Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Pian nähdään, kenet Trump pettää

Marko Maunula
Blogit Americana 18.11.2016 18:40
Trumpin hallituksen ja hallinnon kokoaminen on ollut kaoottinen projekti. Viime perjantaina Mike Pence syrjäytti Chris Christien Trumpin transitio-tiimin johdossa. Jo ennestäänkin kaoottinen prosessi vaikeutui entisestään. Kun media, republikaanit ja hallinnon vaihtumista lähellä olevat tahot keskus...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Terävää kommentointia.

Meillä Suomessa ei tuollaisia suuria tai sisäänrakennettuja petosongelmia taida olla. Vai kuinka?

Miksi ei juuri koskaan kerrota kuinka meitä suomalaisia huijataan sopivasti ennen vaaleja? Ainoana on tainnut Talvivaaraan upotut miljoonat eurot ja Sipilän mainospipo tulla silmille.

Rakenteellisia tai sisäänrakennettuja – hieno termi muuten – ongelmia tai suoranaisia valheita on suollettu täälläkin. Esimerkiksi keskustapuolue on ollut vallassa ties kuinka kauan ja pikkukunnissa sillä on lähes diktatuuria muistuttava valta. Silti kaikki menee maaseudulla poskelleen.

Entä demarit? Duunareille luvataan sata hyvää ja kymmenen vielä parempaa ennen vaaleja. Mutta heti vaalien jälkeen ollaan heikentämässä tavallisen työläisen elämää. Yritin taannoin puhua järkeä parille tutulle demarikansanedustajalle muun muassa tekeillä olleesta lehtien tilausmaksujen alvista. Eivät uskoneet, vaan ajoivat sitä sokeasti. Nyt alalla on tiettävästi työttömiä.

Vihreät taas ovat niin kaukana tavallisesta palkansaajasta ja veronmaksajasta, että heille olisi suorastaan oikeus ja kohtuus, jos vastapuolelta – mikä se sitten lieneekin – löytyisi oikea trumpilainen ääni-imuri.

Soini ja perussuomalaiset ovat käännelleet takkejaan niin tiuhaan, että saumat jo repeilevät.

Mielenkiintoista nähdä kuinka kauan kokoomus onnistuu puijaamaan ”Sari Sairaanhoitajaa” ja kumppaneita. Yksityiset pörssifirmat pyörittävät kohta koko maan terveydenhuoltoa, joten tiukille joutuu niin henkilöstö kuin kuntien päättäjät. Siis he, jotka tämän kaiken puljauksen käynnistivät. Jo nyt pienet kunnat säästävät henkilöstönsä selkänahka karrella.

Tasapuolisuuden vuoksi olisi voinut mainita joitain hyviäkin asioita, missä puolueet ovat onnistuneet Kalle Koo:n kommentissa. Revittely on helppoa. Suomi on kuitenkin monilla mittareilla maapallon kärkeä. Mutta voi sitä kaunaisuutta ja pahansuopaisuutta, mitä politiikassa kiertää! Olemme tosi eripurakansaa ja kateellisia jos toiset menestyvät tai onnistuvat itseämme paremmin, etenkin politiikassa. Sama juttu lienee sielläkin jenkeissä?