Potut pottuina, hyvä! – Ja vastenmielistä poliittista kulttuuria

Demokraatit ovat viime kuukausina varastaneet sivun republikaanien pelikirjasta.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraatit ovat viime kuukausina varastaneet sivun republikaanien pelikirjasta.

Kun presidentti Barack Obama ryhtyi ajamaan terveydenhoidon uudistusta, republikaaniset ruohonjuuriaktivistit täyttivät kongressiedustajien äänestäjätapaamiset. Aikaisemmin rauhalliset ja valtaosin uskollisten äänestäjien täyttämät tapahtumat muuttuivat nopeasti huutomyrskyiksi. Konservatiiviset aktivistit ilmestyivät paikalle kritisoimaan terveydenhoidon uudistusta ja vannomaan poliittista takaisinmaksua.

Nyt demokraattiset aktivistit ovat maksaneet potut pottuina. Vihaiset demokraatit ja muut amerikkalaiset, jotka pelkäävät sairasvakuutuksiensa, ympäristön ja etuisuuksiensa puolesta, ovat vallanneet tapaamiset.

Useimmat republikaanit ovat kohdanneet kriitikkonsa valittamatta, mutta toiset ovat joko peruneet äänestäjätapaamisia tai ryhtyneet rajoittamaan kansalaisten pääsyä saleihin.

Tämä on esimerkki toimivasta poliittisesta kulttuurista. Tapahtumiin saapuneet aktivistit ovat valtaosin informoituja kansalaisia, jotka aktivismillaan pyrkivät osoittamaan edustajien päätösten vaikutukset heidän elämäänsä. He tarjoavat hyvää ja realistista vastapainoa lobbaajien semantiikalle.