Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Pence voitti, Trump hävisi

Blogit Americana 5.10.2016 16:07
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen varapresidenttiehdokkaat väittelivät tiistaina 4. lokakuuta.

Sirkusmaisen kampanjan oli virkistävää kuunnella kahden informoidun tolkun ehdokkaan keskustelevan asioista kohteliaasti mutta tinkimättä. Senaattori Tim Kaine (D-Virginia) ja kuvernööri Mike Pence (R-Indiana) antoivat muistutuksen siitä, miltä normaali poliittinen keskustelu näyttää.

Väittely oli tiukka ja meni paikoitellen pahaksi ylipuhumiseksi, mutta parhaimmillaan se tarjosi selkeän rinnastuksen erilaisten maailmankuvien välillä ilman henkilöön meneviä loukkauksia.

Pencen rauhallinen tyyli vetosi amerikkalaisiin paremmin kuin Kainen ylienerginen innokkuus. CNN:n gallup julisti Pencen voittajaksi numeroin 48–42, ja itse näin väittelyn lopputuloksen suurin piirtein samoin.

Mike Pence on väittelyn voittaja, mutta sen suurin häviäjä oli Donald Trump.

Seurasin väittelyn ohessa National Reviewin live-twiittausta debatista. Konservatiivisten kommentaattorien toistuvat viestit voihkivat, miksi Pence ei ole republikaanien ehdokas ja eikö Pence voisi ryhtyä Trumpin debattivalmentajaksi?

 

Pencen viileän tasapainoinen, faktavetoinen tyyli tarjosi jyrkän kontrastin Trumpin asiantuntemattomuudelle, tasapainottomalle huutamiselle sekä loukkauksille.

Paikoitellen Pence ei edes vaivautunut puolustamaan presidenttiehdokastaan. Läpi keskustelun Kaine hyökkäsi Trumpia vastaan pyytäen Penceä puolustamaan tai selittämään Trumpin lausuntoja siirtolaisista, naisista, ulkopolitiikasta yms., mutta Pence ei tarttunut koukkuun.

Debatin jälkeen oli helppo yhtyä monien poliittisten analysoijien mielipiteisiin: tämä näytti ennemminkin Mike Pencen kampanjajulistukselta vuodelle 2020 kuin tämän vuoden mahdollisuuksiin ja pomoonsa vankasti uskovan miehen debatilta.

 

Ottaen huomioon Trumpin yliherkän egon on kiinnostavaa seurata, miten hän reagoi lähipäivien keskusteluun, jossa Trumpin surkea esiintyminen viime viikon debatissa rinnastetaan Pencen taitavaan ja hallittuun suoritukseen.

Kontrasti republikaanien ykkösen ja kakkosen välillä ei mairittele Trumpia, mutta Trump ei koskaan suostu olemaan kakkonen missään asiassa.

Seuraava Donald Trump vastaan Hillary Clinton -väittely on sunnuntaina 9. lokakuuta.

 

Soundtrack: Procol Harum, Pandora’s Box: