Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Osaman ruumis ja puoluepolitiikan paluu

Marko Maunula
Blogit Americana 6.5.2011 12:39

Puoluepolitiikka on palannut. Presidentti Obaman päätös olla julkaisematta valokuvia kuolleesta bin Ladenista suututti republikaanit.

Operaatio bin Laden hämmensi republikaanit muutaman päivän sisäpoliittiseen hiljaisuuteen. Bin Ladenin eliminointi sai republikaanit riemuitsemaan, mutta riemuun oli piiloutunut sekoitus poliittista pettymystä ja tyrmistystä. Operaatio petasi presidentti Obaman uudelleenvalintaa, ja ajatus Obamasta tehokkaan ja brutaalin operaation komentajana ei sopinut republikaanien itse luomaansa mielikuvaan jahkailevasta hippipresidentistä.

Puoluerajat ylittävä Obaman ja erikoisjoukkojen juhlinta on nyt ohi. Republikaaniset presidenttikokelaat ovat Mitt Romneytä lukuunottamatta kritisoineet Obaman päätöstä pitää kuvat bin Ladenin ruumiista salassa.

Debatti bin Ladenin kuolonkuvista on sisäpoliittinen ja heijastaa molempien osapuolien yritystä pitää kannattajakuntansa tyytyväisinä.

Bin Ladenin tappamien on synnyttänyt ristiriitaisia tunteita Obaman liberaalien kannattajien parissa. He ymmärtävät operaation poliittisen arvon, eikä psykopaattisen massamurhaajan kuolema saa heitä kyyneliin. Silti, ajatus heidän presidentistään komentamassa puhdasta tappo-operaatiota saa monet irvistämään rumasti. Osa heistä olisi halunnut todistaa Yhdysvaltain moraalisen puhtauden tuomalla bin Ladenin oikeuden eteen. Jos murhaoperaatio olisi tapahtunut presidentti Bushin toimeksiannosta, he olisivat protestoineet äänekkäästi, mutta he sulattavat tapahtuneen nykyisessä poliittisessa tilanteessa.

Republikaanien punaveriset kannattajat haluavat ottaa kaiken irti bin Ladenin kuolemasta. He todennäköisesti tuntevat pari-kolme kaveria, jotka ovat taistelleet Irakissa tai Afganistanissa, ja mahdollisesti tietävät jopa siellä kaatuneen miehen. Heidän amerikkansa on vahva sekä hyvä ystävilleen ja säälimätön vihollisilleen, ja bin Ladenin pitkä pakomatka häiritsi heidän uskoaan Yhdysvaltain armeijan kaikkivoipaisuuteen. Kuolleen bin Ladenin kuvan näkeminen olisi heille viimeinen todistuskappale oikeuden voitosta.

Toisin sanoen, presidentti Obaman pitää miellyttää tätä ihmisryhmää, kun taas republikaanien presidenttiehdokkaiden pitää saada tämä kaveri tyytyväiseksi.

Vääntö kuolleen bin Ladenin kuvista jatkuu vielä kauan.

Soundtrack: Donny and Marie Osmond, I’m a Little Bit Country, I’m a Little Bit Rock’n’Roll.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

On viisasta olla mässäilemättä tapetun terroristin kuvien julkaisulla. Toivottavasti kuvat pysyvät piilossa pitkään, joskus ne varmaankin vuotavat julki.
Jos presidentti Obama vielä onnistuisi kunnialla lopettamaan edeltäjänsä aloittamat sotaretket, se olisi maailmalle paljon tärkeämpää kuin tämä sinänsä ymmärrettävä kostoisku.
Minäkin luulin jo pitkään, että bin Laden on kuollut, mutta nyt ei tarvitse enää luulla. Jos ei joku usko tapahtunutta ilman kuvia, mitäpä siitä.

Miksi Marko Maunula ei sanallakaan epäile (vai eikö uskalla epäillä) meille syötettyä p****a.

Before last Sunday’s raid, every intelligence analyst, geopolitical commentator or head of state worth their salt was on record as stating that Osama Bin Laden was already dead, and that he probably died many years ago, from veteran CIA officer Robert Baer, to former Pakistani Prime Minister Benazir Bhutto, to former FBI head of counterterrorism Dale Watson.