Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Pekka ja susi ja rasismin peikko

Blogit Americana 12.6.2009 15:05
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskiviikon traaginen ampumatapaus Washingtonin Holokausti-museossa käynnisti, ennustettavasti, keskustelun ääriryhmistä sekä rasismista Yhdysvalloissa.

Jokaisen rasistisen rikoksen yhteydessä saamme kuulla amerikkalaiselta medialta miten internet on johtanut rasististen ryhmittymien nousuun. Luotettavasti kuin aseman kello, Southern Poverty Law Center, Anti-Defamation League, NAACP, sekä leegio tutkijoita astuvat mediaan kertomaan miten ääriliikkeet ovat kasvussa sekä rasismi ja antisemitismi nostavat jälleen rumia päitään.

On hyvä, että rasismiin kiinnitetään huomiota. Rotuun, kansallisuuteen, tai sukupuoliseen suuntautumiseen suuntautuva syrjintä ja väkivalta on vastenmielinen ilmiö, johon on puututtava välittömästi ja raskaalla kädellä. Yllämainittujen pahanilmanlintujen viestissä on vain yksi ongelma: he ovat väärässä.

Rasismi ja rasistiset rikokset ovat jatkuvassa laskussa. Amerikkalainen yhteiskunta on yhä suvaitsevaisempi. Rasismi tänään on liki marginaalinen ilmiö, ehkä nopeasti kutistuvia Etelän tai Keskilännen takametsien junttiyhteisöjä lukuunottamatta.

Southern Poverty Law Centerin tutkijat kertovat, että rasististen ryhmittymien määrä on kasvanut. Tämä on varmaankin totta. Toisaalta, myös Star Wars -fanikerhojen, pehmolelu-fetisistien, sekä liki kaikkien eri webbiä käyttävien harrastajakerhojen ja yksilöiden määrä on nousussa. Ehkä ennemminkin rasistit, kutistuva ja marginalisoituva ryhmä, tuntevat tarvettä löytää yhä harvinaisemmat kanssauskojansa? Internetin avulla se on myös huomattavasti aikaisempaa helpompaa.

Sekä tilastot että anekdoottiset kokemukset todistavat vahvasti rasismin nopeasta kuihtumisesta Yhdysvalloissa – varsinkin täällä Etelässä. Rasististen rikosten määrä on laskussa, vaikka kynnys näiden rikosten raportointiin on laskenut huomattavasti.

Väestölaskennat kertovat roturajojen yli solmittujen avioliittojen nopeasta yleistymisestä. Silmäys amerikkalaiseen katukuvaan todistaa mustien ja valkoisten, latinojen ja aasialaisten nuorten yhä useammin hengailevan monirotuisissa kaveriporukoissa. Yhdysvallat valitsi marraskuussa afroamerikkalaisen presidentin.

Antirasistiset organisaatiot ovat luonnollisesti hyödyllisiä ja jopa kiitoksen arvoisia järjestöjä, mutta monilla organisaatioilla on vaikeuksia sopeutua uuteen, suvaitsevaisempaan Amerikkaan. Monet etsivät kärjistysten kautta lahjoituksia ja oikeutusta olemassaololleen. Toiset ovat puolestaan jumissa menneiden aikojen asenteissa sekä puhtaassa paranoiassa.

Kuten rasistit yleensä, holokausti-museon ampuja on moraalisesti sairas ja vastenmielinen ihminen. Kuten muutkin rasistit tämän päivän Amerikassa, hän on harvinainen ja ympäristönsä hyljeksimä yksilö. Tämä on onnellinen tosiseikka.

Soundtrack: U2, One.