Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Pelkääkö Trump asianajajaansa? Michael Cohen lensi yli laidan

Blogit Americana 27.4.2018 08:57
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kautta Donald Trumpin henkilöhistorian hän on ollut valmis heittämään tukijansa, liikekumppaninsa, asiakkaansa, sijoittajansa sun muut häneen luottaneet ihmiset yli laidan.

Nyt olemme todistamassa, kuinka Trump on katkomassa kaikki siteensä pitkäaikaiseen asianajajaansa Michael Coheniin.

Torstaina aamulla, 26. huhtikuuta, Trump soitti lempiohjelmaansa, Fox Newsin aamustudio Fox and Friendsiin. Hän muun muassa hyökkäsi vihaisessa haastattelussa omaa oikeusministeriötään vastaan. Trump myös minimoi suhdettaan Coheniin. Hän on vain yksi lukuisista, lukuisista lakimiehistä jotka ovat tehneet jotain pieniä juttuja Trumpille, oli presidentin viesti.

Tämä ei ole tietenkään totta. Cohenin rooli Trumpin nousussa politiikkaan oli näkyvä. Hän on ollut Trumpille tärkeä niin sanottu ”fiksaaja”, joka hoitaa epämiellyttävät asiat pois tieltä – kuten esimerkiksi puheliaat pornotähdet.

 

Miksi tämä tapaus on poikkeuksellinen ja ansaitsee huomiota?

Trumpin käytös osoittaa, että hän pelkää Cohenin puhuvan tutkijoille. Viimeiset pari viikkoa poliittiset kommentoijat ovat spekuloineet, josko Cohen suostuu yhteistyöhön virkavallan kanssa.

Nyt Trumpin yritys minimoida suhdettaan Cohenin kanssa osoittaa, että presidentti joko uskoo tai tietää Cohenin ryhtyneen laulamaan.

Samanaikaisesti Trump teki myös haastattelussa vakavan virheen: hän myönsi Cohenin edustaneen häntä Stormy Danielsin tapauksessa.

Jos joku tietää totuuden Trumpin liiketoimista, hiljaisiksi maksetuista seksikumppaneista tai epäillystä yhteistyöstä epämääräisten tahojen – tai ulkomaalaisten – kanssa, se on Cohen. Ja jos Cohen oli kyllin tyhmä pitämään kirjaa tapahtumista, ne ovat ratsian jälkeen tutkijoiden hallussa.

Ehkä ensimmäistä kertaa presidentin poliittisen uran aikana hän näyttää oikeasti olevan peloissaan tilanteesta. Hän yrittää päästä selville vesille vanhalla metodillaan: heittämällä tukijansa yli laidan.

 

Soundtrack: Queen, Another One Bites the Dust.