Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Poliittista strategiaa Amerikan ja Suomen malliin

Blogit Americana 1.3.2011 15:22
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime päivinä saimme todistaa kahta taitavaa ja hauskaa poliittista vetoa. Barack Obama ja Timo Soini manipuloivat ja hassuttivat vastustajansa todella komeasti.

Lukuisten gallupien mukaan Mitt Romney olisi presidentti Barack Obaman vahvin vastustaja vuoden 2012 presidentinvaalissa. Massachusettsin ex-kuvernööri on maltillinen republikaani ja vahva esiintyjä, joka on yrittänyt viime vuosina rakentaa siltaa puolueensa konservatiivien suuntaan.

Mitä teki Obama? Hän kehui Romneyn Massachusettsissa läpiajamaa terveydenhoidon uudistusta, joka muistuttaa rakenteeltaan ja periaatteiltaan vahvasti Obaman uudistusta. Obaman antamat kehut tulevat vuorenvarmasti päätymään Romneyn esivaalivastustajien mainoksiin. Romneyn esivaalitaival muuttui jälleen muutaman piirun tuskallisemmaksi.

Suomessa aplodini menevät Timo Soinille. Perussuomalaisten vaaliohjelman osa, jossa puolue paukutti rumpua ”oikean” suomalaisen taiteen puolesta oli näppärä sohaisu: ”Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle,” puolue linjasi.

Lausunto on tietysti populistista ja liki infantiilista huttua, mutta se uppoaa puolueen kohdeyleisöön kuin veitsi voihin – varsinkin kun monet kulttuuripiirit nielaisivat koukun. Ei pitäisi provosoitua kun provosoidaan. Tämän tason ”kulttuurikeskustelu” ainoastaan vahvistaa molempien osapuolien aikaisempia asenteita, ja sataa taas lisä-ääninä perussuomalaisten laariin.

Soinin ja Obaman joukkueet ovat aplodinsa ansainneet. Taitavasti pelattu!

Soundtrack: Grateful Dead, You Win Again.