Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Poliittisen draaman hintalappu

Marko Maunula
Blogit Americana 17.10.2013 13:29

Liittovaltion hallinnon alasajo on ohi ja velkakatto on nostettu. Vaikka tapahtumia tutkisi miltä kantilta tahansa, lopputulos ei muutu: Yhdysvaltojen talous sai pahoja mustelmia, maa kärsi vakavan arvovaltatappion, ja republikaaninen puolue hakattiin sairaalakuntoon.

Kun uutinen sovinnosta levisi, republikaanien elekieli kertoi tapahtuneesta kaiken. He myönsivät tappionsa tv-kameroiden edessä ja poistuivat nyrkit taskussa takavasemmalle. Republikaanit eivät saaneet läpi yhtään hakemistaan myönnytyksistä. Kansakunta syyttää kriisistä kongressin republikaaneja ylivoimaisella enemmistöllä. Puolueen kannatuslukemat ovat historiallisen alhaalla. Konservatiivien yhtenäisyys on koetuksella, kun maltilliset republikaanit ovat verbaalisesti repineet teekutsu-kollegoitaan palasiksi kameroiden edessä.

Mikä sai republikaanit, yleensä taitavien ja kurinalaisten politiikkojen hallitseman puolueen, sortumaan näin pahaan virhearviointiin? Syy löytyy sekoituksesta henkilökohtaisia kunnianhimoja, poliittista pelkoa, anti-intellektualismia, sekä ideologisen kuplan aiheuttamia vääristymiä.

Koko hallinnon alasajon keskeinen primus motor oli Ted Cruz, joka selkeästi yritti ratsastaa kriisin avulla puolueensa presidenttiehdokkaaksi vuonna 2016. Keltanokka-senaattorista on kehittynyt teekutsulaisten uusi tähti, ja hän ei ole epäröinyt hyökätä jopa oman puolueensa establishmentia vastaan. Nyt kukaan ei voi esivaaleissa ratsastaa oikealta Cruzin ohi.

Monet pelokkaat republikaanit hyppäsivät alasajo-kelkkaan, sillä he aiheellisesti pelkäsivät esivaali-haastajia oikealta. Puolueiden esivaalien äänestysprosentti jää yleensä matalaksi, ja pienikin ryhmä omistautuneita ja aktiivisia konservatiiveja voi muuttaa äänestystuloksia. Varsinkin konservatiivisten vaalipiirien edustajat joutuivat, oman uransa turvaamiseksi, astumaan Cruzin rintamaan, vaikka he olisivat henkilökohtaisesti tietäneet yrityksen tuhoon tuomituksi.

Tosiuskovien teekutsulaisten parissa liittovaltion alasajo sekä yritys velkakaton nostamisen estämiseksi perustui heidän vankkaan ideologiaansa. Kymmenet teekutsulaiset edustajat halusivat todistaa, että taloustieteilijät olivat väärässä pelotellessaan hallinnon alasajon sekä velkakaton nostamisen estämisen negatiivisista vaikutuksista. Puheet uudesta lamasta ja luottoluokituksen laskemisen vaikutuksista olivat suippopäisten liberaalien professorien sekä median propagandaa. Monet teekutsulaiset uskoivat oikeasti, että kansantalouden pyörittäminen ei ole sen kummempaa kuin pienen yrityksen johtaminen. Ne teekutsulaiset jotka uskoivat mahdolliseen shokkiin painottivat, että parempi käydä kriisi läpi nyt kuin myöhemmin.

Viimeinen tekijä oli monien teekutsulaisten asuttama republikaaninen kaikukamari, ideologinen umpio, jossa he yksinkertaisesti kieltäytyivät hyväksymästä mielipidetutkimuksia, joiden mukaan kansakunnan valtaosa oli heitä vastaan. He uskoivat ”hiljaiseen enemmistöön,” joka jakaa heidän arvonsa ja vihansa demokraatteja kohtaan. Viime vuosien vaalitulokset sekä mielipidetiedustelut eivät ole vakuuttaneet heitä, sillä Fox News, oikeistolaiset internet-sivustot, tukijat, samanmieliset edustajat, heidän naapurinsa ja kotiyhteisönsä ovat niin vankasti heidän kanssaan samaa mieltä.

Nyt kriisi on toistaiseksi ohi, mutta seuraava kierros samaa draamaa uhkaa tammi-helmikuussa. Tämä kierros maksoi Yhdysvaltojen taloudelle arviolta 24 miljardia dollaria sekä mittaamattomasti arvovaltaa. Poliittinen draama käy kalliiksi monella tasolla.

Soundtrack: Raekwon, House of Flying Daggers.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Hyvä kirjoitus joka hieman avaa hyvin vaikeasti käsitettävää sotkua. On hurja ajatus että verrattaen pieni joukko äänekkäitä kongressiedustajia saavat silkalla ehdottomuudellaan ensin lomautettua satoja tuhansia liittovaltion palveluksessa työskenteleviä ihmisiä ja lopulta koko maailman pidättelemään hengitystään uuden globaalin laman pelossa.
Seuraavan kerran kun ärsyynnyn suomalaisten poliitikkojen aattelisuuden puutteesta niin täytyy muistaa että huonomminkin voisi mennä.

Onhan siellä aina näitä hihhuleita riittänyt.
Ennen oli Joseph Mc Carthy, nyt tämä Ted Cruz ja siinä välillä
koko joukko muita yritteliäitä kahjoja.

Hyvä että jonkinlainen väliaikainen sopu sentään syntyi. Sota Republikaanit vs. Republikaanit on kuitenkin edelleen käynnissä. Sota ei lopu ennen kuin Republikaaninen puolue on hajautunut kahtia. Jakautumisprosessi on jo liikkeellä ja sen pysäyttäminen käy päivä päivältä vaikeammaksi.

Publikaaneja haukutaan täältä käsin, vaikka he ovat vastuullisia ja huolestuneita velan jatkuvasta kasvusta. Suomessakin pitäisi olla velkakatto. Tosin sairausvakuutuksen jyrkkä vastustaminen on järjetöntä, mutta jos rahat ei siihen riitä, niin sanottavahan se on. Publit sodanlietsojina eivät halua vähentää sotilasmenoja, jotka ovat aivan järjettömiä.