Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Onneksi olkoon, herra presidentti

Blogit Americana 21.1.2013 15:12
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Hussein Obaman toisen kauden virkavala-juhlallisuudet ovat käynnistyneet. Väkijoukot ovat valumassa Washingtonin keskustaan, kansakunta odottaa Obaman puhetta.

Tunnelma tänään on huomattavasti hillitympi kuin neljä vuotta sitten. Silloin afroamerikkalaiset ja kaikenväriset liberaalit nipistelivät itseään varmistaakseen, että he todellakin olivat hereillä ja tämä satu oli totta. Nyt samat ryhmät myhäilevät hiljaisesta tyytyväisyydestä, ja republikaanit ovat sonnustautuneet hyvä häviäjä -naamareihinsa. Obama on muuttunut pop-idolista ja historiallisesta symbolista ihmiseksi ja politiikoksi. Tämä on hieno merkki edistyksestä.

Obaman puhe tuskin paljastaa mitään tärkeää hänen poliittisesta ohjelmastaan. Tämä päivä ei kuulu proosalle, vaan runoudelle. Jopa ylipolitisoituneissa Yhdysvalloissa virkaanastujaispäivät ovat poliittisen tulitauon ja yksimielisen patriotismin hetkiä, amerikkalaisen idealismin ja parhaiden puolien suitsutusta.

Virkavala-tapahtuma on, aitoamerikkalaiseen tyyliin, sekoitus juhlavaa ja liki pompöösiä patriotismia sekä rentoa, populaarimusiikin säestämää bailaamista. Päivä kuuluu samppanjalle ja hotdogeille.

Tänään Obama, demokraatit ja kaikki amerikkalaiset juhlivat. Päänsärky, poliittinen halvaus ja Yhdysvaltain jyrkkä jakautuminen palaavat takaisin huomenna. Jakautunut kansakunta, ulkopoliittiset haasteet, talouden ongelmat ja muut ongelmat tervehtivät presidenttiä taas aikaisin aamulla. Näistä haasteista lisää seuraavassa blogissa.

Soundtrack: Randy Newman, Sigmund Freud’s Impersonation of Albert Einstein in America.