Onko demokraateista tulossa sosiaalidemokraatteja?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien kinatessa omia jäsentenvälisiään myös demokraattien sisällä on syntymässä vääntöä alkavan vuoden vaalistrategiasta.

Kongressin ja sen republikaanien suosio on pohjalukemissa. Useimmat amerikkalaiset syyttävät republikaaneja liittovaltion hallinnon lokakuisesta sulkemisesta. Jopa todellisuuspohjaisten republikaanien mitta on tullut täyteen teekutsulaisten hihhuloinnista.

Vielä pari kuukautta sitten demokraatit olivat itsevarmoja. Puolue uskoi voivansa ratsastaa hienoiseen vaalivoittoon vuoden 2014 välivaaleissa. Voiton avulla he toivoivat tasoittavansa tietä Hillary Clintonin presidenttiehdokkuuteen ja vaalivoittoon vuonna 2016. Toisin kuin republikaanit, demokraatit ovat olleet viime vuosina harvinaisen kurinalaisia ja yhtenäisiä.

Obamacaren sisäänajamisen ongelmat ovat uhkaamassa vakavasti puolueen vaalimenestystä ensi marraskuun koitoksessa. Vielä vakavammin uhkaa Elizabeth Warren –ilmiö demokraattien vasemmalla laidalla establishmentin pitkän aikavälin suunnitelmia.

Massachusettsin senaattorista on nopeasti kehittynyt demokraattien vasemman laidan lemmikki. Warren nousi maineeseen Wall Streetin väsymättömänä vahtikoirana. Hän yhdisti asiantuntemuksen ja professorimaisen rauhallisuuden populistiseen Wall Streetin mätkimiseen.