Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Persujen vaalivoitto: rauhoittukaa, liberaalit!

Marko Maunula
Blogit Americana 18.4.2011 14:55

Mikäli facebook-ystäväni ovat minkään sortin indikaattori, suomalainen vihervasemmisto on vetänyt todella ison herneen nenäänsä vaalien johdosta. Miksi?

Kokoomuksen nousu suurimmaksi puolueeksi, perussuomalaisten pajatson tyhjäys, ja vihreiden selvä tappio on saanut jotkut jopa lupaamaan muuttavansa ulkomaille. Vollotus kaikuu pitkin kyberavaruutta ja natsikortit heilahtelevat surutta, mutta en todellakaan ymmärrä syytä hysteerisiin reaktioihin.

Amerikkalaisesta vinkkelistä katsottuna Kokoomus vaikuttaa lähinnä Yhdysvaltain demokraatteihin verrattavalta maltilliselta konservatiivipuolueelta, joka uskoo sekä markkinoihin että kansalaisten perusturvan takaamiseen. Perussuomalaiset vaikuttavat ainakin vaaliohjelmansa perusteella liki jonkin sortin pastoraalisosialisteilta. Teekutsu-vertaukset ampuvat kilometritolkulla maalin yli.

Persujen maahanmuuttokriittisyys ei sekään vaikuta likikään yhtä rasistiselta kuin esimerkiksi ruotsidemokraattien tai Le Penin puheet, muutamia Halla-ahoja luukuunottamatta. Mitä persujen monikulturaalisuuden kritiikkiin tulee, he ovat mielestäni jopa oikeassa. Suomalainen suvaitsevainen kulttuuri on parempi kuin esimerkiksi useimpien Lähi-Idän maiden homofobia, naisviha ja teokratia, ja sitä kuuluukin puolustaa.

Henry Kissinger totesi kerran, että kun panokset ovat pienet, ihmiset taistelevat koviten. Jos eilinen vaalitulos kykeni puskemaan monet älykkäät ja tasapainoiset suomalaiset näin vahvoihin reaktiohin, suomalainen demokratia voi hyvin.

Soundtrack: Marvin Gaye, What’s Going On.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

No mitäs väliä sillä on sitten jos hipit haluavat nyt muuttaa pois täältä, minä ainakin menisin heti hakemaan kirjallisen sitoomuksen sellaselta

Oikeistopopulisti on aika mielenkiintoinen termi. Yleensä tuolla tarkoitetaan nationalistista & konservatiivista puoluetta. Puolueen sijoittumisen vasen-oikea -askelilla sanelee talouspolitiikka, ja siinä oikeistopopulistiksi leimattavat yleensä yltävät hädin tuskin keskustaan – saati että olisivat oikealla. Näin tälläkin kertaa. Jostain syystä konservatiivisyyden ja oikeiston välille vedetään yhtäsuuruus asiaa yhtään pohtimatta. Tässä Maunula siis on mielestäni ns. jyvällä.

Metsään mennään sen sijaan Halla-ahon kohdalla. Persujen maahanmuuttolinjaukset ovat Halla-ahon käsialaa. Siten joko Halla-aho ja Persujen MaMu-linjat on ok tai sitten ei kumpikaan. Tietysti halla-ahoilla voidaan viitata myös Halla-ahon kannattajakuntaan, josta en olekaan enää niin varma.

Itselleni vaalitulos oli pettymys siltä osin, että näkisin persujen suosion johtuvan pelon ja vihan ilmapiiristä. Jotain pitää päästä syyttämään ja mieluiten kivittämäänkin – eduskuntaan valittiin kuusi halla-aholaista. Halla-ahon uhka syntyy enemmän hänen äänestäjäkunnastaan. Veikkaisin sieltä löytyvän varmasti mm. skinheadejä ja muita ääri-oikeistolaisia, vaikka Halla-ahokin nyt loppupelissä on aika maltillinen ainakin lausunnoissaan. En usko Halla-ahon saavan suurta vaikutusvaltaa eduskunnassa, mutta hepun äänestäjämäärät ovat surullisen suuria.

Persujen teot jäävät muutenkin todennäköiseksi puheita pienemmiksi. He eivät saa yksin ajettua asioitaan läpi ja voidaan olettaa meidän jatkossakin kykenevän nauttimaan postmodernista tekotaiteesta. ;)

Mutta niinhän se menee, että epävarmoina aikoina on helppo nousta vihaisten ja pelokkaiden äänitorviksi ja saada kannatusta, kuten kuvasta näkyy. Toivottavasti persu-huuma laantuu neljässä vuodessa. Mikään maailmanloppuhan tämä nyt ei missään tapauksessa ole, vaikkakin pieni vastaisku sivistysvaltion maineelle. :)

Hyvin sanottu!

Jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä, että Suomen kansa on äänestänyt väärin. Mistähän moinen ylimielisyys kumpuaa?

Totta munassa kansa voi äänestää väärin, ja yleensä äänestääkin. Ei se ole ylimielisyyttä vaan todellisuutta.

Arvoliberaalien (ei tarkoita vihreiden mukaliberaaleja) mielestä kansalaisten arvot ovat heidän yksityisasiansa – valtio ei saa puuttua uhrittomiin rikoksiin kuin yleisen edun vuoksi harvinaisissa poikkeustilanteissa. Tämä on useimmille itsestään selvää, mutta silti jotkut haluavat rangaista homoudesta, lihansyönnistä, hunnuista, aseharrastuksesta, pilakuvista, mistä ikinä. Se on enemmistön diktatuuria, väkivaltaa äänestämällä. Jos kansa äänestää sellaista kannattavaa puoluetta, se on arvoliberaalin mielestä eettisesti väärin.

Vaalitulos oli silti aika kiva, saatiin jotain kuhinaa poliittiseen kenttään. Toivottavasti persut saavat hallituksessa äänikynnyksen madaltumaan, saataisiin uusia voimia kehiin. Muistakaa uurnilla jos eivät saa.

En ymmarra miksi vaalitulokseen ei saisi reagoida, jos ei jaa esimerkiksi perussuomalaisten arvoja. Sekin lienee osa demokratiaa? Vaalitulosta voi kunnioittaa, mutta siihen ei tarvitse olla tyytyvainen ja tyytymattomyytensa saa osoittaa vapaasti ja reilusti. Demokratialla on kylla omat kuoppansa, joista populismin suosio on yksi esimerkki. Kreikkalaisista Arendtiin ja Churchilliin rittaa monenmoisia kommentteja aiheesta. Ja toki populisteja on joka puolueessa, mutta mittakaavat ovat tassa vaalissa aivan erilaiset.

Itse olen yllattynyt Suomen konsensus-lehdiston reaktiosta, jonka mukaan kaikki pitaisi vain sulattaa eika erimielisyytta tai pettymysta voisi tuoda esille.

Ihmettelen itse sitä onko tämä vallitseva agressio todella parempi vaihtoehto kuin asioista puhuminen. Persut ovat vielä siitä maltillisemmasta päästä.

Maahnmuuttokritiikki on joiltain osin aiheellistakin, vaikka joillakuilla on vaikeuksia erottaa sitä rasismista. Muualta Euroopasta kuuluu tietoja äärimuslimien hyökkäyksistä homoja ja juutalaisia vastaan. En tiedä muista, mutta itse en sulata sitä että turvapaikkaa hakenut alkaa hyökkäillä aiheetta muiden kimppuun. Kyseessä on pieni fanaattinen vähemmistö, mutta ongelma on silti todellinen ja siihen on hankala puuttua rasismikorttien takia.

Jos olet seurannut kokoomuksen kannatuslukuja niin heitä voi pitää vaalien suurimpina häviäjinä yhdessä keskustan kanssa. Tässä pari-kolme kuukautta sitten kokoomukselle lupailtiin luotettavassa gallupissa ylivoimaista ykköspaikkaa yli 24 prosentin kannatuksella. Jonnekin se ylivoimaisuus tuosta hävisi.

Jotkut ovat äänestäneet Vihreitä jo ihan liian kauan, enkä ole lähtenyt siksi Suomesta. Siispä en lähde Suomesta vaikka moni äänesti PS:ia.

Euroopassa on lähivuosikymmenien aikana edessä tilanne että islamistipuolueet pääsevät valtaan ja merkittäviin osuuksiin parlamenteissa demokratian keinoin. Se johtuu täysin kritiikittömästä maahanmuuttopolitiikasta.

Mitä enemmän Vihreät ja muu vasemmisto väheksyy islamismin vaaroja sitä suuremmaksi maahanmuuttokielteisten ryhmien kannatus nousee.

Maahanmuuttopolitiikassa pitäisi olla kritiikki mukana ja uskonnollista ryhmistä ei pitäisi suosia muslimeja kuten Suomessa on tehty.

Kritiikitön maahanmuuttopolitiikka kärjistää,

jos ihan aidosti kiinnostaa uskonnonvastaisuus niin esim. vapaa-ajattelijat ottavat kyllä lisää jäseniä joukkoonsa. Jos taas vaan verenpaine nousee aina kun sattuu näkemään vähän tummempaa ihon pigmenttiä niin sitten kannattaa etsiä joku ihan toinen seurakunta.

