Onko Yhdysvallat valmis sosiaalidemokratiaan?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuore tutkimus osoittaa, että ehdoton enemmistö amerikkalaisista haluaa tasaisemman tulonjaon. Sekä demokraatit että republikaanit, rikkaat ja köyhät pitävät skandinaavista mallia omaa systeemiään parempana.

Harvardissa ja Dukessa työskentelevä tutkijapari teki kattavan kyselyn amerikkalaisten asenteista tulonjaon suhteen. Tulokset osoittivat, että amerikkalaiset olivat pahoin väärässä arvioidessaan maansa tulonjakoa. Useimmat uskoivat maan tulonjaon olevan huomattavasti tasaisempi kuin se itse asiassa on. Tutkimus myös osoitti, että 92 prosenttia amerikkalaisista piti Ruotsin tulonjaon mallia huomattavasti omaansa parempana.

Yhdysvallat on edelleen huomattavasti Länsi-Eurooppaa oikeistolaisempi maa. Silti, nyt jopa amerikkalaisten selkeä enemmistö uskoo, että varallisuuden keskittyminen on mennyt liian pitkälle.

Aniharvat republikaanit uskovat, että vaurauden keskittyminen on hyvä asia. Useimmat heistä toimivat vilpittömässä uskossa, että tarjonnan talouspolitiikka johtaa lopulta kaikkien vaurastumiseen sekä rahan valumiseen myös köyhemmän väestönosan taskuihin. Faktat valitettavasti osoittavat, että teoria ei toimi, sillä vaurauden keskittyminen rikkaimmalle viidennekselle on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Tutkimus osoittaa aktiivisemman tulonjakopolitiikan olevan vahvassa nosteessa. Myös poliittiset mielipidetiedustelut osoittavat, että maan enemmistö haluaa nostaa rikkaimman kansanosan verotusta.

Yhdysvaltain taloudellinen tilanne ja yleinen mielipide tarjoavat hyviä argumentteja demokraateille, mutta demokraatit ovat, tapansa mukaan, vellihousuilemassa itsensä tappiolle budjettivaje-debateissa.

Soundtrack: Prodigy, Breathe.