Pandemiaan reagointi on kulttuuria ja politiikkaa: siksi koronatilanne näyttää Georgiassa aivan erilaiselta kuin Suomessa

Suomen menestys koronaviruksen hoidossa on ollut uskomaton saavutus.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Parturini Mohammed sairastui koronavirukseen.

Suomen itsenäisyyspäivän aamuna kävin kaupassa hakemassa miehelle gatoradea, banaaneja, riisiä, purkkikeittoja ja hedelmäsmoothie-juomia. Vein ostokset miehen kotioven taakse, maskiin ja visiiriin sonnustautuneena.

Mohammed on uuden tautiaallon uhri. Joulukuun 3. päivä Georgian osavaltiossa todettiin 5538 uutta koronavirustartuntaa ja 49 kuolemaa. Samana päivänä Suomessa ilmoitettiin 540 uutta tartuntaa ja korkeintaan seitsemän kuolemaa.

Tähän mennessä koronavirus on tartuttanut liki puoli miljoonaa georgialaista, joista 9 516 on kuollut. Suomessa tapauksia on ollut kaikkiaan alle 27 000, kuolemia 415. Suomessa on 5,5 miljoonaa asukasta, Georgiassa 10,6 miljoonaa.

Georgiassa tauti kurittaa parhaillaan erityisesti maaseutua. Pahimmat tautikeskittymät löytyvät Pohjois-Georgian vuoristosta sekä osavaltion eteläosien maaseudulta. Atlantan tilanne ei ole sekään erinomainen, kuten Mohammedinkin sairastuminen osoittaa.