Onko liberaaleilla vaikeuksia islamin kanssa?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime perjantaina huumoria ja politiikkaa yhdistävä Real Time with Bill Maher -show’n paneeli keskusteli muun muassa Boko Haramin kidnappauksista Nigeriassa. Liberaarinen Reason-lehden päätoimittaja Matt Welch, liberaali ikoni Arianna Huffington, konservatiivinen kommentaattori Dinesh D’Souza ja liberaali humoristi Baratunde Thurston tinkasivat, josko amerikkalainen vasemmisto on kyllin äänekäs kritisoidessaan islamistista fundamentalismia.

Keskustelun rintamalinjat asettuivat paikoilleen nopeasti. Huffington mainitsi, kuinka vaarallista on niputtaa muslimit yhteen ja leimata heidät kaikki terroristeiksi. Thurston sanoi, kuinka väkivaltainen ääriliikehdintä ei ole muslimien yksinoikeus.

Keskustelun osuvin kommentti tuli D’Souzalta. Hän painotti modernin vasemmiston skitsofreenista suhtautumista islamiin. Hän sanoi, että modernin liberaalin sielussa on käynnissä sisällissota.

”Liberaali puolustaa kansalaisoikeuksia ja vähemmistöjä. Jos katolinen kirkko tekee jotain väärin, liberaali mesoaa vääryyksistä maailman tappiin saakka. Mutta toisaalta, liberaali on omistautunut multikulttuurille. Hänen mielessään islam on uhri eikä hän halua, että muslimit tuntevat olonsa epämukavaksi”, D’Souza kiteytti.

Kommentti on osuva. Moderni länsimainen liberalismi on ollut kovasti valikoiva moralistisissa tuomioissaan. Huffington ja Thurston ovat, tietenkin, teknisesti oikeassa, mutta heidän rinnastuksensa ja heppoinen yhtäläisyysmerkkien vetelynsä vääristelee kokonaiskuvaa.