Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Pieniä ja suuria kiitoksia

Blogit Americana 21.11.2012 23:23
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään torstaina Yhdysvallat juhlii jälleen kiitospäivää.

Kiitospäivä on amerikkalainen versio sadonkorjuu-juhlasta. Juutalaisilla on Sukkot, saksalaisilla Erntedank, korealaisilla Chuseok, ja amerikkalaisilla Thanksgiving. Juhlan juuret ulottuvat puritaanien ja pyhiinvaeltajien Uuteen Englantiin, Pohjois-Amerikan eurooppalaisasutuksen alkuvuosiin.

Itse juhlin tapahtumaa sukulaisten ja kavereiden muodostamassa englantilais-ruotsalais-amerikkalais-intialais-afrikkalais-suomalaisessa porukassa, kinkun ja kalkkunan, graavilohen ja sillin, laatikoiden ja salaattien, punaviinin ja vissyveden voimalla. Massailyn, viinin lipityksen ja amerikkalaisen jalkapallon tuijotuksen ohessa me keskitymme ajattelemaan positiivisia asioita, muistelemaan pieniä ja suuria arkipäivän kiitollisuuden aiheita.

Olen kiitollinen…

Perheestäni ja ystävistäni: maailma on niin suunnattoman paljon parempi paikka heidän ansioistaan.

Terveydestäni: jälleen yksi vuosi suhteellisen tervettä ja hyväkuntoista elämää.

Työpaikastani: työttömyyttä, työväsymystä ja tylsää työtä täynnä olevassa maailmassa koen olevani suunnattoman etuoikeutettu, kun saan tehdä haluamaani työtä, kelvollisen keskiluokkaista korvausta vastaan.

Tar Heelseista: University of North Carolinan tämän vuoden korisjoukkue on nuori eikä kilpaile mestaruudesta, mutta lahjakkaan porukan seuraaminen tarjoaa iloa yli talven.

Koiristani: 50-kiloinen mastiffi ja pystykorvan näkoinen sekarotuinen hurtta ovat hyvää lenkkeilyseuraa sekä halpaa terapiaa pitkän työpäivän päätteeksi.

Papistani: vinolla huumorintajulla varustettu, filosofiaa harrastava irlantilainen pappini on opettanut ja naurattanut minua niin paljon, että pelkään sen olevan syntiä.

Miljoonista pienistä asioista: Atlantan kaunis ruska, Los Rayosin tacos carnitas -annos, lähipubin Sweetwater 420 -tuoppi työviikon päätteeksi, vasta hankittu Chevrolet HHR, joulukuun risteilyloma, ja Quentin Tarantinon uusi elokuva tuovat kaikki pienia iloja elämääni. Näistä kaikista kiitos kaikille, jotka ovat niiden avulla elämääni siunanneet.

Hyvää kiitospäivää!

Soundtrack: Louis Armstrong, What a Wonderful World.