Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Päivittelyjen haitallisuudesta

Marko Maunula
Blogit Americana 20.4.2013 13:45

”Mihin tämä maailma on tullut? Miten tälläistä voi tapahtua meillä?”

Kauppajonojen, kahviloiden ja taukohuoneiden tyypillisin keskustelu Yhdysvalloissa on viime viikolla koostunut Bostonin tapahtumien päivittelyistä. Amerikkalaiset ovat tuominneet nykymaailman ja ilmaisseet epäuskonsa miljoonin lausein. Keskusteluiden johtopäätös on useimmissa tapauksissa, että tälläistä ei pitänyt tapahtua täällä ja nykymaailma on kamala paikka.

On normaalia ilmaista pelkoa ja järkytystä. Silti, epäuskon ilmaisut voivat pahimmillaan ruokkia irrationaalia pelkoa ja suhteettomia reaktioita.

Pommitukset ja terrori eivät ole uusi ilmiö Yhdysvalloissa. Sisällissodan jälkeen Yhdysvaltojen Etelässä alkoi mittava terrorin aalto, kun KKK ja muut rasistiset terroristijärjestöt nousivat vastustamaan afroamerikkalaisten äänioikeutta ja tasa-arvoa. Tuhannet kuolivat klaanin uhreina.

1800-1900 luvun taitteessa anarkistit ja ay-radikaalit tekivät sarjan näyttäviä iskuja rannikolta rannikolle. Pommi-iskut Chicagon Haymarketissa v. 1886, Los Angeles Timesin toimituksessa v. 1910, sekä Wall Streetillä v. 1920 tappoivat kymmeniä. Vuonna 1919 amerikanitalialaiset anarkistit postittivat noin 30 pakettipommia vastustamilleen politiikoille, virkamiehille, lainvartijoille sekä kapitalisteille.

1970-luvulla alkoi uusi terrorin kausi, kun jotkut radikalisoituneet vasemmistolaiset tarttuivat aseisiin. Symbionese Liberation Army, Weather Underground sekä muut organisaatiot kävivät aseellista sotaa ”systeemiä” vastaan. Puerto Ricon itsenäisyyttä vaatineet nationalistiset terroristit tappoivat neljä pommi-iskulla New Yorkissa vuonna 1975.

Kun lisäämme listaan 1980-90 lukujen Unabomberin kampanjan, Tim McVeighin pommi-iskun Oklahoma Cityssä vuonna 1995, kaksi World Trade Center -iskua sekä muut pienemmät terroriteot, voimme päätellä, että kyllä, tälläistä tapahtuu täällä ja ei, terrori ei ole uusi ilmiö.

Terrorille ei pidä kohauttaa olkapäitä tai vähätellä sen merkitystä. Mutta sen ei pidä estää meitä elämästä. Jatkuvalla päivittelyllä me teemme lopulta vahinkoa itsellemme. Jos annamme terroristien terrorisoida meitä, he ovat voittaneet.

Soundtrack: R.E.M., Stand.

PS. Erinomaista toimintaa Bostonin viranomaisilta. Kättä lippaan!

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Marko, asiahan on todellisuudessa niin, että maapallo on menossa kohti yhä suurempia globaaleja ristiriitoja ja kaaosta ainakin pitkällä aikavälillä. Tämä ihmisten päivittely kuvastaa tuskaa, kun elämän turvallisuutta ei pystytä enää hallitsemaan ihmisiltä puuttuvien moraalisten periaatteiden ja lähimmäisenrakkauden heikkouden vuoksi. Heristävän sormen voi osoittaa paitsi rajoja vailla olevaan markkinatalouteen, myös uskonnollisista tarkoitusperistä kumpuavaan vihanlietsontaa. Mutta enin syy on siinä, että kodeissa ei näytetä lapsille esimerkkiä siitä, mitä on hyvä ja mitä on paha, ja mikä on sallittua ja mikä ei ole sallittua suhteessa lähimmäisiimme, kansalaisiimme ja kaiken maailman lähimmäisiimme. Sillä ”von Adam her” noin kuvaannollisesti sanottuna me kaikki olemme veljiä ja siskoja keskenämme. Ja sen voi todeta vaikkapa suomalaisessa saunassa alastomina keskenämme saunoessa; sen demokraattisempaa ja aidompaa tasavertaisasetelmaa saa hakea(olettaen, että isäntä/emäntä ei piinaa muita löylynheittomanialla). Tässä saattaisi olla muuten tuhannen taalan paikka maailman kriisipesienkin sovitteluille. ”Mennään saunaan”, ohjasi Kekkonenkin aikoinaan erään kriisinpoikasen kehittymisyrityksen hallintaa.

Maailma menee huonompaan suuntaan lähinnä vain länsimaiden vanhenevan väestön silmissä. Lähes kaikkialla muualla asiat menevät elintasoa parantavaan suuntaan. Jopa Afrikassa alkaa meno rauhoittua. Kun koko maailman talous lähtee taas kunnolla kasvuun, niin myös lähi-idän myllerrykset rauhoittunevat, kun ihmisillä ei ole aikaa rähinöidä töiltään. Silloin isoimman uhkan muodostaa kaukoidän nationalismista mahdollisesti nousevat kiistat.

Mitään ei ole tapahtunut. Turha siis päivitellä. Jatketaan normaalia elämää.