Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Onko Yhdysvallat nuori valtio?

Marko Maunula
Blogit Americana 15.2.2013 13:17

Keskustelin hiljattain kaverini kanssa Yhdysvaltojen ja Euroopan kulturaalisista eroista. Väitellessämme mantereiden eroista sitoutumisesta yhteiskuntaan, hän, syntyperäinen amerikkalainen, perusteli kantaansa Yhdysvaltain kulturaalisella nuoruudella.

Uskomus, että Yhdysvallat on nuori ja historiaton on outo myytti, joka elää paitsi muun maailman, mutta myös joidenkin amerikkalaisten parissa. Yhdysvallat, ja erityisesti sen itärannikko, on huomattavasti mielikuvia vanhempi niin valtiona kuin kansakuntanakin.

Boston (1630) on vanhempi kaupunki kuin Pietari. New York (1624) on samaa ikäluokkaa Göteborgin kanssa. Tampere on nuorempi kuin usein vierailemani Savannah Georgian rannikolla. Charlestonin vanha kaupunki vallankumousta edeltävine rakennuksineen kertoo paikkakunnan historiasta huomattavasti voimakkaammin kuin tulen ja rakennusfirmojen tuhoama Turun keskusta. Harvard, perustettu vuonna 1636, on vanhempi kuin Helsingin yliopisto.

Alue josta myöhemmin tuli Yhdysvallat nautti myös vahvasta siteestä Eurooppaan. Kanadan ja Keskilännen ranskalaiset, Floridan ja Lännen espanjalaiset sekä Itärannikon englantilaiset kommunikoivat emovaltioidensa kanssa tiiviisti. Siirtokuntien johtajat olivat usein eurooppalaistaustaisia, vanhalla mantereella koulutettuja herrasmiehiä. Jopa lukuisat Etelän plantaasinomistajat seurasivat eurooppalaista kulttuurikeskustelua aktiivisesti, ahmien valistusajan filosofian tuotantoa tiluksillaan.

Amerikkalaisten historian ja kulttuurin arvostus on, ainakin koulutetuissa piireissä, mittavaa. Veikkaisin, että amerikkalaiset tuntevat sisällissotansa historian paremmin kuin suomalaiset omansa. Hallussani ei ole tilastoja tai muuta varmaa dataa, mutta epäilen, että Yhdysvaltojen itärannikolta löytyy enemmän ja näyttävämpiä historiaan liittyviä museoita kuin esimerkiksi Suomesta, myös väkilukuun suhteutettuna.

Yhdysvaltojen kiinnostus historiaan näkyy myös maan historian tutkimuksessa. Yhdysvallat tuottaa liki tuhat historiaan erikoistunutta filosofian tohtoria joka vuosi. Amerikkalaiset ovat valtaosin kykeneviä tarkastelemaan omaa historiaan kriittisyydellä joka tyydyttäisi jopa Leopold von Rankea.

Valtiona Yhdysvallat on myös huomattavasti vanhempi kuin esimerkiksi Saksa ja Italia, Suomesta puhumattakaan. Sen vanha demokratia on innostanut lukuisia valtioita ympäri maailmaa, Suomesta Vietnamiin ja moderniin Ranskaan.

Yhdysvaltojen poliittinen ajattelu on kansallisen historian, syntymämyyttien, geopolitiikan, kansallisten etujen sekä ideologian muokkaamaa – kuten kaikkien valtioiden. Yhdysvalloilla on joskus vaikeuksia ymmärtää muuta maailmaa-samoin kuin muulla maailmalla on vaikeuksia aina ymmartää Yhdysvaltoja-mutta sen syitä ei kannata etsiä maan nuoruudesta.

Soundtrack: Patti Smith, Amerigo.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olen samaa mieltä. Mutta vai osittain. Koulutettu amerikkalainen tuntee historiansa mutta esim. latino maahanmuuttajataustainen ei tiedä mitään. Englannin kielikin on hakusessa.

Historiaan liittyvät muistomerkit ovat joskus mittavia kuten Gettysburg Pennsylvaniassa tai koirankopin kokoisia kuten Geronimon vankikoppi Fort Sillin varuskunnassa Oklahomassa.
Matkatoimistoilla on historiallisiin tapahtumiin liittyviä pitkiäkin 1-2 viikkoa kestäviä ”Patriot Trail”-kiertomatkoja.

Väkilukuun suhteutettuna meillä on varmasti enemmän historioitsijoita kuin USA:ssa. Tasosta en tiedä. Peruskoulun historian pakolliset kurssit ovat siitä huolimatta kuin ”Pirkkalan monisteesta”.

Yhdysvaltain nuoruus on usein eurointellektuellista vähättelyä, mitäs te muka historiasta tiedätte -tyyliin. Valtiona USA on kuitenkin pitkälti Euroopan jatke, sen hallitsevat ideologiat ja yhteiskuntamalli ovat sekoitusta eurooppalaista ajattelua ja Amerikassa syntyneitä moderneja näkemyksiä. Pohjois-Amerikka on osittain lähtenyt erilaiselle linjalle yhteiskunnallisen mallin rakentamisessa (esim. sosialismin vähäisempi vaikutus), mutta vanhan mantereen filosofinen ja yhteiskunnallinen perinne on edelleen USA:n ydintä. Historiallisesti ajatellen USA:n muuttuminen kälyisistä siirtokunnista planeetan johtavaksi suurvallaksi muutaman sadan vuoden aikana on silti vaan melkoinen saavutus. Paljon on tehty oikein, Eurooppaa paremmin.

Kerrankin Maunulan kanssa samaa mieltä. Kommentti tuohon Dupontin kirjoitukseen , niin Yhdysvallat todellakin sai tavallaan valmiin ”paketin” Euroopassa. Puritaanien jälkeläiset halusivat jättää sekavan Euroopan taakseen: erityisesti juuri kansallisvaltio kilpailun .Tämä heijastui voimakkaasti Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa aina ensimmäiseen maailmansotaan asti mm Monroe oppi. Harmi kuin Yhdysvallat on kadottunut identiteettiänsä 1970-luvun jälkeen. Esimerkiksi Vietnamin sota oli sellainen harharetki että huhhuh…Mutta toivon todella edelleen että Yhdysvallat nousee uuteen kukoistukseen ..enkä nyt tällä tarkoita sotavoimia ja sotateollisuutta.Vaan myös kulttuuria , taloutta ja sivistystä ..

Niih? Mitä väliä iällä on kun koko planeetta loppuu kohta? Maapallo on arviolta 4 500 000 000 vuotta vanha ja ihminen sössi sen kahdessa sadassa vuodessa kaatopaikaksi. Ja USA ei ole läheskään viattomin tässä sotkemisessa. Ja aikoinaan Euroopasta lähti ns. roskaväki jenkkilään, se rikollinen ja väkivaltainen sopeutumaton lössi. Mites tästä uhoilevasta ja ahneesta machoporukasta saadaan vanha kultturelli kansakunta. No ei mitenkään – paitsi väittämällä niin. Totuus on se mitä uskot.