Onko ympäristöliike osavastuussa nälänhädästä?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uusi englantilainen dokumenttiohjelma What the Green Movement Got Wrong kysyy tärkeitä ja mielenkiintoisia metakysymyksiä ympäristökysymysten, teknologian ja humanismin vuorovaikutuksesta.

Dokumentti on tarkoituksella provokatiivinen. Sen mukaan vihreat ovat osasyyllisia ilmastomuutokseen (ydinvoiman vastustus) sekä nälänhätään (geneettisesti muokattujen einesten vastustus). Syytökset ovat rajuja ja paikoitellen suorastaan hölmöjä. Ainakin yksi dokumentissa haastatelluista henkilöistä on vetänyt pesäeroa ohjelman lopulliseen versioon.

Joka tapauksessa ohjelman esittämät kysymykset ympäristöliikkeen suhtautumisesta tieteeseen ja ihmisiin ovat paikoitellen haastavia ja mielenkiintoisia.

Teknologia on ollut valtaosin ihmisen ja ympäristönkin lämmin ystävä. Vauraat suurkaupungit tänään ovat huomattavasti puhtaampia kuin 150 tai jopa 30 vuotta sitten.

Atlanta 130 vuotta sitten oli koleran kanssa kamppaileva, hiilisavuinen ja saastainen kaupunki, joka aikalaisten raporttien mukaan löyhkäsi ulosteelta, jätteiltä ja mätänevältä ruualta. Tämän päivän Peachtree Street vaikuttaa huomattavasti terveellisemmältä ja puhtaammalta kulkuväylältä. Mitä pakokaasuihin sun muihin moderneihin päästöihin tulee, siteeraan P. J. O’Rourkea: ”Kuolisitko mielummin syöpään 80-vuotiaana vai lavantautiin 9-vuotiaana?”

Silmin todistettavasta todellisuudesta huolimatta outo ludditismi näyttää vaivaavan monia ympäristöaktivisteja. Samanaikainen ydinvoiman vastustus sekä huoli fossiilisten polttoaineiden aiheuttamista päästöistä vaikuttaa paikoitellen joko kognitiiviselta dissonanssilta tai antihumanistiselta välinpitämättömyydeltä ihmisten tarpeita kohtaan.

Kuten Adam Werbach sanoo ylhäällä linkitetyssä kirjoituksessaan, ympäristöliikkeen on ryhdyttävä suhtautumaan ihmisiin ratkaisuna, ei ongelmana. Modernin ympäristöliikkeen on varauduttava vuoteen 2050, kun maailmassa on arviolta 8.9 biljoonaa ihmistä. Tämän maailman vihreä asuttaminen, ruokkiminen, ja hallinta vaatii teknologiaa, innovaatiota, sekä ympäristöliikkeen yhteistyötä korporaatioiden kanssa.


Soundtrack: World Party, Is It Like Today.