Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Onko Yhdysvallat nuori valtio?

Blogit Americana 15.2.2013 13:17
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelin hiljattain kaverini kanssa Yhdysvaltojen ja Euroopan kulturaalisista eroista. Väitellessämme mantereiden eroista sitoutumisesta yhteiskuntaan, hän, syntyperäinen amerikkalainen, perusteli kantaansa Yhdysvaltain kulturaalisella nuoruudella.

Uskomus, että Yhdysvallat on nuori ja historiaton on outo myytti, joka elää paitsi muun maailman, mutta myös joidenkin amerikkalaisten parissa. Yhdysvallat, ja erityisesti sen itärannikko, on huomattavasti mielikuvia vanhempi niin valtiona kuin kansakuntanakin.

Boston (1630) on vanhempi kaupunki kuin Pietari. New York (1624) on samaa ikäluokkaa Göteborgin kanssa. Tampere on nuorempi kuin usein vierailemani Savannah Georgian rannikolla. Charlestonin vanha kaupunki vallankumousta edeltävine rakennuksineen kertoo paikkakunnan historiasta huomattavasti voimakkaammin kuin tulen ja rakennusfirmojen tuhoama Turun keskusta. Harvard, perustettu vuonna 1636, on vanhempi kuin Helsingin yliopisto.

Alue josta myöhemmin tuli Yhdysvallat nautti myös vahvasta siteestä Eurooppaan. Kanadan ja Keskilännen ranskalaiset, Floridan ja Lännen espanjalaiset sekä Itärannikon englantilaiset kommunikoivat emovaltioidensa kanssa tiiviisti. Siirtokuntien johtajat olivat usein eurooppalaistaustaisia, vanhalla mantereella koulutettuja herrasmiehiä. Jopa lukuisat Etelän plantaasinomistajat seurasivat eurooppalaista kulttuurikeskustelua aktiivisesti, ahmien valistusajan filosofian tuotantoa tiluksillaan.

Amerikkalaisten historian ja kulttuurin arvostus on, ainakin koulutetuissa piireissä, mittavaa. Veikkaisin, että amerikkalaiset tuntevat sisällissotansa historian paremmin kuin suomalaiset omansa. Hallussani ei ole tilastoja tai muuta varmaa dataa, mutta epäilen, että Yhdysvaltojen itärannikolta löytyy enemmän ja näyttävämpiä historiaan liittyviä museoita kuin esimerkiksi Suomesta, myös väkilukuun suhteutettuna.

Yhdysvaltojen kiinnostus historiaan näkyy myös maan historian tutkimuksessa. Yhdysvallat tuottaa liki tuhat historiaan erikoistunutta filosofian tohtoria joka vuosi. Amerikkalaiset ovat valtaosin kykeneviä tarkastelemaan omaa historiaan kriittisyydellä joka tyydyttäisi jopa Leopold von Rankea.

Valtiona Yhdysvallat on myös huomattavasti vanhempi kuin esimerkiksi Saksa ja Italia, Suomesta puhumattakaan. Sen vanha demokratia on innostanut lukuisia valtioita ympäri maailmaa, Suomesta Vietnamiin ja moderniin Ranskaan.

Yhdysvaltojen poliittinen ajattelu on kansallisen historian, syntymämyyttien, geopolitiikan, kansallisten etujen sekä ideologian muokkaamaa – kuten kaikkien valtioiden. Yhdysvalloilla on joskus vaikeuksia ymmärtää muuta maailmaa-samoin kuin muulla maailmalla on vaikeuksia aina ymmartää Yhdysvaltoja-mutta sen syitä ei kannata etsiä maan nuoruudesta.

Soundtrack: Patti Smith, Amerigo.