Pekka ja susi ja ilmastonmuutos

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Liittovaltion julkistama tuore tutkimus ilmastomuutoksen vaikutuksista Yhdysvaltoihin on pelottavaa luettavaa. Mutta miten hyvin pelottelu toimii?

Mittava, 840-sivuinen raportti kertoo konkreettisesti, mitä ilmastomuutos merkitsee eri puolilla Pohjois-Amerikkaa. Pahenevat tulvat vesistöjen lähellä, nousevat lämpötilat varsinkin maan pohjoisosissa, lisääntyvä kuivuus lännessä ja dramaattiset sääilmiöt ovat jo täällä, tutkimus sanoo ja lupaa vielä pahempaa jälkeä tulevaisuudessa.

Tutkimus on vakuuttavaa ja pelottavaa luettavaa. Tiedemiehenä tapaan uskoa tiedemiehiä, ja ilmastontutkijoiden liki täydellinen konsensus on otettava todesta. Me voimme tingata siitä, kuinka suurta roolia ihmisten toimet näyttelevät ilmastonmuutoksessa, mutta se ei heiluta keskeistä pulmaa olennaisesti. Ilmasto muuttuu, ja meidän kannattaa toimia muutoksen estämiseksi tai hidastamiseksi ja varautumiseksi sen seurauksiin.

Silti tukku republikaanisia politiikkoja ja fossiilisten energiamuotojen lobbareita ovat kiistäneet tämänkin tutkimuksen päätelmät. He syyttävät tutkimusta ylenpalttisesta pessimismistä ja sanovat sen olevan osa istuvan presidentin yritystä kontrolloida liike-elämää.