Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Paluu oikeusvaltioon

Marko Maunula
Blogit Americana 2.4.2009 05:03

Oikeusministeri Eric Holderin tehtävä on yksi tärkeimmistä ja haastavimmista Obaman hallinnossa. Hänen on palautettava amerikkalaisten ja muun maailman usko maansa oikeuslaitokseen sekä Yhdysvaltain maineeseen humaanina oikeusvaltiona.

Vapaassa maassa turvallisuuspolitiikan paradoksi ja pohjimmainen dilemma on kinkkinen: kuinka paljon olemme valmiita tinkimään yksityisyydestämme, periaatteistamme, ja vapaudestamme turvataksemme vapautemme? Yhtälö on parhaassakin tapauksessa vaikea, mutta syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen kysymyksestä tuli amerikkalaisille eettis-filosofinen umpisolmu.

Terrori-iskujen jälkeen Bushin hallinto oli kiinnostuneempi turvallisuudesta kuin kansalaisoikeuksista. Iskujen jälkeisessä ilmapiirissä Bushin linja oli ymmärrettävä ja jopa suosittu. Epäiltyjen terroristien kansalaisoikeudet ja mahdollinen kärsiminen tiukoissa ”kuulustelusessioissa” ei vienyt kansalta yöunia.

Kun iskujen aiheuttamat traumat ja massahysteria haihtuivat, yhä useampi amerikkalainen katsoi Guantanamoa, vesikidutusta, ja muita ”tehostettuja kuulustelumetodeja” kasvavan vastenmielisyyden vallassa. Bushin hallinto oli pakotettu yhä useammin puolustuskannalle kidutusdebateissa.

Obaman voitto merkitsi muutosta myös terrorismin vastaisessa kampanjassa. Yhdessä vaalikampanjan aikaisen oikeusneuvojansa ja nykyisen oikeusministeri Holderin kanssa, Obama päätti luopua oikeuslaitoksen sielua ja amerikkalaisuuden periaatteita testaavista vangitsemiskäytännöistä. He sulkivat ensi töikseen Guantanamon ja ilmoittivat Yhdysvaltain lopettavan kidutuksen.

Kidutuskysymyksessä tiivistyy perustavaa laatua oleva oikeusfilosofinen ja strateginen erimielisyys Bushin ja Obaman hallintojen välillä. Etsiessään oikeutusta vangitsemis- ja kuulustelukäytännöilleen, Bushin hallinto osoittautui yllättävän semanttiseksi ja tekniseksi tulkitessaan Geneven sopimusta sekä amerikkalaista lainsäädäntöä.

Holder sekä koko Obaman hallinto puolestaan painottaa enemmän amerikkalaisen sivistysvaltion henkeä ja periaatteita. Nykyinen hallitus on hiljalleen jopa kuoppaamassa koko terrorin vastaisen sodan käsitettä. Veikkaukseni on, että jo tämän vuoden aikana Yhdysvallat ryhtyy suhtautumaan terroriin ennemminkin lainpidollisena kuin sotilaallisena ongelmana, lähestyen siten eurooppalaista terrorin vastustamiskäytäntöä.

Bushin hallinnon veteraanit puolestaan uskovat Obaman pehmoilun asettavan Yhdysvallat vaaraan, kuten Dick Cheney sanoi viime haastattelussaan.

Kansakunnan ja valtion poliittis-filosofis-eettinen takinkääntö muodostaa Holderin tärkeimmän vastuualueen. Toistaiseksi mies on suoriutunut tehtävästä hyvin. Yhdysvaltain sielua ajatellen voi kysyä, josko nykyisellä hallinnolla on yhtään Holderin savottaa tärkeämpää tehtävää?

Soundtrack: Loudon Wainwright, I’m Glad to See You’ve Got Religion

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Bushin ja Cheneyn omatunnosta kertoo kaiken se,että kun oltiin todettu kidutusten aiheuttavan vääriä tunnustuksia ja todistuksia ja vielä todettu niiden olevan hyödyttömiä niin he halusivat silti jatkaa kidutuksia.Ja CIA juoksi pitkin maailmaa väärien tietojen perusteella.Nythän Espanja on nostamassa syytteitä näistä kidutuksista jotka olivat laittomia ja täten yrittävät saada jopa Bushin ja Cheneyn edesvastuuseen,mitä kuitenkin pidän hyvin epätodennäköisenä.Cheney yrittää vain epätoivoisesti suojella omaa poliittista perintöään ja on varmasti siinä uskossa,että joskus tulevaisuudessa maailma toteaa hänen olleen oikeassa.Cheneyn ja muiden neokonservatiivien mielestä kaikkeen ratkaisu on voimankäyttö,tuohoaminen ja pommittaminen.

Olisiko erittäin vaikeaa tuomita Usan kansalaisia kotimaassaan , jos kansanlisesti tärkeitä tekoja on tehty joko koti tai ulkomailla Usan etuja ajatellen, ja politikot /sotilashenkilöt saavat näyttämään tältä olipa kysymys mistä sota tai siviilirikos asiasta tahansa.Kun yle-uutiset kertoo että Suomeen olisi yritetty ostaa pari vuotta sitten USAn nyky-aikaisia hornet/ohjuksia, mutta niitä ei myyty kun Suomi oli poliittisesti epäluotettava, tällä hetkellä ohjusten osto voisi onnistua,mikä on muutunut meillä???.Usan sotilas/tiedustelupalvelussa samat toimijat.

Minua hämmästyttää tässä terorismin vastaisessa sodassa se,että eikö asioista voisi vain sopia.
Saihan Winston Churchillkin Hitlerin kanssa tehtyä sopimuksen joka takasi rauhan.
Siitä meidän tulisi ottaa oppia,humaani lähestymistapa voittaa aina vihan ja kovuuden.
Mutta kun siitä sopimuksesta ei voitu pitää kiinni ja jo silloin nähtiin,että amerikkalaisten oli pakko päästä sotimaan keskelle eurooppaa ja tuloksena oli hirveä hävitys ja kärsimys.
Toivottavasti Obaman myötä pääsemme amerikkalaisten sotahulluudesta vapaaksi eikä toisen maailmansodan kaltaista näytöstä tarvitse enää nähdä.

?