Predator-iskut: traaginen välttämättömyys?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikonloppuna Yhdysvaltojen armeijan Predator-virheisku tappoi 15 viatonta sivullista Jemenissä. Vastuulliset luulivat iskevänsä terroristien autosaattueeseen, mutta kyseessä oli hääseurue matkalla juhlaan.

Tämä on käsittämätön ja traaginen virhe. Uhrien omaisten raivon ja surun voi vain kuvitella. Virhearvion syyt ja syylliset on selvitettävä ja, tarpeen vaatiessa, asetettava oikeudelliseen vastuuseen teostaan.

Kun selvittelemme eettistä dilemmaa joka johtaa konkreettisiin ja traagisiin kuolonuhreihin, tunteet ja emotionaaliset reaktiot ovat luonnollinen osa prosessia. Viattomia tappava ”virhe” on tässä yhteydessä vähintäänkin rikollista huolimattomuutta. Mutta tunteiden ohella tapahtunutta pitää prosessoida myös analyyttisesti.

Yhdysvalloilla ja muulla läntisellä maailmalla on tarjolla ainoastaan huonoja vaihtoehtoja taistelussa terroristeja vastaan.

Loogisesti läntisen maailman turvallisuudesta vastaavilla on kaksi vaihtoehtoa: joko toimia tai ei. Terroristien jättäminen rauhaan on nähdäkseni mahdoton vaihtoehto, joka johtaisi ainoastaan uusiin New Yorkin, Madridin, Lontoon, Bombayn, Nairobin tai Tukholman kaltaisiin iskuihin. Jos päätämme toimia, meidän pitää hyväksyä tosiseikka, että jonkin asteen pakkokeinot ovat välttämättömiä. Terroristit eivät suostu laskemaan aseitaan, vaikka pyytäisimme kuinka nätisti. Kyse on fanaattisista, siviilejä lahtaavista ääriliikkeistä.