Onko demokraattien tulevaisuus vasemmalla vai keskellä? Presidentintekijä James Clyburn johdattaa maltillisia vastaiskuun

Afroamerikkalaiset äänestäjät tekivät Joe Bidenista presidentin. Valtaosa heistä kannattaa demokraattien maltillista laitaa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Jos maltilliset voittavat taistelun demokraattisen puolueen sielusta ja johdosta, se tapahtuu afroamerikkalaisten äänillä.

New Yorkin pormestarinvaalien ääntenlaskenta on tätä kirjoittaessa vielä kesken, mutta ilman suuria yllätyksiä – tai New Yorkin perinteisesti epäpätevän vaalilautakunnan kömmähdyksiä – voittaja on Eric Adams, Brooklynin poliittinen pomo ja entinen poliisi.

Adamsin todennäköinen voitto on miehen laki ja järjestys -kampanjan ansiota. Uudistushenkinen ex-poliisi on onnistunut puhumaan uskottavasti sekä paremman poliisitoiminnan että kansalaisten turvallisuuden takaamisen puolesta.

Poliittisesti Adams on hieman demokraattien keskiviivan oikealla puolella. Vaalidata New Yorkin naapurustoista osoittaa, että hän menestyi hyvin afroamerikkalaisen keskiluokan parissa.