Pankkilaki uusiksi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Terveydenhoidon uudistus on nyt maan laki, mutta presidentin tehtävät eivät muutu juurikaan helpoimmiksi. Obaman seuraava haaste on pankkialan säännöstely.

Viimeiset kaksi vuosikymmentä amerikkalainen finanssisektori on kehittynyt nopeammin kuin säännöstelijöiden mielikuvitus ja kyky pitää sitä silmällä. Parhaimmillaan kehitys on johtanut finanssialan innovaatioihin, ja huonoimmillaan miltei koko systeemin romahdukseen.

Useimmat riippumattomat ja kylmäpäiset tarkkailijat uskovat, että pankkien säännöstely kaipaa remonttia. (Jos kaipaat todisteita, lue Andrew Ross Sorkinin erinomainen teos Too Big to Fail.) Silti, republikaanit ja demokraatit tappelevat uudistuksesta, ja lain lopullinen muoto ja läpimeno ovat vielä tiukan taistelun takana.

Edustajainhuoneen puolella Barney Frankin puskema laki meni läpi jo viime vuoden joulukuussa, ilman yhtään republikaanista ääntä. Senaatin puolella Christoper Dodd on koonnut koalitiota oman, rajoitetumman ja maltillisemman lakialoitteen taakse.

Osa maltillisista republikaaneista vaikuttaa halukkaalta neuvottelemaan. Pankit eivät ole nykyamerikassa kovinkaan suosittuja instituutioita. Vuoden 2008 pankkikriisin jälkeen myös republikaanien todellisuudessa elävä siipi on joutunut myöntämään uudistuksen tarpeellisuuden.

Laki tuskin silti syntyy helposti. Republikaanien ”Ei!” -siipi on edelleen vahva. Edustajainhuoneen republikaanien johtaja John Boehner kehoitti pankkeja taistelemaan uudistusta vastaan. Senaatissa Richard C. Shelby on seissyt tiukassa vastahangassa uudistukselle.

Laki syntyy vielä tämän vuoden aikana, uskon. Republikaanien populistit vaahtoavat laista aikansa, mutta maltilliset konservatiivit kääntyvät lopulta lain taakse. Uudesta pankkilaista tulee maltillinen ja kompromissihakuinen ehdotus, totuttuun Obama-tyyliin.

Soundtrack: The Band, The Weight.