Perustuuko säästöohjelma matemaattiseen virheeseen?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuonna 2010 kaksi Harvardin taloustieteilijää, Carmen M. Reinhart ja Kenneth S. Rogoff, julkaisivat tutkimuksen Growth in the Time of Debt. He argumentoivat, että valtion korkea velkaantumisaste hidastaa talouskasvua.

Tutkimuksesta tuli välittömästi hitti oikeiston parissa. Konservatiiviset kommentaattorit siteerasivat professoreiden tuloksia debatista toiseen, niin mediassa kuin kongressin puhujanpöntössäkin. Reinhartista ja Rogoffista tuli oikeiston lempitutkijoita. Valtiot ja järjestöt kautta maailman ovat vedonneet parivaljakon tutkimuksiin ajaessaan läpi kivuliaita menojen leikkauksia.

Reinhartin ja Rogoffin tutkimuksessa on valitettava virhe: heidän argumenttinsa perustuu valikoivaan dataan sekä matemaattiseen virheeseen.

Nuori tutkija University of Massachusettsista, Thomas Herndon, havaitsi, että Reinhartin ja Rogoffin käyttämässä laskentamallissa on perustavaa laatua oleva virhe. Hän myös havaitsi, että he eivät käyttäneet mallissaan muutamia maita (Kanada, Australia, Uusi Seelanti), joiden talous on kasvanut korkeasta velkaantumisasteesta huolimatta.

Keynesiläisen talouspolitiikan kannattajat suorastaan vapisevat innostuksesta. Reinhartin ja Rogoffin verbaalinen ruoskinta on ollut armotonta. Osansa pilkasta ovat saaneet niin kongressin republikaanit kuin EU:n talouskurin arkkitehditkin, Olli Rehn mukaanluettuna. Poliittisen satiirin mestari Steven Colbert on noussut tapauksen myötä täydelliseen hekumaan.

Reinhart ja Rogoff antoivat uusimman vastineensa tämän päivän New York Timesissa. Debatti jatkuu.

Soundtrack: Jack Black, Math Song.