Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ponnettomat mielenosoitukset ovat typerää terapiaa

Blogit Americana 8.12.2016 12:18
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Andrew Young on kansalaisvaikuttamisen legenda, jota ihailen suuresti.

Atlantalainen aktivisti-politiikko oli jo nuorena eräs Martin Luther Kingin keskeisiä avustajia, kansalaisoikeusliikkeen väsymätön organisoija, monien marssien, protestien ja kansalaistottelemattomuusliikkeiden veteraani.

Vartuttuaan hän siirtyi perinteiseen politiikkaan ja toimi Atlantan pormestarina sekä Yhdysvaltojen YK-lähettiläänä. Hänestä tuli syvästi ihailtu pormestari ja eräs kaupungin moraalisista ja poliittisista tukipylväistä.

Nuorena aktivistina Young ajoi radikaalia muutosta, rikkoen tarpeen mukaan rotuerottelulakeja. Hänen omistautumisensa afroamerikkalaiselle sosiaaliselle ja yhteiskunnalliselle edistykselle on kiistaton.

Kun Black Lives Matter -liike valmisteli protestia Atlantassa, kaupunkilaiset odottivat isällisen tukevia kommentteja monien protestien veteraanilta. Mutta Young näki liikkeen ongelmallisena: ”Monet liikkeen jäsenistä ovat hemmoteltuja kersoja, joita on mahdoton rakastaa!”

Young liittyi kriitikkoihin, jotka valittivat liikkeen kaaottista toimintamallia ja konkreettisten tavoitteiden puutetta.

 

Kriitikot ovat oikeassa. Mutta Black Lives Matter on vain yksi osa laajempaa ja usein vahingollista katujen politiikkaa.

Kun Donald Trump voitti vaalit, pari ystävääni kysyi, olisinko kiinnostunut liittymään protestiin vaalitulosta vastaan. ”En missään tapauksessa!”

Uskon protesteihin. Yhdysvallat syntyivät osaltaan kansalaistottelemattomuuden ja jopa laittoman aktivismin avulla: tutustukaa vaikkapa Bostonin teekutsuihin.

Maasta on tullut myös huomattavasti parempi protestien ja katujen politiikan avulla. Kansalaisoikeusliike Etelässä ja esimerkiksi opiskelijoiden free speech -aktivismi 1960-luvun kampuksilla saivat aikaan positiivisia ja elintärkeitä muutoksia, ja ne paransivat Yhdysvaltojen demokratiaa huomattavasti.

Mutta protestointi ilman realistista ja konkreettista poliittista agendaa on hyödytöntä – jopa haitallista.

Jos tarkastellaan Yhdysvaltojen historiaa vallankumouksesta kansalaisoikeusliikkeeseen, menestyksekkäät protestiliikkeet ovat perustuneet vankkaan poliittiseen agendaan ja protestointi on ollut vain yksi rintama laajemmassa taistelussa.

Selman kaltaisten marssien ja protestien ohella Young ja kumppanit lobbasivat politiikkoja, vaikuttivat mediaan, ajoivat asiaansa oikeusistuimissa, sekä pitivät puheita, joiden tarkoituksena oli osoittaa valkoisille amerikkalaisille rotuerottelun vääryys. Heillä oli selkeä poliittinen ja laillinen tavoite sekä tarkkaan harkittu ja rauhallinen strategia.

 

Trumpin vastaiset protestit ovat typeriä ja pohjimmiltaan jopa demokratiaa halventavia. En pitänyt vaalien tuloksesta, mutta mies voitti. Niukasti, mutta rehellisesti ja vallitsevien pelisääntöjen mukaisesti.

Tuloksen protestointi on tyhmää ja turhaa, koska protestien takana ei ole selkää, realistista ja laillista poliittista tavoitetta. Protestoinnin ei pitäisi olla demokratiaan turhautuneiden ihmisten julkinen itkupotkuraivari tilanteessa, jossa he eivät saaneet omaa tahtoaan läpi.

Kun Black Lives Matter luo itselleen selkeän organisaation realistisine tavoitteineen ja ryhtyy ajamaan lainsäädännön uudistuksia koskien esimerkiksi amerikkalaisten poliisien koulutuksen parantamista, se saa täyden tukeni. Niin kauan kun liike suosii kaduilla riehumista, puhetilaisuuksien kaappaamista ja ponnetonta huutoa, se ainoastaan lisää jännitteitä yhteiskunnassa.

Sama pätee Trumpin protestoijiin. Jos et pitänyt vaalituloksesta, aktivoidu poliittisesti. Lobbaa politiikkoja presidentinvaalien vaalitavan muuttamiseksi. Osallistu paikalliseen ja kansalliseen päätöksentekoon. Rekisteröi ja motivoi potentiaalisia äänestäjiä tulevissa vaaleissa. Lahjoita aikaasi tärkeäksi näkemääsi kenttätyöhön. Toimi rakentavasti.

Jos mieluummin osallistut katujen terapeuttiseen kiljumiskisaan, olet osa ongelmaa ja usein ainoastaan vahingoitat asiaasi. Ja tämä pätee Helsingissä samoin kuin Atlantassa.

 

Soundtrack: Sam Cooke, A Change Is Gonna Come