Onko Israel valmis pommittamaan Irania?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuoreen The Atlantic -lehden kansikuvajuttu arvioi, että todennäköisyys Israelin ilmahyökkäykselle Iraniin on yli 50 prosenttia.

Toimittaja Jeffrey Goldberg, alueen ja aihepiirin erittäin hyvin tunteva toimittaja, on haastatellut israelilaisia ja muita alueen politiikkoja niin nimellä kuin nimettömästikin. Haastateltavat ulottuvat Bibi Netanyahusta Yhdistyneiden Arabiemiraattien Yhdysvaltain suurlähettiläs Yousef al-Otaibaan. Vahva konsensus sanoo, että ajatus ydinasein varustetusta Iranista on sietämätön, ja elleivät muut keinot auta, ilmahyökkäys Iraniin on välttämätön.

Israelin mielipiteet Iranin ydinaseista on helppo ymmärtää, mutta monien alueen arabivaltioiden huoli Iranin ydinaseesta on miltei yhtä vahva. Jos Iran saa ydinaseen, muilla alueen valtioilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin alistua osaksi Iranin etupiiriä, sanoo suurlähettiläs al-Otaiba. Eräs nimettömänä pysyttelevä arabimaan ulkoministeri jopa ehdottaa, että Yhdysvaltain olisi suoritettava isku itse.

Iranin ydinase on arviolta 1-3 vuoden päässä. Goldbergin haastattelemat kommentoijat sanovat, että ellei Iran lopeta ydinase-ohjelmaansa, Israelin hyökkäys tapahtuu ennen seuraavaa heinäkuuta.

Yhdysvallat seisoo tässäkin tapauksessa toimien keskipisteessä. Israel ja monet alueen arabivaltiot vaativat Yhdysvalloilta selkeitä toimia Iranin ydinaseohjelman pysäyttämiseksi, mutta Forbes-lehteen kirjoittavan Yhdysvaltain tarkkailija Dimitri Sidorovin mukaan monet presidentti Obaman avustajat ovat kallistuneet ajattelemaan, että ydinasein varustetun Iranin vaarallisuutta on liioiteltu. Sidorovin mukaan jotkut Obaman neuvonantajat uskovat, että ydinaseet voisivat itse asiassa tehdä Iranista aikaisempaa vastuullisen valtion.

Analyyttisen pelottava ja huolellisesti pohjustettu artikkeli löytyy kokonaisuudessaan The Atlanticin kotisivuilta.

Soundtrack: The The, The Sweet Bird of Truth.