Poliittisen pettäjän tie

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Aviollinen uskottomuus on tuhonnut monen miehen poliittisen uran. Entä jos pettäjä on nainen? Etelä-Carolina saattaa tarjota testitapauksen.

Etelä-Carolinan republikaanit kisaavat parhaillaan puolueen kuvernöoriehdokkuudesta. Nikki Haley, konservatiivinen osavaltio-tason kansanedustaja ja varakuvernööri Andre Bauer ovat taistelun loppusuoralla.

Teekutsulaisten suosikki, erittäin konservatiivinen Haley on vahvassa gallup-johdossa, mutta syytteet aviollisesta uskottomuudesta uhkaavat kampittaa hänen voittonsa. Kaksi eri miestä on astunut julkisuuteen ja sanonut maanneensa Haleyn kanssa. Haley, 38, on naimisissa ja kahden lapsen äiti.

Väitteille ei ole todisteita, mutta molemmat miehet, toimittaja Will Folks ja poliittinen konsultti Larry Marchant, seisovat sanojensa takana. Haley itse on kiistänyt väitteet jyrkästi.

Avioliiton ulkopuoliset suhteet eivät ole koskaan olleet hyväksi politiikoille(kaan) – kysy vaikka Eliot Spitzeriltä tai viimeksi Mark (perhearvot kunniaan!) Souderilta. Silti, jotkut Bill Clinton -koulukunnan miehet kykenevät selviämään tapahtuneesta rajallisin poliittisin vahingoin.

Poliittinen nainen pettäjänä on toistaiseksi tuntematon käsite; en tiedä yhtään tapausta, jossa naispolitiikko olisi kärähtänyt vieraasta sangystä. Veikkaukseni on, että uskottomuus tappaisi naispuolisen politiikon uran nopeasti.

Haley vakuuttaa syyttömyyttään, eikä syytteiden tueksi ole ilmennyt todisteita. Silti, pelkästään syytökset tekevät hallaa Haleyn kampanjalle. Etelä-Carolinan esivaalit ovat kiinnostava testitapaus tutkia seksuaalisten tuplastandardien ja kaksinaismoralismin nykytilaa.

Soundtrack: Bill Clinton, ”I did not sleep with that woman!” (rap)

PS. Etelä-Carolinan osavaltiotason senaattori Jake Knotts (R) toi nyt myös rasismin vaalisoppaan: ”Meillä on jo yksi rättipää Valkoisessa talossa. Emme tarvitse toista kuvernöörin virka-asuntoon.” Haley on intialaista alkuperää. Ja republikaanit vielä ihmettelevät, että miksi he eivät onnistu rekrytoimaan vähemmistöjä?…