Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Pilvipolitiikan tulevaisuus

Marko Maunula
Blogit Americana 8.11.2013 14:44

Viime vuoden kansanäänestyksissä Colorado ja Washingtonin osavaltio laillistivat marihuanan. Tuore mielipidetiedustelu osoittaa, että 58 prosenttia amerikkalaisista haluaa maanlaajuista laillistamista. Mutta miten marihuana muokkaa amerikkalaista politiikkaa lähitulevaisuudessa?

Laillistamisliike Coloradossa ja Washingtonissa menestyi ilman korkean profiilin poliittista tukea. Osavaltioiden johtavat demokraattiset politiikot eivät juuri kommentoineet aloitetta, puolustamisesta puhumattakaan.

Politiikoille marihuana on toistaiseksi tarjonnut valtaosin pelkkiä riskejä. Jopa liberaalit politiikot ovat valtaosin pysytelleet hiljaa aiheesta, korkeintaan satunnaisesti kyseenalaistaen huumeiden vastaisen sodan mielekkyyden.

Kansallisesti merkittävistä politiikoista ainoastaan texasilainen libertaari-republikaani Ron Paul puhui marihuanan laillistamisen puolesta esivaalikampanjoissaan. Paulin isolationismi, sodanvastaisuus, sekä liberaali kanta huumeisiin tekivät hänestä, yllättäen, marginaalisen vasemmiston suosikin. Atlantan hippinaapurusto Little Five Pointissa rastatukat ja muu vaihtoehtojengi järjesti säännöllisesti hampun tuoksuisia bongorumpusessioita Paulin kampanjan tukemiseksi.

Kuten tiedämme, hippien tuki ei auttanut Paulia. Hänen kirjava kannattajakuntansa ainoastaan auttoi Paulin kampanjan marginalisoimisessa. Poliittiset strategistit ovat terävää porukkaa, ja he ovat tutkineet kampanjan opetukset huolellisesti.

Kuten The New Republicin kommentaattori hiljattain totesi, poliitiikkojen suhtautuminen marihuanaan tulee muuttumaan. Marihuana on ollut tärkeä poliittisten irtopisteiden keräämisen työkalu vuosikymmeniä, tarjoten konservatiiveille mahdollisuuden mätkiä liberaaleja sekä konservatiivisille demokraateille mahdollisuuden osoittaa kovuutensa ja riippumattomuutensa pilviliberaaleista. Nyt marihuanan laillistamisesta on muodostumassa keskikokoinen poliittinen teema, ja puolueiden on pian pakko muokata marihuana-kantojaan.

Itse uskon, että marihuana tarjoaisi hyvän mahdollisuuden republikaanien libertaarisiivelle nostattaa liikkeensä suosiota nuorten äänestäjien parissa. Rand (Ronin poika) Paul selvästi suunnittelee hattunsa heittämistä vuoden 2016 presidenttikisaan. Veikkaan, että hän on isänsä poika myös tämän kampanjateeman suhteen.

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olen antanut kertoa itselleni että kulttuuriantropologit ovat todenneet kaikkien ihmispopulaatoiden kaikkina aikoina kehittävän muodossa tai toisessa:
– Uskonnon
– Politiikan
– Uhkapelin
– Viihteen
– Päihteen
Nämä siis ovat – kuulemma – ihmiselle lajityypillisiä standardeja jotka ovat olemassa aina ja kaikkialla muodossa tai toisessa. Niistä ei pääse eroon missään.

Päihteisiin/tajusteisiin/huumeisiin liittyvä keskustelu lähtee aina lapasesta niihin liittyvän moraalisen dimension vuoksi.

Kukaan ei kiistä etteivätkö huumeet aiheuttaisi mittaamattomia kärsimyksiä ja inhimillisiä tragedioita.

Kysymys vaan kuuluu kuinka suuri osa kärsimyksistä ja tragedioista on seurausta tiettyjen (lääke)aineiden julistamisesta laittomiksi ja yksinomaan ”pahoiksi”?

Suomessakin saataisiin rikosprosentit todella alhaisiksi uudella ajattelulla. Huumeet teettävät rikoksia joko omaan tarpeeseen tai tilauskeikkana. Koukkuun joutuneille ilmainen piikki perskannikkaan terveyskeskuksessa, jossa asiakas tunnistettaisiin. Rosvoudet romahtaisivat, mutta se ei sovi, sillä paheksujat menettäisivät moraalisen ylemmyytensä sekä rahansa menettäisi moni näistä poloisista elantonsa saanut oppinut. Poliisit, vartijat, lakimiehet,sosiaalitädit, sairaanhoitajat ynnä muut olisivat kauhuissaan kun elanto loppuisi rikosten vähetessä. Kansantalouden bruttokansantuotekin menisi alaspäin, kun ei synny korjattavaa ja parsittavaa. Amerikkakin säästäisi tekemällä huumauksesta valtiolle tuloja tuottavan verotuskohteen eli markkinoilla saisi olla vain valtion stemplaamaa tavaraa vaikka sponsorihinnalla.