Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Onko Israelin demokratia vaarassa?

Marko Maunula
Blogit Americana 21.3.2009 16:16

Uutiset Israelin armeijan tekemistä vääryyksistä viime sodassa ovat todella häiritseviä, varsinkin liberaaleille Israelin puolustajille. Uutiset ovat huonoja sekä eettisesti että poliittisesti.

Sanomalehti Haaretzin paljastukset armeijan harkitsemattomasta voimankäytöstä ja kyseenalaisesta kulttuurista heikentävät Israelin asemaa läntisten liittolaisten parissa. Läntisten liberaalien tuki Lähi-Idän ainoalle demokratialle ei ole ehdotonta. Ääriryhmät Israelin puolustusvoimissa ovat kaivamassa maataan syvään kuoppaan.

Vierailin kaksi viikkoa sitten läheisen ystäväni ja opiskelukaverini luona New Yorkissa. Matthew on amerikkalainen rabbin poika, joka vietti muutaman vuoden nuoruudestaan Israelissa. Perjantaina poikkesimme cocktail-kutsuilla kaverini naapurissa, Brooklynin Park Slope -alueella.

Kutsuilla keskustelin Matthewin vanhan Israelin vuosien kaverin kanssa (kutsun häntä tässä jutussa Beniksi, sillä en pyytänyt häneltä lupaa siteeraamiseen). Ben palveli kolme vuotta Israelin armeijan laskuvarjojoukoissa, pääasiassa Länsirannan alueella.

Ben on ylpeä maastaan ja juutalaisesta kulttuuristaan, mutta pian armeijan jälkeen hän jätti Israelin. Hän hankki amerikkalaisen oikeustutkinnon, nai amerikkalaisen vaimon, ja on rakentamassa itselleen pysyvää elämää Yhdysvaltoihin. Nyky-Israelin poliittinen kulttuuri häiritsee Beniä.

”Jos Israel joutuu päättamään onko se demokratia vai juutalaisvaltio, se päättää aina olevansa ensisijaisesti juutalaisvaltio,” Ben valitti. Kiristynyt poliittinen tilanne ja jatkuva sotilaallinen jännitys ovat kärjistäneet mielipiteitä sekä israelilaisten että palestiinalaisten parissa. Ben ei halua kasvattaa perhettään tässä ilmapiirissä.

Keskustelumme oli, luonnollisesti, anekdootti, ja Benin tapaus on monessa mielessä poikkeuksellinen, mutta se palasi mieleeni tuoreiden uutisten myötä. Ben palveli armeijan erityisjoukoissa. Hän on rohkea, älykäs, ja idealistinen mies. Israelilla ei luulisi olevan varaa menettää juuri hänen kaltaisiaan kavereita.

Israelilla ei ole myöskään varaa menettää Benin amerikkalaisia ystäviä; liberaaleja ja idealistisia Israelin tukijoita, jotka ihailevat sen demokratiaa ja tuntevat syvää empatiaa sen suunnattomasti kärsinyttä kansaa kohtaan. Vihan, väkivallan, ja rasismin nousu Israelin armeijan parissa voivat tuhota tämän empatian nopeasti.

Israelilla on sekä moraalinen että poliittinen tarve selvittää syytökset viime sodan väärinkäytöksistä nopeasti. Sen on oltava jatkossakin eettisempi ja avoimempi kuin vastustajansa. Sotilaallinen kiusaus turvautua Hammurabin lakiin johtaa eettiseen ja poliittiseen katastrofiin.

Soundtrack: Buffalo Springfield, For What It’s Worth.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Israel puolustaa maataan. En ymmärrä, miksi sen pitäisi yrittää olla toisenlainen kuin vihollisensa, jonka ainoa päämäärä on tuhota Israelin valtio?
Rauha Lähi-idän alueella saadaan vain voimalla. Ja valtio, jolla on eniten voimaa, voi rauhan saada aikaan ja selviytyä voittajana.
Sitä paitsi sota on aina julmaa eikä minkään sodan tapahtumat ikinä kestä päivänvaloa.

Sota ei ole leikin asia, ja minä olen tosissani. Miksi Tuuba sellaista epäilet?
Sodan vaihtoehto on rauha, mutta ovatko osapuolet Lähi-idässä valmiita rauhaan? Eivät ole – eivät ainakaan niin kauan kuin Israelin liittolaisena on mahtava Yhdysvallat, joka tietää, milloin ummistaa silmänsä sodan julmuuksilta. Tai niin kauan kuin palestiinalaisalueiden fanaattiset johtajat vetoavat mieluummin Koraanin kuin kansansa kärsimysten lopettamiseen. Siksi vain voima voi ratkaista.
Ja kun soditaan, sodan lait ovat voimassa. Silloin on turha hurskastella sitä, mitä sodassa tapahtui, sillä sota on jo lähtökohtaisesti moraalitonta ja epäeettistä.