Kuka on valittanut kokoomuksen menestyksestä tai vihreiden tappioista?
Nähdäkseni kyse on pelkästään persuista.

Ruotsidemokraattien mielestä ruotsalainen maahanmuuttopolitiikka on vaarallisen holtitonta. Heidän mielestään sen pitäisi olla huomattavasti rajoitetumpaa, esimerkkinä järkevästä maasta he ovat maininneet Suomen. Siksi Ruotsidemokraatit ovat avoimen rasistisia.

Perussuomalaisten mielestä tuo avoimen rasististen Ruotsidemokraattien arvostama suomalainen maahanmuuttopolitiikka on kuitenkin vaarallisen holtitonta. Heidän mielestään sen pitäisi olla huomattavasti rajoitetumpaa. Silti he eivät ole avoimen rasistisia, vaan maltillisia pastoraalisosialisteja.

Otapa tästä sitten selvä.

”Miten tähän pitäisi suhtautua”

Lopetat vaikka median seuraamisen ja otat asioista selvää, niin tiedät enemmän, luulet vähemmän.

Sitä tässä joutuu ihmettelemään,ettei media ole vielä lanseerannut termiä ”persufobia”.Tähän asti noita ”fobioita”on löytynyt,kun on tahdottu hyökätä jotain esitettyä mielipidettä vastaan.

Perussuomalaiset eivät ehkä ole rasistinatseja, mutta rasistinatsit äänestävät perussuomalaisia, ja voivat ottaa vaalivoiton kansan hyväksyntänä ns. katutason maahanmuuttokritiikille. Syyttömät voivat kärsiä.

”Mikäli facebook-ystäväni ovat minkään sortin indikaattori, suomalainen vihervasemmisto on vetänyt todella ison herneen nenäänsä vaalien johdosta. Miksi?”

Ovat huonoja häviäjiä?

Rasistikortin heiluttelusta: Halla-ahokin ajaa vain jotakuinkin tanskalaismallista maahanmuuttopolitiikkaa Suomeen. Onko Tanska joku ”rasistinen” hirvitys ja vankileirien saaristo?

Onneksi vihreitä ei äänestänyt tuon useampi, muuten olisi pakko muuttaa pois Suomesta. Eivät enää rahat riittäisi tulevaisuudessa kaikkien ”viherverojen” maksuun! Hyvä kirjoitus Maunulalta!

Kokoomus ei muuten NOUSSUT suurimmaksi puolueeksi, vaan onnistui jäämään suurimmaksi, koska muut suuret hävisivät vielä enemmän kuin kokoomus. Siinä on vissi ero.

Vihreiden epätoivoinen yritys ratsastaa muiden kustannuksella ajoi pahemman kerran karille. Asiaa ei ainakaan edistänyt julistautuminen Perussuomalaisten vastavoimaksi tai Uuden Suomen logon kaappaaminen. Luultavasti kansa pääsee nyt hieman halvemmalla, kun tiedossa on vähemmän kaikenlaisia perusteettomia ympäristö-, päästö-, yms. maksuja ja veroja. Ehkä teollisuuskin pysyy pidempään Suomessa, kun kapuloita kilahtelee rattaisiin harvempaa tahtia. Tätäkin kautta Perussuomalaisten rökälevoitto oli Suomelle onneksi.

Tuskinpa Persut kovin radikaaleiksi osoittautuvat. Kunhan nyt saisivat tuon kritiikittömän EU-nöyristelyn aisoihin ilman, että Suomen täytyy EU:sta erota.

Loistava kirjoitus!

”Perussuomalaiset eivät ehkä ole rasistinatseja, mutta rasistinatsit äänestävät perussuomalaisia, ja voivat ottaa vaalivoiton kansan hyväksyntänä ns. katutason maahanmuuttokritiikille. Syyttömät voivat kärsiä.”

Vihreät eivät ehkä ole ekoterroristeja, mutta anarkistiradikaalit äänestävät Vihreitä jne.

Eli kyse on todellakin fobiasta: mitään pahaa ei ole itse puolueessa ja sen ohjelmassa, mutta silti pelätään että se avaa jonkinlaisen Pandoran lippaan. Tällainen on pelkkää ennakkoluuloisuutta. Hyvät vihervasemmistolaiset, olette nielleet omat demonisoivat propagandanne ja lietsoneet itsenne joukkopsykoosiin.