Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Onko afroamerikkalainen amerikkalainen?

Marko Maunula
Blogit Americana 1.8.2009 06:34

Uusi gallup osoittaa, että enemmistö Etelän asukkaista sekä republikaaneista epäilee Obaman amerikkalaisuutta.

23 prosenttia Etelän asukkaista ei usko Obaman syntyneen Yhdysvalloissa, 30 prosenttia ei ole varma asiasta. Republikaanien parissa lukemat ovat 28 ja 30 prosenttia.

Numerot ovat ikävää luettavaa, varsinkin ottaen huomioon asenteiden taustan. Ne heijastavat rasistien historiallista taipumusta kyseenalaistaa afroamerikkalaisten amerikkalaisuuden.

Eräs sisällissodan katalysaattoreista oli Korkeimman oikeuden historian ehkä huonoin päätös, ns. Dred Scott -tuomio, jossa KO totesi, että mustaihoiset eivät ole amerikkalaisia, eikä heillä ole siten oikeuksia, joita amerikkalaisten tuomioistuimien pitäisi kunnioittaa.

Kansalaisoikeusliike oli pohjimmiltaan afroamerikkalaisten yritys päästä nauttimaan Yhdysvaltain kansalaisten kaikista oikeuksista. