Pilvipolitiikan tulevaisuus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime vuoden kansanäänestyksissä Colorado ja Washingtonin osavaltio laillistivat marihuanan. Tuore mielipidetiedustelu osoittaa, että 58 prosenttia amerikkalaisista haluaa maanlaajuista laillistamista. Mutta miten marihuana muokkaa amerikkalaista politiikkaa lähitulevaisuudessa?

Laillistamisliike Coloradossa ja Washingtonissa menestyi ilman korkean profiilin poliittista tukea. Osavaltioiden johtavat demokraattiset politiikot eivät juuri kommentoineet aloitetta, puolustamisesta puhumattakaan.

Politiikoille marihuana on toistaiseksi tarjonnut valtaosin pelkkiä riskejä. Jopa liberaalit politiikot ovat valtaosin pysytelleet hiljaa aiheesta, korkeintaan satunnaisesti kyseenalaistaen huumeiden vastaisen sodan mielekkyyden.

Kansallisesti merkittävistä politiikoista ainoastaan texasilainen libertaari-republikaani Ron Paul puhui marihuanan laillistamisen puolesta esivaalikampanjoissaan. Paulin isolationismi, sodanvastaisuus, sekä liberaali kanta huumeisiin tekivät hänestä, yllättäen, marginaalisen vasemmiston suosikin. Atlantan hippinaapurusto Little Five Pointissa rastatukat ja muu vaihtoehtojengi järjesti säännöllisesti hampun tuoksuisia bongorumpusessioita Paulin kampanjan tukemiseksi.

Kuten tiedämme, hippien tuki ei auttanut Paulia. Hänen kirjava kannattajakuntansa ainoastaan auttoi Paulin kampanjan marginalisoimisessa. Poliittiset strategistit ovat terävää porukkaa, ja he ovat tutkineet kampanjan opetukset huolellisesti.

Kuten The New Republicin kommentaattori hiljattain totesi, poliitiikkojen suhtautuminen marihuanaan tulee muuttumaan. Marihuana on ollut tärkeä poliittisten irtopisteiden keräämisen työkalu vuosikymmeniä, tarjoten konservatiiveille mahdollisuuden mätkiä liberaaleja sekä konservatiivisille demokraateille mahdollisuuden osoittaa kovuutensa ja riippumattomuutensa pilviliberaaleista. Nyt marihuanan laillistamisesta on muodostumassa keskikokoinen poliittinen teema, ja puolueiden on pian pakko muokata marihuana-kantojaan.

Itse uskon, että marihuana tarjoaisi hyvän mahdollisuuden republikaanien libertaarisiivelle nostattaa liikkeensä suosiota nuorten äänestäjien parissa. Rand (Ronin poika) Paul selvästi suunnittelee hattunsa heittämistä vuoden 2016 presidenttikisaan. Veikkaan, että hän on isänsä poika myös tämän kampanjateeman suhteen.

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.