Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Onko vähemmistöjen tutkimus kunnossa?

Marko Maunula
Blogit Americana 19.10.2009 19:30

African American studies, mustaa amerikkalaista kulttuuria ja historiaa tutkiva oppiaine täyttää tänä vuonna pyöreät 40 vuotta. Onko oppiaineesta enää hyötyä?

Kielitieteilijä John McWhorter, eräs mielenkiintoisimmista älyköistä tämän päivän Yhdysvalloissa, sekä itse afroamerikkalainen akateteemikko, kritisoi hiljattain oppiaineen nykytilaa terävästi The New Republic -lehdessä. McWhorter valitti, että oppiaineesta on tullut uhri-mytologian puolustaja, radikalismia ihaileva ”uskonlahko,” joka painottaa, empiirisen todistusaineiston vastaisesti, Amerikan vahvaa ja jatkuvaa rasismia.

McWhorter pohjimmiltaan uskoo, että oppiaineella on tarkoituksensa, eikä lasta ole hyvä heittää pois pesuveden myötä. Silti, afroamerikkalaisen tutkimuksen ja opetuksen pitää katsoa peiliin sekä miettiä syvin olemuksensa sekä missionsa uusiksi. Uhri-mytologian ylläpito ei vastaa tämän päivän todellisuutta eikä palvele ketään.

Millaisessa vedossa esimerkiksi suomalainen siirtolaisuustutkimus, naistutkimus, tai romanitutkimus on tällä hetkellä? Ovatko McWhorterin argumentit sovellettavissa suomalaiseen tutkimukseen eri vähemmistöistä? Voisitteko te, alaa seuranneet, ystävällisesti sivistää ulkosuomalaista?

Soundtrack: Public Enemy, Fight the Power.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”McWhorter valitti, että oppiaineesta on tullut uhri-mytologian puolustaja, radikalismia ihaileva ”uskonlahko,” joka painottaa, empiirisen todistusaineiston vastaisesti, Amerikan vahvaa ja jatkuvaa rasismia”

Kah, on tullut itse fundeerattua melkein samaa asiaa. Ei tosin af-am-perspektiivistä vaan uuden ja vielä nimeämättömän suomalaisen uusvasemmistopopulismin (ns. punavihreys) kautta. Onko mahdollista, että on syntynyt uusi ”lahko”, joka todellakin ihannoi muodollista radikalismia itseisarvona ja näkee yhteiskunnassa ongelmia, joita siellä ei tosiasiallisesti enää välttämättä ole. Ehkäpä jopa uusia fiktiivisiä uhkia ideologisesti eri yhteyksiin tuottaen. Mielenkiintoinen näköala, jonka amerikkalainen versiokin pitänee tsekata.