Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Persujen sosialismista

Marko Maunula
Blogit Americana 20.4.2011 16:17

Hesarin tuore juttu vahvisti omia epäilyjäni persujen asemasta poliittisella kentällä: kyse on ennemminkin perinteisesti vasemmistolaisesta kuin oikeistolaisesta liikkeestä.

Kertooko persujen menestys sunnuntain vaaleissa ristiriidasta perinteisen vasemmistolaisen tulonjako ja yhteisöllisyys -ideologian ja uuden vasemmiston ympäristö, identiteetti, ja moniarvoisuus -arvojen välillä? Onko persujen menestyksessä kyse samanlaisesta poliittisesta murroksesta, jonka kanssa esimerkiksi Yhdysvaltain demokraatit ovat painineet jo muutaman vuosikymmenen?

Amerikkalaiset demokraatit ovat jakautuneet kahteen leiriin. Toisessa laidassa seisovat vanhat ay-jyrät ja ideologiset sosiaalidemokraatit, joiden politiikka painottaa tulonjakoa, yhteisöllisyyttä, ja nostalgista visiota teollisesta Yhdysvalloista. Toista reunustaa asuttaa ns. uusi vasemmisto (new left), joka on kiinnostuneempi naisten ja vähemmistöjen asemasta, arvoliberalismista, sekä individualismista. Uusi vasemmisto, koostuen valtaosin koulutetusta keskiluokasta sekä rannikoiden eliiteistä, ei osoita yhtä suurta huolta taloudesta ja tulonjaosta kuin duunarien kansoittama vanha vasemmisto.

En malta olla pohtimatta josko persujen menestys heijastaa saman jaon ilmentymää Suomessa? Sosiaalidemokraattien ja Vasemmistoliiton painottaessa aikaisempaa enemmän kulturaalisia sekä identiteettitekijöitä, poliittiseen kenttään on ilmennyt vanhan duunarivasemmiston muotoinen ja kokoinen aukko.

Persujen puheet yhteisöllisyydestä, työn arvokkuudesta, sekä kansakunnan vastuusta työtä tekevien syvien rivien hyvinvoinnista ovat uponneet paitsi duunareihin, mutta myös moniin pikkuporvareihin, jotka myös karsastavat tulonjaon kehitystä sekä paikoitellen jopa modernia jälkiteollista kapitalismia. Ainakin nopea vilkaisu persujen läpi menneiden ehdokkaiden listaan sekä menestykseen duunarilähiöissä vaikuttaa tukevan teoriaa.

Persut eivät näytä niinkään edustavan radikaalia oikeistoa, vaan ennemminkin vasemmistolaista nostalgiaa ja kaihoa menneiden aikojen Suomeen, ilman uuden vasemmiston esoteerisempia kulttuuri- ja identiteettipainotuksia.

Soundtrack: Talk Talk, After the Flood.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ota tästä nyt selvää, mutta mielenkiintoisia pointteja. Voisitko julkaista kirjoituksesi englanniksi? Viime päivinä on ollut vähän noloa olla suomalainen sosiaalisessa mediassa..

Koitin tavata tuota Yaiksin vastaväitettä, mutta millään ei aukene. Mikä siinä on se pointti? Jotenkin vaikuttaa, että noilla argumenteilla liberalismi, konservatismi, vasemmisto ja oikeisto ovat toisensa pois sulkevia. Niin ne ovatkin ja siksi puolueet ovat em. ja muiden ismien kompromisseja.

Persut on häkellyttävä kokoelma oikeistoa, vasemmistoa, nationalismia ja konservatismia. Oikeisto siinä on vasemmistoa pienemmällä painoarvolla, erityisesti talouspolitiikassa. Siksi on ihan perusteltua puhua vasemmistopuolueesta ihan kuten SDP:kin sijoitetaan vasemmalle.

Yaiksin kirjoituksen jälkeen edelleen samaa mieltä, ota tästä nyt selvää..? Muuten, onko Yaiks persujen puolesta vai vastaaan? Oletan että vastaan?

Suomen Kuvalehdessä oli aikaisemmin saman tapainen kaavio puolueiden ehdokkaista oikeisto-vasemmisto ja liberaali-konservatiivi akselistoon.

Se kuva poikkesi Helsingin Sanomien kuvasta.

SK:n kuvaa oli rakennettu mm kysymyksen Onko kouluissa oltava pakollinen kasvisruokapäivä perusteella. Muistaakseni pakollisuus oli tulkittu vapaamielisyydeksi. Normaalissa mielessä se ei ainakaan ole vapaamielisyyttä.

