Onko laman selkä taittunut?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ostajat ovat palanneet Wall Streetille. Asuntojen hinnat ovat varovassa nousussa. Työttömyyden kasvu on hidastunut. Markkinoilla on kevättä rinnassa.

Dow Jones -indeksi on noussut maaliskuun alun 6469 pisteestä reilut 2000 pistettä, eli liki 30 prosenttia. Taantumalle tyypilliset levottomat heilahtelut jatkuvat, mutta huomattavasti aikaisempaa rauhallisemmin sekä nostojohteisemmin.

Wall Streetin lisäksi myös Main Streetilta kuuluu varovaisen hyvää. Pari päivää sitten Federal Reserve -pomo Ben Bernanke ilmoitti asuntomarkkinoiden tasoittuneen ja laman taantuvan tämän vuoden myötä.

Tänään julkistetut työttömyysraportit ilmoittivat työttömyyden kasvun jatkuvan, mutta alkuvuotta hitaammin.

ABC-televisioyhtiön tuore gallup osoittaa amerikkalaisten luottamuksen talouteen kasvavan kohisten. Obaman virkaanastujaisten alla vain 19 prosenttia amerikkalaisista uskoi maan olevan oikealla tiellä. Nyt lukema on jo 50 prosenttia, korkein kuuteen vuoteen.

Financial Timesin eilinen numero pisti optimismin ainakin osittain Valkoisen talon taitavan mediahallinnan piikkiin.

Kun Obama astui virkaan, hän korosti talouden surkeaa tilaa johdonmukaisesti. Pessimismi mahdollisti 800 miljardin dollarin tukipaketin läpimenon, ja samalla kansakunta sai muistutuksen, että syy lamasta kuului Bushin hallinnolle.

Tukipaketin läpimenon varmistuttua Obaman hallinto vaihtoi viestiään. Viimeisten kuukausien myötä Obama, Bernanke, Larry Summers, ja kumppanit ovat painottaneet varovaa optimismia ja nousun merkkejä. Markkinat näyttävät tarttuneen syöttiin, FT analysoi.

Mitä asioita puolellatoista korvalla seuraava taloushistorioitsija ja blogisti tuumaa? Hän haluaa enemmän dataa ja tarkastella kehitystä pidemmällä aikavälillä. Optimismi lämmittää, mutta seuraavat kuusi kuukautta näyttävät josko The Onionin tulkinta on lähempänä oikeaa.

Soundtrack: XTC, Stupidly Happy.

PS. Kuin tilattuna, pessimistinen ja hyvin perusteltu arvio ilmestyi CNN:n webbisivuilla, kahden tasokkaan ekonomistin, Simon Johnsonin ja Peter Boonen, toimesta.