Poliittisen kaaosteorian hätkähdyttävä suosio: 40 prosenttia amerikkalaisista haluaa tuhota maansa instituutiot

Status quon vastustus ylittää ideologiset raja-aidat.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuore ja palkittu tutkimus osoittaa poliittisen nihilismin voimakkaan kasvun. Tanskalais-amerikkalaisen tutkijatiimin työ, A “Need for Chaos” and the Sharing of Hostile Political Rumors in Advanced Democracies, sanoo, että sosiaalinen media on vahvistanut äänestäjiä, jotka haluavat kaaosta ja vallitsevan poliittis-taloudellisen järjestelmän tuhoa.

Tutkimuksen mukaan 24 prosenttia vastaajista haluaa tuhota koko yhteiskunnan, ja 40 prosenttia haluaa ”polttaa poroksi” Yhdysvaltojen poliittiset ja sosiaaliset instituutiot. Niin ikään 40 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että amerikkalaiset instituutiot ovat liian vaurioituneita korjattaviksi; ne pitää tuhota ja rakentaa kivijalkaa myöden uudelleen.

Radikaalin vasemmiston halu kylvää kaaosta luodakseen ”vallankumoukselliset olosuhteet” on tuttua kaikille viimeisen sadan vuoden historiaa lukeneille. Fasisteille halu murskata demokraattinen valtio oli heidän emotionaalisen ideologiansa oidipaalisessa ytimessä. Silti, tuhoa haikailevan ideologian laaja nykysuosio on hätkähdyttävää.

Tutkijoiden mukaan internet on vahvistanut ”polttakaa kaikki” –asennetta antamalla äänitorven ideologisille marginaaleille. Miljoonat Donald Trumpin tukijat eivät levittäneet mm. Venäjän trollien luomia valeuutisia koska he uskoivat niihin, vaan koska ne saivat politiikot ja ”eliitit” näyttämään huonoilta.