Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Pian nähdään, kenet Trump pettää

Blogit Americana 18.11.2016 18:40
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Trumpin hallituksen ja hallinnon kokoaminen on ollut kaoottinen projekti.

Viime perjantaina Mike Pence syrjäytti Chris Christien Trumpin transitio-tiimin johdossa. Jo ennestäänkin kaoottinen prosessi vaikeutui entisestään.

Kun media, republikaanit ja hallinnon vaihtumista lähellä olevat tahot keskustelivat vakavista ristiriidoista ja valmistelun puutteista uuden hallinnon kokoamisessa, tuleva presidentti vietti keskiviikko-aamun riitelemällä New York Timesin kanssa Twitterissä.

Trump on päättänyt käsitellä hallituksen kasaamista kuin tosi-tv-projektia, pitäen ihmisiä jännityksessä, kilpailuttamalla eri henkilöitä ja ideoita, muuttamalla suuntaa kesken projektin.

Turvallisuuspolitiikasta vastaavan, yli puoluerajojen arvostetun kongressiedustaja Mike Rogersin lähtö/potkut tiistaina pahensi entisestään nopeasti rapautuvaa mielikuvaa Trumpin tilanteen hallinnasta.

 

Toistaiseksi Trump näyttää arvostavan ennen kaikkea lojaalisuutta tiiminsä kokoamisessa. Hänen vävynsä, Jared Kushner, näyttää kehittyvän Trumpin ehkä läheisimmäksi neuvonantajaksi ja luotetuksi.

On liian aikaista spekuloida hallitusnimityksistä. Trumpin hallintotapa on erittäin intuitiivinen ja impulsiivinen, ja useimmat arvailut hänen päätöksistään ovat osoittautuneet vääriksi. Mutta laajemmalla tasolla hallituksen lopullinen muoto antaa osviittaa, kenet Trump on päättänyt pettää.

Tätä kirjoitettaessa Trump on julkistanut kaksi korkean profiilin nimitystä. Republikaanisen kansalliskomitean pomo Reince Priebus on tuleva Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö, ja mediapomo Steve Bannon on Trumpin tärkeä neuvonantaja-strategisti.

Priebus on republikaanien establishmentin kulmakivi, kun taas Bannon on populistisen kapinan lipunkantaja. On luonnollista olettaa, että jossain vaiheessa heidän näkökulmansa väistämättä törmäävät.

 

Lähitulevaisuudessa Trump pettää ainakin yhden tukiryhmistään. Petos on sisäänrakennettu Trump-ilmiöön.

Läpi kampanjansa Trump antoi katteettomia ja ristiriitaisia lupauksia. Hän lupasi eliminoida Yhdysvaltojen valtionvelan sekä laskea veroja, puolustaa köyhien amerikkalaisten ja keskiluokan etuisuuksia sosiaaliturvasta alkaen, sekä panostaa maan infrastruktuuriin sekä armeijaan. Yhtälö on tietenkin täysin mahdoton.

Republikaanisen puolueen johto tarttui Trumpin lupauksiin veroleikkauksista. Nyt Paul Ryanin johtama establishment pyrkii kiinnittäytymään Trumpin hallintoon ja sen kautta ajamaan Ryanin jo vuosikausia haaveilemaa talousuudistusta. Se keskittyisi mittaviin veroleikkauksiin, jotka rahoitettaisiin leikkauksilla kansalaisten sosiaalisista etuuksista.

Trump vannoi puolustavansa sosiaaliturvaa. Hän puhui kampanjansa aikana amerikkalaisen työväen ahdingosta, luvaten duunareille kymmenen hyvää ja kahdeksan kaunista. Miljoonat Trumpin työväenluokkaiset äänestäjät – vaalit ratkaissut ryhmä – odottaa, että heidän presidenttinsä turvaa heidän kipeästi tarvitsemansa sosiaaliset etuisuudet ja ehkä jopa laajentaa niitä. He eivät äänestäneet pienemmän valtion puolesta, vaan valtion, joka keskittyisi auttamaan juuri heitä.

Toinen ryhmittymistä tulee pettymään. Jos Trump sitoutuu establishmentiin, duunarien raivo kiehuu yli. Heidät on petetty täysin. Toisaalta, jos Trump todellakin osoittautuu talouspopulistiksi ja työväenluokan presidentiksi, republikaaninen puolue natisee ideologisista liitoksistaan.

On vaikea nähdä tässä tilanteessa tietä kompromissiin. Hallitusvalinnat tulevat kertomaan paljon.

 

Soundtrack: Glen Hansard, Lies