Ovi auki homoliitoille?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain korkein oikeus julisti homoliittojen tunnustamista rajoittavan Defense of Marriage Actin perustuslain vastaiseksi. Avasiko päätös tien homoliittojen laillistamiseksi koko Yhdysvalloissa?

Kongressi sääti Defense of Marriage Act (DOMA) -lain vuonna 1996. Laki syntyi, kun liike homoliittojen laillistamiseksi oli juuri alkamassa. Se sanoo, että homoliitot kieltävien osavaltioiden ei tarvitse tunnustaa muissa osavaltioissa solmittuja homoliittoja. Jos esimerkiksi Massachusettsissa avioon astunut homopari muuttaa Alabamaan, he eivät ole Alabaman silmissä aviopari, eivätkä siten ole oikeutettuja nauttimaan avioparien laillisista oikeuksista. Laki rajoittaa myos oikeuksia liittovaltion tarjoamiin etuisuuksiin.

Laki on ollut homojen oikeuksia ajavien järjestöjen hampaissa läpi historiansa, ja yhä useampien osavaltioiden laillistaessa homoliitot, siitä on tullut konkreettinen ongelma ja kysymys nopeasti kasvavalle kansanosalle. Kyse on aksessista perintöihin, terveydenhoidosta, puolison vakuutuksien piiriin pääsemisestä, verotuksesta, sekä muista arkipäiväisistä kukkaroon(kin) koskevista asioista.

Keskiviikkona korkein oikeus kumosi DOMA:n. Päätös on merkittävä, mutta laillinen argumentointi päätöksen takana on liki yhtä merkittävä. Se vihjaa, että ovi homoliittojen laillistamiseen koko maassa on nyt auki.

Jos korkein oikeus olisi kumonnut DOMA:n vedoten helppoihin federalistisiin argumentteihin, päätös olisi ollut huomattavasti rajallisempi ja sen käyttäminen ennakkotapauksena olisi ollut hankalampaa, mutta tuomari Anthony Kennedyn kirjoittama 5-4 päätös perustui 14. lisäpykälän laillisen tasavertaisuuden periaatteeseen. Päätös ei ollut niinkään praktinen kuin ideologinen.

Enemmistö korkeimman oikeuden tuomareista uskoo selvästi, että homoliittojen laillistamisessa on kyse amerikkalaisten samanarvoisuudesta lain edessä. Homojen oikeuksia ajavat ryhmät todennäköisesti jo nyt etsivät testitapauksia, joiden avulla he voivat yrittää saada korkeimman oikeuden laillistamaan homoliitot koko maassa. Tämä olisi lakiteknisesti monimutkaisempi veto kuin DOMA:n kumoaminen, mutta korkeimman oikeuden päätös vihjaa sen olevan mahdollisuuksien rajoissa.

Poliittinen momentti sekä korkeimman oikeuden enemmistö on nyt homoliittojen puolella. Tämä paini jatkuu vielä pari vuotta.

PS. Uskonnollisten piirien raivo ja epätoivo DOMA-päätöksen johdosta kertoo myös amerikkalaisen kristikunnan kriisistä. Olisi kivaa nähdä uskonnollisen oikeiston osoittavan edes murto-osan tästä suuttumuksesta sosiaaliturvan leikkauksia sekä muita köyhimpiä amerikkalaisia vahingoittavia lakeja kohtaan.

Soundtrack: Donna Summer, I Feel Love.