Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Onko Israel valmis pommittamaan Irania?

Marko Maunula
Blogit Americana 23.8.2010 22:34

Tuoreen The Atlantic -lehden kansikuvajuttu arvioi, että todennäköisyys Israelin ilmahyökkäykselle Iraniin on yli 50 prosenttia.

Toimittaja Jeffrey Goldberg, alueen ja aihepiirin erittäin hyvin tunteva toimittaja, on haastatellut israelilaisia ja muita alueen politiikkoja niin nimellä kuin nimettömästikin. Haastateltavat ulottuvat Bibi Netanyahusta Yhdistyneiden Arabiemiraattien Yhdysvaltain suurlähettiläs Yousef al-Otaibaan. Vahva konsensus sanoo, että ajatus ydinasein varustetusta Iranista on sietämätön, ja elleivät muut keinot auta, ilmahyökkäys Iraniin on välttämätön.

Israelin mielipiteet Iranin ydinaseista on helppo ymmärtää, mutta monien alueen arabivaltioiden huoli Iranin ydinaseesta on miltei yhtä vahva. Jos Iran saa ydinaseen, muilla alueen valtioilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin alistua osaksi Iranin etupiiriä, sanoo suurlähettiläs al-Otaiba. Eräs nimettömänä pysyttelevä arabimaan ulkoministeri jopa ehdottaa, että Yhdysvaltain olisi suoritettava isku itse.

Iranin ydinase on arviolta 1-3 vuoden päässä. Goldbergin haastattelemat kommentoijat sanovat, että ellei Iran lopeta ydinase-ohjelmaansa, Israelin hyökkäys tapahtuu ennen seuraavaa heinäkuuta.

Yhdysvallat seisoo tässäkin tapauksessa toimien keskipisteessä. Israel ja monet alueen arabivaltiot vaativat Yhdysvalloilta selkeitä toimia Iranin ydinaseohjelman pysäyttämiseksi, mutta Forbes-lehteen kirjoittavan Yhdysvaltain tarkkailija Dimitri Sidorovin mukaan monet presidentti Obaman avustajat ovat kallistuneet ajattelemaan, että ydinasein varustetun Iranin vaarallisuutta on liioiteltu. Sidorovin mukaan jotkut Obaman neuvonantajat uskovat, että ydinaseet voisivat itse asiassa tehdä Iranista aikaisempaa vastuullisen valtion.

Analyyttisen pelottava ja huolellisesti pohjustettu artikkeli löytyy kokonaisuudessaan The Atlanticin kotisivuilta.

Soundtrack: The The, The Sweet Bird of Truth.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Pitäisikö Iranin olla valmis myös pommittamaan Israelia kun Israelilla on ydinase, vai toimiiko Israel rauhanomaisesti arabeja ja persialaisia kohtaan?

Israelin tapa noudattaa kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia:

Here’s a list of U.N. Resolutions issued against, or ignored by, Israel. At the end are some of the human rights, issued by the Geneva Convention, that Israel has also violated.
All of this infomation was compiled by Jews Against the Occupation, and is available on their website.

http://salemshalom.blogspot.com/2007/12/heres-list-of-u.html

Loppuviimein aivan turhaa vänkäämistä, jos Israel pommittaa Irania niin sitten se pommittaa. Eipä ne tältä foorumilta tule kyselemään lupaa siihen..

Vaikutusvaltainen israelilainen rabbi Ovadia Yosef on juuri alkavien rauhanneuvottelujen alla rukoillut, että rutto tappaisi palestiinalaiset ja heidän johtajansa. Rabbi haluaa että kaikki palestiinalaiset pitäisi hävitettäisiin maan päältä. Rabbi on Netanyaun hallitukseen kuuluvan shas-puolueen henkinen johtaja ja keskeinen vaikuttaja.

Israel on kenties valmis käyttämään biologista asetta lähinaapureihinsa ja ydinasetta etäisempiin kohteisiin? Ydinlatausta ei passaa ihan naapurissa posauttaa; siinä kun palaa myös omat perskavat. Israelin rauhantahtoisuus voidaan jättää omaan arvoonsa. Kun israelilainen rabbi saa päästää suustaan tuollaisia uhkauksia rauhanneuvottelujen alla, se vahvistaa käsitystä Israelin halusta välttää hauha ja pullistella sotavoimillaan.

http://news.yahoo.com/s/nm/20100829/ts_nm/us_palestinians_israel_rabbi

Voiko kukaan olla näkemättä yhtäläisyyksiä israelilaisen rabbi Ovadia Yosefin ja erään 70 vuotta sitten vaikuttaneen saksalaisen viisiniekan puheissa. Kokonaisen kansan hävittäminen on molempien tavoitteena. Kuitenkin rabbilla on vankka kannatus Israelissa ja hänen puolueensa pyrkii vallan kahvaan, aivan kuten viiksiniekka aikanaan.

Minussa ei herää pieninkään säälintunne juutalaisia kohtaan kun tarkastelee Israelin toimia ennen ja nyt. Ihmettelen kuinka kauan Israel saa vapaasti huseerata ennen kuin ympäröivä maailma avaa silmänsä ja reagoi.

Israel saa huseerata niin kauan kuin sillä on Yhdysvaltojen ”hiljainen” hyväksyntä. Kansainliitto, tämä YK:n edeltäjä, teki olemassaolonsa typerimmän päätöksen perustaessaan tuon juutalaisvaltion. Kun Israel nyt on rakentanut muuria suojakseen, se kannattaisi viedä loppuun saakka: Viisimetrinen muuri koko valtion ympäri, kaikki juutalaiset sisään, portit kiinni ja heitetään avain pois.

