Päivittelyjen haitallisuudesta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Mihin tämä maailma on tullut? Miten tälläistä voi tapahtua meillä?”

Kauppajonojen, kahviloiden ja taukohuoneiden tyypillisin keskustelu Yhdysvalloissa on viime viikolla koostunut Bostonin tapahtumien päivittelyistä. Amerikkalaiset ovat tuominneet nykymaailman ja ilmaisseet epäuskonsa miljoonin lausein. Keskusteluiden johtopäätös on useimmissa tapauksissa, että tälläistä ei pitänyt tapahtua täällä ja nykymaailma on kamala paikka.

On normaalia ilmaista pelkoa ja järkytystä. Silti, epäuskon ilmaisut voivat pahimmillaan ruokkia irrationaalia pelkoa ja suhteettomia reaktioita.

Pommitukset ja terrori eivät ole uusi ilmiö Yhdysvalloissa. Sisällissodan jälkeen Yhdysvaltojen Etelässä alkoi mittava terrorin aalto, kun KKK ja muut rasistiset terroristijärjestöt nousivat vastustamaan afroamerikkalaisten äänioikeutta ja tasa-arvoa. Tuhannet kuolivat klaanin uhreina.

1800-1900 luvun taitteessa anarkistit ja ay-radikaalit tekivät sarjan näyttäviä iskuja rannikolta rannikolle. Pommi-iskut Chicagon Haymarketissa v. 1886, Los Angeles Timesin toimituksessa v. 1910, sekä Wall Streetillä v. 1920 tappoivat kymmeniä. Vuonna 1919 amerikanitalialaiset anarkistit postittivat noin 30 pakettipommia vastustamilleen politiikoille, virkamiehille, lainvartijoille sekä kapitalisteille.

1970-luvulla alkoi uusi terrorin kausi, kun jotkut radikalisoituneet vasemmistolaiset tarttuivat aseisiin. Symbionese Liberation Army, Weather Underground sekä muut organisaatiot kävivät aseellista sotaa ”systeemiä” vastaan. Puerto Ricon itsenäisyyttä vaatineet nationalistiset terroristit tappoivat neljä pommi-iskulla New Yorkissa vuonna 1975.

Kun lisäämme listaan 1980-90 lukujen Unabomberin kampanjan, Tim McVeighin pommi-iskun Oklahoma Cityssä vuonna 1995, kaksi World Trade Center -iskua sekä muut pienemmät terroriteot, voimme päätellä, että kyllä, tälläistä tapahtuu täällä ja ei, terrori ei ole uusi ilmiö.

Terrorille ei pidä kohauttaa olkapäitä tai vähätellä sen merkitystä. Mutta sen ei pidä estää meitä elämästä. Jatkuvalla päivittelyllä me teemme lopulta vahinkoa itsellemme. Jos annamme terroristien terrorisoida meitä, he ovat voittaneet.

Soundtrack: R.E.M., Stand.

PS. Erinomaista toimintaa Bostonin viranomaisilta. Kättä lippaan!