Paluu oikeusvaltioon

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Oikeusministeri Eric Holderin tehtävä on yksi tärkeimmistä ja haastavimmista Obaman hallinnossa. Hänen on palautettava amerikkalaisten ja muun maailman usko maansa oikeuslaitokseen sekä Yhdysvaltain maineeseen humaanina oikeusvaltiona.

Vapaassa maassa turvallisuuspolitiikan paradoksi ja pohjimmainen dilemma on kinkkinen: kuinka paljon olemme valmiita tinkimään yksityisyydestämme, periaatteistamme, ja vapaudestamme turvataksemme vapautemme? Yhtälö on parhaassakin tapauksessa vaikea, mutta syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen kysymyksestä tuli amerikkalaisille eettis-filosofinen umpisolmu.

Terrori-iskujen jälkeen Bushin hallinto oli kiinnostuneempi turvallisuudesta kuin kansalaisoikeuksista. Iskujen jälkeisessä ilmapiirissä Bushin linja oli ymmärrettävä ja jopa suosittu. Epäiltyjen terroristien kansalaisoikeudet ja mahdollinen kärsiminen tiukoissa ”kuulustelusessioissa” ei vienyt kansalta yöunia.

Kun iskujen aiheuttamat traumat ja massahysteria haihtuivat, yhä useampi amerikkalainen katsoi Guantanamoa, vesikidutusta, ja muita ”tehostettuja kuulustelumetodeja” kasvavan vastenmielisyyden vallassa. Bushin hallinto oli pakotettu yhä useammin puolustuskannalle kidutusdebateissa.

Obaman voitto merkitsi muutosta myös terrorismin vastaisessa kampanjassa. Yhdessä vaalikampanjan aikaisen oikeusneuvojansa ja nykyisen oikeusministeri Holderin kanssa, Obama päätti luopua oikeuslaitoksen sielua ja amerikkalaisuuden periaatteita testaavista vangitsemiskäytännöistä. He sulkivat ensi töikseen Guantanamon ja ilmoittivat Yhdysvaltain lopettavan kidutuksen.

Kidutuskysymyksessä tiivistyy perustavaa laatua oleva oikeusfilosofinen ja strateginen erimielisyys Bushin ja Obaman hallintojen välillä. Etsiessään oikeutusta vangitsemis- ja kuulustelukäytännöilleen, Bushin hallinto osoittautui yllättävän semanttiseksi ja tekniseksi tulkitessaan Geneven sopimusta sekä amerikkalaista lainsäädäntöä.

Holder sekä koko Obaman hallinto puolestaan painottaa enemmän amerikkalaisen sivistysvaltion henkeä ja periaatteita. Nykyinen hallitus on hiljalleen jopa kuoppaamassa koko terrorin vastaisen sodan käsitettä. Veikkaukseni on, että jo tämän vuoden aikana Yhdysvallat ryhtyy suhtautumaan terroriin ennemminkin lainpidollisena kuin sotilaallisena ongelmana, lähestyen siten eurooppalaista terrorin vastustamiskäytäntöä.

Bushin hallinnon veteraanit puolestaan uskovat Obaman pehmoilun asettavan Yhdysvallat vaaraan, kuten Dick Cheney sanoi viime haastattelussaan.

Kansakunnan ja valtion poliittis-filosofis-eettinen takinkääntö muodostaa Holderin tärkeimmän vastuualueen. Toistaiseksi mies on suoriutunut tehtävästä hyvin. Yhdysvaltain sielua ajatellen voi kysyä, josko nykyisellä hallinnolla on yhtään Holderin savottaa tärkeämpää tehtävää?

Soundtrack: Loudon Wainwright, I’m Glad to See You’ve Got Religion