Onko euron tukipakettien hyväksyminen oikeistolaista vai vasemmistolaista?

USA:ssa oikeisto ei halunnut tukea pankkeja, mutta vasemmisto halusi.

Vaalikonekysymysten vastaukset eivät ole selkeästi ja yksiselitteisesti luokiteltavissa oikeistoon, vasemmistoon, liberaaleihin ja konservatiiveihin.

Siksi puolueiden sijoitukset heittelevät riippuen kuka kartan on laatinut.

Laavalamppu: noi linkit ei kauheasti valaisseet..? Nokia kuolee ja kotiruoka kunniaan yms.?

En oikeastaan tiedä onko tuota ”kaipuuta menneeseen” löydettävissä muualta vasemmistoteoreettispainotteisten kulttuurintutkijoiden analyyseista. ”Kaipuu Satumaahan” kuulostaakin jo halvalta cultural studies -pyörittelyltä.

Persuja äänestivät demografisen analyysin valossa ne, jotka ensimmäisinä ovat Suomessa omakohtaisesti kokeneet perusturvan leikkaamisen, heikentyneet terveyspalvelut, vähentyneen turvallisuuden sekä idealistisen maahanmuuttokokeilun. Tämä on leimallisesti 2000-luvun Suomea, ei tanssilavakulttuuria tmv. menneisyyden pastoraalia, kaukana siitä.

Lamix // Mitä? Orjia on onneksi vaikea pitää enää ja jatkolinkit meni aivan ihmepaikkohin. Ehkä en osaa käyttää nettiä, mutta olen pihalla jutuistasi? :)

Ei varmaan vielä olla ehditty tehdä tieteellisiä tutkimuksia, mutta ihan hieno mielipide :)

”Persuja äänestivät demografisen analyysin valossa ne, jotka ensimmäisinä ovat Suomessa omakohtaisesti kokeneet perusturvan leikkaamisen”

Ootko ihan varma, että persujen äänestäjät olivat vain leikkausten uhrjea, eihän leikkauksia ole vielä edes tehty, nyt se vasta alkaa..? Ystävällinen kysymys vain.. :)

Susanna, noloa olla suomalainen sosiaalisessa mediassa? Mikset pyydä ylpeitä ulkomaalaisia ystävisi opettelemaan suomea, hitaiden hämäläisten ja sinisilmien kieltä. Se on tätä maapalloistumista, tulee kielet ja tavat tutuiksi.

Obamakin voisi facebookmiehen kanssa vääntää pikkuisen savoa, Siilijärven nuotilla.

Mielestäni puhe kansan tai muun yhteisön kahtiajakautumisesta on älyllistä laiskuutta . Annetaan ymmärtää , että on olemassa vain kaksi ryhmää : köyhät ja rikkaat . Tai duunarit ja porvarit . Eihän se herra paratkoon niin ole . ”Kahtiajakautuminen” näyttää olevan median taannoin lanseeraama muoti-ilmaus joka näyttää pysyvän muodissa ihmeen sitkeästi . On sama kuin geologit esittäisivät , että maapallon vuoret ovat jakautuneet kahteen ryhmään : korkeat ja matalat . Aina vaalien jälkeen astuu varjoista esiin joukko ”asiantuntijoita” jotka heti tietävät , miksi joku sakki sai paljon ääniä ja joku toinen vähän ääniä .

Ilmoittaudun mukaan : Soinin Eurooppakohellus nosti persusten kannatusta kohisten . Jakoiko se kansan kahtia ? Ei , PS on vielä aika pahasti alakynnessä . Jos se oli kansanäänestys jostakin , niin 80 % äänestäjistä antoi Soinin neroudelle täystyrmäyksen . Tässä on nyt taas pahemman kerran vedetty mutkia suoriksi .

Kannattaahan heidät tietenkin ottaa mukaan päätöksen tekoon (jos tulevat) ja ”halata hengiltä” niinkuin ruotsalaiset sanovat , se on suomalaisten tapa hoitaa epämieluiset asiat pois päiväjärjestyksestä . Niin tehtiin aikanaan SMP:lle .

Perussuomalaisia.Turusta
Kike Elomaa,Yrittäjä ja toisenpolven politiikko.
Ilpo Haalisto.Kasvatustieteiden maisteri.
Lauri Heikkilä.Filosofian tohtori.
Maria Lohela.Projekti päällikkö.
Nämäkö eniten Turussa ääniä saaneet vasemmistolaisia järjestöjyriä.Taidat olla sekaisin??

