Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Onko ympäristöliike osavastuussa nälänhädästä?

Marko Maunula
Blogit Americana 8.11.2010 16:58

Uusi englantilainen dokumenttiohjelma What the Green Movement Got Wrong kysyy tärkeitä ja mielenkiintoisia metakysymyksiä ympäristökysymysten, teknologian ja humanismin vuorovaikutuksesta.

Dokumentti on tarkoituksella provokatiivinen. Sen mukaan vihreat ovat osasyyllisia ilmastomuutokseen (ydinvoiman vastustus) sekä nälänhätään (geneettisesti muokattujen einesten vastustus). Syytökset ovat rajuja ja paikoitellen suorastaan hölmöjä. Ainakin yksi dokumentissa haastatelluista henkilöistä on vetänyt pesäeroa ohjelman lopulliseen versioon.

Joka tapauksessa ohjelman esittämät kysymykset ympäristöliikkeen suhtautumisesta tieteeseen ja ihmisiin ovat paikoitellen haastavia ja mielenkiintoisia.

Teknologia on ollut valtaosin ihmisen ja ympäristönkin lämmin ystävä. Vauraat suurkaupungit tänään ovat huomattavasti puhtaampia kuin 150 tai jopa 30 vuotta sitten.

Atlanta 130 vuotta sitten oli koleran kanssa kamppaileva, hiilisavuinen ja saastainen kaupunki, joka aikalaisten raporttien mukaan löyhkäsi ulosteelta, jätteiltä ja mätänevältä ruualta. Tämän päivän Peachtree Street vaikuttaa huomattavasti terveellisemmältä ja puhtaammalta kulkuväylältä. Mitä pakokaasuihin sun muihin moderneihin päästöihin tulee, siteeraan P. J. O’Rourkea: ”Kuolisitko mielummin syöpään 80-vuotiaana vai lavantautiin 9-vuotiaana?”

Silmin todistettavasta todellisuudesta huolimatta outo ludditismi näyttää vaivaavan monia ympäristöaktivisteja. Samanaikainen ydinvoiman vastustus sekä huoli fossiilisten polttoaineiden aiheuttamista päästöistä vaikuttaa paikoitellen joko kognitiiviselta dissonanssilta tai antihumanistiselta välinpitämättömyydeltä ihmisten tarpeita kohtaan.

Kuten Adam Werbach sanoo ylhäällä linkitetyssä kirjoituksessaan, ympäristöliikkeen on ryhdyttävä suhtautumaan ihmisiin ratkaisuna, ei ongelmana. Modernin ympäristöliikkeen on varauduttava vuoteen 2050, kun maailmassa on arviolta 8.9 biljoonaa ihmistä. Tämän maailman vihreä asuttaminen, ruokkiminen, ja hallinta vaatii teknologiaa, innovaatiota, sekä ympäristöliikkeen yhteistyötä korporaatioiden kanssa.

Soundtrack: World Party, Is It Like Today.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”Modernin ympäristöliikkeen on varauduttava vuoteen 2050, kun maailmassa on arviolta 8.9 biljoonaa ihmistä.”

Biljoona on suomenkielisessä lauseessa miljoona miljoonaa eli tuhat miljardia, englanninkielessä lauseessa yksi miljardi.

Tuskin Werbachin mielestä maailmassa on 8900 miljardia ihmistä vuonna 2050, vaan 8,9 miljardia.

Ahh, kiitos huomautuksesta, mie. Olet tottakai oikeassa. Englannin billion ja suomen miljardi menivat meikalaiselta sekaisin.

Ydinvoiman vastustus ei ole ainoa synti, johon Suomessa ympäristöliike on syyllistynyt. Samanlaista luonnontuhoa on aiheuttanut jätteiden polton vastustaminen. Maahan kaivettuna jätteet mätänevät ja aiheuttavat metaanipäästöjä. Poltetuilla jätteillä voidaan vähentää muiden polttoaineiden käyttöä. Lisäksi puunpolton lisääminen tulee kasvattamaan juuri kriittisemmillä hetkillä hiilidioksidipäästöjä, kun lähimmän 50-100 vuoden aikana pitäisi päästöjä vähentää. Tämän ajan jälkeenhän päästöt vähenevät luonnollisesti kun öljy on loppunut. Hiilidioksidin määrän huippu ilmakehässä on todennäköisesti vuosisadan loppupuolella ja silloin myllertää pahin ilmastomuutos, kiitos siis ympäristöliikkeelle.

Ei kannata unohtaa kotikutoisen anarkistimme, Pentti Linkolan horinoita mm. ihmiskunnan väkimäärän vähentämisestä. Ellei kyseessä olisi maamme valtionuskonnoksi korotettu ympäristöoppi, niistä voisi joutua leivättömän pöydän ääreen.

Nälänhätä ja ilmastonmuutos johtuu liian suuresta ihmispopulaatiosta ja tämän populaation alati kasvavasta elintason kohottamisen tarpeesta…

”Syytökset ovat rajuja ja paikoitellen suorastaan hölmöjä.” Voisi tuon toruutta kaihtamatta lausua toisinkin: Syytökset ovat rajuja ja paikoitellen ihan oikeita!

Nälänhätä ja krooninen nälkäongelma ovat kaksi eri asiaa.

Korjaan einon kommentin johdosta. Krooninen nälkäongelma johtuu liian suuresta ihmispopulaatiosta. Nälänhätä ja ilmastonmuutos johtuu Länsimaisten ihmisten alati kasvavasta elintason kohottamisen tarpeesta…

Ilmastinmuutoksesta ja kroonisesta nälkäongelmasta en tiedä, mutta nälänhätien syyt ovat aina paikalliset ja monien tekijöiden summa.

”Krooninen nälkäongelma johtuu liian suuresta ihmispopulaatiosta. Nälänhätä ja ilmastonmuutos johtuu Länsimaisten ihmisten alati kasvavasta elintason kohottamisen tarpeesta…”

Elintason kohotessa syntyvyys laskee, joten toivottavasti sen kohottamisen tarve leviää länsimaiden ulkopuolellekin.

Ilmastonmuutoksen seurauksena Sahara on alkanut taas vihertää, koska lämmin ilma sitoo enemmän kosteutta ja tuo alueelle sateita. Ehkäpä nälänhätään saadaan pian apua sitäkin kautta.

Elintason kohotessa myös luonnonvarojen käyttö lisääntyy, jo nyt kulutamme enemmän mitä maapallo ehtii tuottaa. Elämme siis velaksi, mutta sehän on nykymaailman tapa tänä päivänä.

Tietääkseni ympäristöliikkeissä alkaa kuulua myös toisenlaisia ääniä. Haetaan tieteellisiä ja tutkimksiin perustuvia tietoja ja tehdään johtopäätökset ydinvoimasta, GMO:sta yms. vasta sen jälkeen.Ja muutetaan toimintavoitteita vastaavasti.

Esimerkiksi: http://www.kayraranta.com/2010/10/gmo-omg.html

Ydinvoman vastustamisen juuret ovat perua kylmän sodan uhkakuvista, jotka aikaanaan tuntuivat kovin todellisilta sekä uhkaavilta ja näitä uhkakuvia vahvistivat ydinvoimaloissa sillon ilmenneet tekniset ongelmat ja suoranaiset onnettomuudetkin. Ydin oli kaiken pahan alku ja juuri.