Onko Israelin demokratia vaarassa?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uutiset Israelin armeijan tekemistä vääryyksistä viime sodassa ovat todella häiritseviä, varsinkin liberaaleille Israelin puolustajille. Uutiset ovat huonoja sekä eettisesti että poliittisesti.

Sanomalehti Haaretzin paljastukset armeijan harkitsemattomasta voimankäytöstä ja kyseenalaisesta kulttuurista heikentävät Israelin asemaa läntisten liittolaisten parissa. Läntisten liberaalien tuki Lähi-Idän ainoalle demokratialle ei ole ehdotonta. Ääriryhmät Israelin puolustusvoimissa ovat kaivamassa maataan syvään kuoppaan.

Vierailin kaksi viikkoa sitten läheisen ystäväni ja opiskelukaverini luona New Yorkissa. Matthew on amerikkalainen rabbin poika, joka vietti muutaman vuoden nuoruudestaan Israelissa. Perjantaina poikkesimme cocktail-kutsuilla kaverini naapurissa, Brooklynin Park Slope -alueella.

Kutsuilla keskustelin Matthewin vanhan Israelin vuosien kaverin kanssa (kutsun häntä tässä jutussa Beniksi, sillä en pyytänyt häneltä lupaa siteeraamiseen). Ben palveli kolme vuotta Israelin armeijan laskuvarjojoukoissa, pääasiassa Länsirannan alueella.

Ben on ylpeä maastaan ja juutalaisesta kulttuuristaan, mutta pian armeijan jälkeen hän jätti Israelin. Hän hankki amerikkalaisen oikeustutkinnon, nai amerikkalaisen vaimon, ja on rakentamassa itselleen pysyvää elämää Yhdysvaltoihin. Nyky-Israelin poliittinen kulttuuri häiritsee Beniä.

”Jos Israel joutuu päättamään onko se demokratia vai juutalaisvaltio, se päättää aina olevansa ensisijaisesti juutalaisvaltio,” Ben valitti. Kiristynyt poliittinen tilanne ja jatkuva sotilaallinen jännitys ovat kärjistäneet mielipiteitä sekä israelilaisten että palestiinalaisten parissa. Ben ei halua kasvattaa perhettään tässä ilmapiirissä.

Keskustelumme oli, luonnollisesti, anekdootti, ja Benin tapaus on monessa mielessä poikkeuksellinen, mutta se palasi mieleeni tuoreiden uutisten myötä. Ben palveli armeijan erityisjoukoissa. Hän on rohkea, älykäs, ja idealistinen mies. Israelilla ei luulisi olevan varaa menettää juuri hänen kaltaisiaan kavereita.

Israelilla ei ole myöskään varaa menettää Benin amerikkalaisia ystäviä; liberaaleja ja idealistisia Israelin tukijoita, jotka ihailevat sen demokratiaa ja tuntevat syvää empatiaa sen suunnattomasti kärsinyttä kansaa kohtaan. Vihan, väkivallan, ja rasismin nousu Israelin armeijan parissa voivat tuhota tämän empatian nopeasti.

Israelilla on sekä moraalinen että poliittinen tarve selvittää syytökset viime sodan väärinkäytöksistä nopeasti. Sen on oltava jatkossakin eettisempi ja avoimempi kuin vastustajansa. Sotilaallinen kiusaus turvautua Hammurabin lakiin johtaa eettiseen ja poliittiseen katastrofiin.

Soundtrack: Buffalo Springfield, For What It’s Worth.