Onko Jumala vihainen republikaaneille?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eräs surkuhupaisimpia piirteitä amerikkalaisessa uskonnollisessa fundamentalismissa on saarnaajien taipumus luokitella luonnonilmiöt, katastrofit ja jopa ihmisen aiheuttamat tragediat Jumalan rangaistukseksi – erityisesti jos ne iskevät liberaaleihin osavaltioihin tai ei-kristittyihin maihin.

Monet konservatiiviset fundamentalistit, mukaanlukien sellaiset suuret nimet kuten Jerry Falwell (R.I.P.) ja Pat Robertson, tulkitsivat jopa syyskuun 11. päivän terrori-iskut kaikkivaltiaan päätökseksi kurittaa liberaaleja, abortin tekijöitä ja muita jumalattomia.

Hurrikaani Katrinasta länsirannikon maanjäristyksiin, hihhulifundamentalistit tulkitsevat tragediat ja niiden kuolonuhrit pahantuulisen Jumalan poliittisiksi manifesteiksi. Hihhulit eivät ole pelkästään internetin nurkassa jupisevia kylähulluja tai vaahtosuisia pikkukirkkojen pastoreita. Pat Robertson on maanlaajuinen nimi ja hän pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi vuonna 1988. Tämän vuoden presidenttikokelas Michele Bachman on sanonut myös uskovansa, että hurrikaanit ja maanjäristykset johtuvat Jumalan suuttumisesta Yhdysvaltain ylikasvaneeseen liittovaltioon. (Kyllä, ihan tosi!)

Valtaosa republikaaneista ei, tietenkään, ole huurupäitä, mutta fundamentalisti-hihhulit edustavat valtaosin republikaanista puoluetta ja sen tieteelle ja todellisuudelle allergista oikeaa laitaa. Siksikin olisi kiinnostavaa tietää mitä hihhulit tuumaavat hurrikaanista, joka saattaa pilata ensi viikon Republikaanisen puolueen kokouksen Tampassa?

Vuonna 2008 Republikaanit joutuivat lyhentämään puoluekokoustaan päivällä hurrikaani Gustavin takia. Tänä vuonna koko Mitt Romneyn nimitysjuhla on vaarassa, sillä trooppinen myrsky/hurrikaani Isaac saattaa osua Tampaan, tämän vuoden republikaanien kokouksen isäntäkaupunkiin.

Jokin puoluekokouksen agendassa on selvästikin suututtanut kaikkivaltiaan. Töihin siitä, Robertson, Bachmann, Beck ja kumppanit. Tilanne vaatii selvästikin kiireistä puolueen vaaliohjelman, raamatun ja sääkarttojen analyysiä ja yhteensovittamista.

Soundtrack: Bob Dylan, Shelter from the Storm.