Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Pian Joe Biden päättää: kenestä yritetään leipoa maailman vaikutusvaltaisin nainen?

Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaan valinta kiinnostaa tavallisesti enemmän mediaa kuin tavallisia ihmisiä. Tämänkertainen päätös on kuitenkin keskivertoa merkittävämpi.
Blogit Americana 4.8.2020 09:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa varapresidenttiehdokkaan valinta tuottaa yleensä enemmän savua kuin tulta. Tämä vuosi on poikkeuksellinen.

Media on huomattavasti kiinnostuneempi varapresidenttiehdokkaista kuin äänestävä yleisö. Joka neljäs vuosi television kommentaattorit tinkaavat tuntitolkulla kokelaista ja vaalikartta-skenaarioista, ja väittelevät siitä, miten eri ehdokkaat inspiroisivat äänestäjiä Keskilännen teollisuusalueilla tai etelän maaseudulla.

Perusäänestäjältä nämä debatit jäävät usein huomioimatta. Kaapelitelevision ulkopuolella on todellisuus, jossa ihmisillä on muutakin tekemistä kuin seurata huolestunutta käsien vääntelyä varapresidenttiehdokkaista.

Myös politiikan tutkijat kiistelevät varapresidentin merkityksestä vaalimenestykselle. Silmäys alan tutkimukseen vihjaa, että merkitystä on vähintäänkin liioiteltu.