Onko trumpismi mahdollista ilman Trumpia: Marjorie Greene ja republikaanien suuri kysymys

Trump sai republikaanit olemaan samaan aikaan neoliberalismin puolella ja sitä vastaan. Nyt linjavedon aika on saapunut.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime vaalit osoittivat modernin Georgian poliittiset jännitteet sekä republikaanisen puolueen haasteet matkalla Donald Trumpin jälkeiseen maailmaan. Molemmat dilemmat kiteytyvät Marjorie Taylor Greenen poliittiseen uraan.

Greenen vaalipiiri sijaitsee valtaosin Appalakkien vuoriston kupeessa, Georgian luoteisnurkassa. Alueella tunnetaan vahvaa epäluuloa Washingtonia ja virkavaltaa kohtaan, ja sitä leimaa paikoitellen yleinen känkkäränkkäys ja vastarannan kiiskeily.

Sisällissodan aikana valtaosa Pohjois-Georgian asukkaista vastusti konfederaatiota ja sitoutui Yhdysvaltoihin, mutta heti sodan jälkeen he käänsivät vihansa kohti Washingtonin yrityksiä tehdä Etelästä aito demokratia. Alueelta lähti tuhansia vapaaehtoisia taistelemaan pohjoisvaltioiden puolella vastaan, mutta tänään siellä näkee enemmän konfederaation lippuja kuin missään muualla Georgiassa.

Trumpismi on kuin tehty Pohjois-Georgiaa varten. Varsinaiset vaalit ovat republikaanien kontrolloimassa vaalipiirissä muodollisuus, ja esivaaleissa paikalliset yleensä suosivat äänekkäimpia eliitin kriitikkoja. Greenen hyper-trumpismi vei hänet Washingtoniin.