Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Persujen vaalivoitto: rauhoittukaa, liberaalit!

Blogit Americana 18.4.2011 14:55
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mikäli facebook-ystäväni ovat minkään sortin indikaattori, suomalainen vihervasemmisto on vetänyt todella ison herneen nenäänsä vaalien johdosta. Miksi?

Kokoomuksen nousu suurimmaksi puolueeksi, perussuomalaisten pajatson tyhjäys, ja vihreiden selvä tappio on saanut jotkut jopa lupaamaan muuttavansa ulkomaille. Vollotus kaikuu pitkin kyberavaruutta ja natsikortit heilahtelevat surutta, mutta en todellakaan ymmärrä syytä hysteerisiin reaktioihin.

Amerikkalaisesta vinkkelistä katsottuna Kokoomus vaikuttaa lähinnä Yhdysvaltain demokraatteihin verrattavalta maltilliselta konservatiivipuolueelta, joka uskoo sekä markkinoihin että kansalaisten perusturvan takaamiseen. Perussuomalaiset vaikuttavat ainakin vaaliohjelmansa perusteella liki jonkin sortin pastoraalisosialisteilta. Teekutsu-vertaukset ampuvat kilometritolkulla maalin yli.

Persujen maahanmuuttokriittisyys ei sekään vaikuta likikään yhtä rasistiselta kuin esimerkiksi ruotsidemokraattien tai Le Penin puheet, muutamia Halla-ahoja luukuunottamatta. Mitä persujen monikulturaalisuuden kritiikkiin tulee, he ovat mielestäni jopa oikeassa. Suomalainen suvaitsevainen kulttuuri on parempi kuin esimerkiksi useimpien Lähi-Idän maiden homofobia, naisviha ja teokratia, ja sitä kuuluukin puolustaa.

Henry Kissinger totesi kerran, että kun panokset ovat pienet, ihmiset taistelevat koviten. Jos eilinen vaalitulos kykeni puskemaan monet älykkäät ja tasapainoiset suomalaiset näin vahvoihin reaktiohin, suomalainen demokratia voi hyvin.

Soundtrack: Marvin Gaye, What’s Going On.