Onko Trumpin kampanja pelkkää bisnestä?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalainen lainsäädäntö vaatii, että poliittisten kampanjoiden on säännöllisesti julkistettava raportteja rahankäytöstään. Donald Trumpin uusin raportti on saanut jotkut kyselemään, josko kampanja on pohjimmiltaan pelkkä bisnes-projekti.

Vuonna 2000 Trump sanoi Fortune-lehdelle, että hänestä voisi joskus tulla ensimmäinen presidenttiehdokas, joka tienaisi rahaa kampanjallaan. Yritys on ainakin vahva.

Trumpin kampanjan raportti osoittaa, että hän on suunnannut ison osan kampanjansa menoista omille firmoilleen. Trumpin kampanja maksoi Donald Trumpille $350 000 miehen yksityisen suihkukoneen käytöstä ja $493 000 vuokraa Trumpin omistamista kiinteistöistä. Kampanja myös maksoi palkkioita Trumpille itselleen sekä häntä avustaville perheenjäsenille.

Trump on toistuvasti sanonut kustantavansa kampanjansa omasta kukkarostaan. Itse asiassa mies on lainannut rahaa omalle kampanjalleen ja pitänyt auki mahdollisuutta, jossa hän käyttää kampanjalleen annettuja rahalahjoituksia lainojen takaisinmaksuun.

Eli kiteyttäen: yksityishenkilö Donald Trump on lainannut rahaa ehdokas Donald Trumpille, joka on käyttänyt ison osan rahoista Donald Trumpin omistamiin yrityksiin. Nyt ehdokas Donald Trump yrittää kerätä rahaa republikaanisilta rahamiehiltä, jotta Donald Trumpin kampanja voi maksaa takaisin yksityishenkilö Donald Trumpille.