Onko YK:n ihmisoikeusneuvosto huono vitsi?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto tapaa parhaillaan Genevessä. Reformi-yrityksistään huolimatta neuvosto on edelleen oikean ihmisoikeus-taistelun irvikuva. Neuvoston seuraava varapuheenjohtaja tulee Mauritaniasta: maasta, jossa jopa 20 prosenttia väestöstä elää orjuudessa.

Oikeisto on usein kritisoinut ihmisoikeusneuvostoa, syyttäen sitä organisaatioksi, jossa diktatuurit saavat tilaisuuden syyttää demokratioita ihmisoikeuksien loukkauksista. He ovat oikeassa.

Muistamme edelleen, kuinka ihmisoikeusneuvosto ylisti Muammar Gaddafin Libyaa, vain viikkoja ennen kun diktaattori aloitti verisen kampanjan kansannousua vastaan. Mm. Saudi-Arabia, Syyria, Venezuela, Kuuba ja Pohjois-Korea kiittivät raportissa Libyan sitoutumista ihmisoikeuksien edistämiseen.

Eräs neuvoston seuraavista varapuheenjohtajista on sheikki Ahmed Ould Zahaf Mauritaniasta. Valinta on irvokas, ottaen huomioon, että orjuus on eräs nykymaailman pahimpia ihmisoikeusongelmia. Asiantuntija-arvioiden mukaan maailmassa on tällä hetkellä enemmän orjia kuin koskaan ihmiskunnan historiassa: noin 27 miljoonaa. Mauritania on orjuus-ongelman keskipiste koko maailmassa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on nykymuodossaan vitsi, jossa politiikka pelaa tärkeämpää roolia kuin oikea moraali ja etiikka, perustavaa laatua olevista ihmisoikeuksista puhumattakaan. Ymmärrän sen puolestapuhujien logiikan: he haluavat synnyttää vuoropuhelua ja kannustaa ihmisoikeuksia kutsumalla kaikki valtiot saman pöydän ääreen.

Valitettavasti tämä ei toimi. Ihmisoikeudet ovat moraalisia absoluutteja, ei poliittisesti määriteltäviä muuttujia. Poliittinen logiikka on ihmisoikeusneuvoston tapauksessa synnyttänyt tragikoomisen organisaation, joka ainoastaan levittää kyynisyyttä koko YK:ta kohtaan. Ja pitkälti ansaitusti.

Soundtrack: Ali Farka Touré & Toumani Diabaté – Debe.