Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Poliittisen kaaosteorian hätkähdyttävä suosio: 40 prosenttia amerikkalaisista haluaa tuhota maansa instituutiot

Blogit Americana 7.9.2019 10:14
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuore ja palkittu tutkimus osoittaa poliittisen nihilismin voimakkaan kasvun. Tanskalais-amerikkalaisen tutkijatiimin työ, A “Need for Chaos” and the Sharing of Hostile Political Rumors in Advanced Democracies, sanoo, että sosiaalinen media on vahvistanut äänestäjiä, jotka haluavat kaaosta ja vallitsevan poliittis-taloudellisen järjestelmän tuhoa.

Tutkimuksen mukaan 24 prosenttia vastaajista haluaa tuhota koko yhteiskunnan, ja 40 prosenttia haluaa ”polttaa poroksi” Yhdysvaltojen poliittiset ja sosiaaliset instituutiot. Niin ikään 40 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että amerikkalaiset instituutiot ovat liian vaurioituneita korjattaviksi; ne pitää tuhota ja rakentaa kivijalkaa myöden uudelleen.

Radikaalin vasemmiston halu kylvää kaaosta luodakseen ”vallankumoukselliset olosuhteet” on tuttua kaikille viimeisen sadan vuoden historiaa lukeneille. Fasisteille halu murskata demokraattinen valtio oli heidän emotionaalisen ideologiansa oidipaalisessa ytimessä. Silti, tuhoa haikailevan ideologian laaja nykysuosio on hätkähdyttävää.