Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Onko vallankumous vaihtoehto?

Blogit Americana 11.7.2014 14:31
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime päivinä politiikasta ja taloudesta kiinnostuneet amerikkalaiset ovat inttäneet Nick Hanauerin kirjoituksesta ”Pitchforks Are Coming... For Us Plutocrats.”

Hanauer, miljardööri ja yksi Amazon.com-sivuston alkuperäisistä sijoittajista, kirjoittaa, että amerikkalainen yhteiskunta ei kestä nykyistä tuloerokehitystä. Ongelma on sekä taloudellinen että moraalinen ja ravisuttaa jopa amerikkalaista yhteiskuntasopimusta.

Meidän täytyy muistaa, että me miljardöörit tarvitsemme vahvan keskiluokan, Hanauer kirjoittaa. Tämän päivän Amerikka muistuttaa yhä enemmän vallankumousta edeltävää Ranskaa.

Hanauerin kirjoitus käsittelee tuttua aihepiiriä hieman totuttua värikkäämmin, mutta muuten jutussa ei ole juuri uutta tietoa tai mullistavia näkökulmia. Juttu on kiinnittänyt huomiota, sillä sen kirjoittaja kuuluu 0,01 prosenttiin rikkaimmista amerikkalaisista – hänen povaamansa vallankumouksen tuleviin uhreihin. Toisekseen, juttu osoittaa amerikkalaisen tulonjakokeskustelun kehityksen ja sen uusimman trendin: pelon yhteiskuntasopimuksen kestävyydestä.