Kyllä pelko Amerikkalaistumisesta Suomessa on käsin kosketeltavaa.Kekkosen luomat tehtaat,Kemira,Outokumpu,Terästehtaat,etc.jotka saivat raaka-aineet Neuvostoliitosta on yksityistetty.Myös sähköfirmat .pankit on osaomistettu pörsseihin.
Terveyden huolto on yksityistetty ja valtion korvaukset valuvat ulkomaille.
Sokeakin näkee minne valtion varallisuus on valumassa.
EU:n järjetön politiikka joka tutkii aarin peltoplänttiä 20 kertaa vuodessa ,eikä osaa katsoa pankkien varallisuutta edes käymällä kertaakaan vuodessa holvissa.Hölmökö olet. Osaat kyllä kirjoittaa mutta et asiasta.

Hesari ja Yle aikoinaan Veikko Vennamoakin vainosi oikein olan takaa.Nyt siellä on joku Saska ja Salmen saman asian toimessa..Älkää ihmeessä luulko että tulee oikeaa kritiikkiä siltä suunnalta.

Perussuomalaiset ovat aivan selvästi ”Universaali Suomalainen Puolue”. Tämä on paljastuu selvästi, kun tutkaillaan puolueen uusia kansanedustajia ja vaalien tuloksia.

Puolueen edustajat – ja kannattajat – ovat kuin pienoismalli maamme elinkeinoelämästä: on tohtoria, maisteria, duunaria, yrittäjää ja mitä niitä nyt onkaan. Toisaalta, vaikka äänestysaktiivisuus nousi selvästi edellisistä vaaleista, kaikki muut puolueet menettivät reippaasti kannatustaan. Nämä Kokoomuksen, Kepun, Demarien, Vihreiden, Vasemmiston, jne. menettämät äänet menivät selvästikin yhteen kohteeseen: Perussuomalaisille. Harvinaisen hyvin on puolueen nimi napsahtanut kohdalleen!

Eipä ole ihme, että kaiken maailman analyytikoilla on ongelmia sijoittaa Persuja Suomen poliittiseen kenttään. Nämä yritykset ovat olleet kotimaassa lähinnä huvittavia ja ulkomailla suorastaan naurettavia!

Ei kriitikoilla tule mieleen, että Persut on suomalais-kansalliselta pohjalta oleva työväenpuolue ilman sosialismia. Mitä sosialismia siinä oli, että persut vastustavat Kreikan tukiaisia, kun suurimmat velkojat ovat Iso-Britannian pankit, joita tuettaisiin, mutta Iso-Britannia euron ulkopuolisena ei panisi ropoakaan kassaan ? Kannttaa muistaa, että britit ovat rosvonneet maailmaa monta sataa vuotta kauppiaskansana ja osaavat olla kieron röyhkeitä.

Susannalta hyvä kysymys. Onko turvaverkko reikiintynyt vai alkaako harvennusprosessi vasta nyt? Tsekkasin äänestystuloksia Turun sisällä ja persut jyräsivät etenkin isoissa lähiöissä täällä. Siellähän uusi Suomi (sic) näkyy jo nyt. On lakkautettu palveluita, kaduille on saapunut orastava jännite kulttuurien välille, sossusta ei tahdo tukea löytyä edes virkailijan vittuilua kuuntelemalla ilman maahanmuuttajastatusta, työkkäri on byrokratia, joka osoittaa tehokkuutta lähinnä nimeä muuttaessaan jne. Perusturvallisuus on de facto kadonnut jo nyt siinä missä julkishallinnon turvaverkkokin?

Atlantasta asti ei kannata mollata Persuja noin hatarin perustein. Kirjoiota mieluummin USA:n valtion jättiveloista ja setelirahoituksesta sen paikkaamiseksi. USA ei ole enää, de facto, AAA-luokan valtio.

Enpä panisi paljoa painoa ehdokkaiden vastauksiin,joita kyseisiin ehdokasautomaatteihin oli annettu.Satunnainen ehdokkaanetsijä huomasi välittömästi,että ehdokkaiden mielipiteet kyselykenttiin oli taktisesti sijoitettu siten,että ehdokasta etsivä saisi mahdollisimman monta osumaa.Ehdokkaiden todelliset mielipiteet selviäisivät näille suoraan osoitetusta kyselystä.

Perus-Suomalaisten ideologia on työtä tekevien ihmisten asioiden hoitaminen paremmin kuin kepu-kokoomuksen EK-MTK ideologia.
Toivotaan tuloksia pian.