”Minussa ei herää pieninkään säälintunne juutalaisia kohtaan kun tarkastelee Israelin toimia ennen ja nyt. Ihmettelen kuinka kauan Israel saa vapaasti huseerata ennen kuin ympäröivä maailma avaa silmänsä ja reagoi.”

Älä välitä, eipä ole minunkaan sympatiat erityisesti ählyjen puolella. Kun tarkastelee heidän toimiaan ei voi muuhun johtopäätökseen tulla.

”Viisimetrinen muuri koko valtion ympäri, kaikki juutalaiset sisään, portit kiinni ja heitetään avain pois.”

Eipä taida olla sinun päätettävissä..

Säälistä puheenollen. Juutalaiset ovat harhauttaneet meitä mitä säälittävimmillä tarinoilla holokaustin uhreista, joista ei edes murto-osa voi olla totta. Säälin kerjääminen ja vaikerointi on jatkunut vuosikymmeniä ja jatkuu yhä. Mutta samanaikaisesti juutalaiset uhoavat omalla ylivertaisuudella kansana ja uhkailevat Israelin asevoimilla. Onko juutalaisten säälimiseen mitään todellista syytä?

Aapeli,

Juutalaisia listittiin toisessa maailmansodassa *miljoonittain*, joten jonkinasteinen — jos ei nyt sääli — niin herkkyys olisi suotavaa.

Palestiinalaisia on puolestaan listitty nyt yhtä mittaa 50 vuotta, joten jonkinlainen sääli on paikallaan. Irania puolestaan alettiin kurmottaa, kun se ajoi lännelle mieluisan yksinvaltiaan maasta. Jonkinasteinen sääli kovia kokenutta kansaa kohtaan olisi paikallaan.

Juutalaisiin kohdistunut tuho II maailmansodassa ei ole väittämä. NL tuhosi heitä, vaikka lähinnä natsien himuteoista puhutaan. Asian esilläpitäminen on merkittävää, että jokainen tietäisi ihmiskunnan mielipiteen. Naivia verrata tätä lapsikuolleisuuteen, joihin ei ole löydetty ratkaisua.

Alle 6 miljoonaa juutalaista 7 miljoonan Israelissa, ympärillä 100 miljoonaa arabia, joiden enemmistö haluaisi tuhota nuo kaikki. Maa Uudenmaan kokoinen. Se on alueen ainoa avoin demokraattinen valtio, josta saa helposti haukkumisen aiheita, kuten Suomestakin. tuolla ei kivitetä kuoliaaksi haureudesta, kuten naapurimaissa, keskiaikaisissa harvainvalloissa.

Liioittelemalla holokaustissa tapettujen määrää on Israelille haettu oikeutusta kostaa natsien juutalaisiin kohdistamat teot. Toimimalla yhtä julmalla tavalla kuin natsi-Saksa, Israel ja juutalaiset kuvittelevat saavansa hyvityksen ihmiskunnalta.

Aapeli on aivan oikeilla linjoilla. Tuo usein kuultu väite ”natsien keskitysleireillä tapetuista kuudesta miljoonasta juutalaisesta” ei perustu mihinkään tieteelliseen tutkimukseen, vaan luku on pikainen hatusta vetäisty arvio heti sodan jälkeen. Mukana oli aimo annos propagandaakin, kuten sota-ajan ja sodanjälkeisten aikojen tiedotustoiminnassa yleensä tuppaa olemaan.

Tehokkaan tiedottamisen myötä tuo 6 miljoonaa iskostui kuitenkin nopeasti ihmisten mieliin ja alkoi elää omaa elämäänsä. Luku vakiintui julkiseen keskusteluun ”kiistattomana tosiasiana” ja ”tieteellisenä faktana”. Erittäin harvat ovat jälkeenpäin tohtineet puuttua asiaan, koska sellainen hyvin herkästi leimattaisiin natsien puolustamiseksi. Ja kukapa nykymaailmassa nyt haluaisi natsiksi leimautua?

Siinä mielessä tuollainen ”hiukan tuunatun totuuden” mustasukkainen varjeleminen on aika naurettavaa, koska se pohjimmiltaan toimii itseään vastaan. Epätarkkojen ja virheellisten lukujen levittäminen on aina kiusallista levittäjälle itselleen ja hänen maineelleen, ei suinkaan kohdeyleisön maineelle. Kaiken lisäksi tuollainen ”totuuden parantelu” on tässä tapauksessa ollut aivan tarpeetonta. Ovathan natsien juutalaisvainot keskitysleireineen ja kaasukammioineen sinänsä aivan vedenpitävästi todistettu ja dokumentoitu asia. Totuus itsessään olisi siis ollut jo käytettävissä ja palvellut tehokkaana argumenttina moisia hirmutekoja vastaan. Se, että tätä totuutta ei kelpuutettukaan sellaisenaan, vaan sitä piti ryhtyä vielä pikkuisen ”parantelemaan”, on vain heikentänyt argumentoinnin uskottavuutta ja antanut tarpeettomasti aseita vastustajien käsiin.

Israel ei tule koskaan pommittamaan Irania,silla juutalaiset ovat samaa arjalaista rotua kuin Iranilaisetkin,aseistivathan he Irania,Iranin ja Irakin valisessa sodassakin.Tama onkin paa asiallinen syy miksi USA on Irakissa,silla siellahan taytyy saada Iranin muslimit valtaan.Nain Iratkin valloitettiin arjalaisten siirtolaisuudella kuten on tehty myoskin Intiassa.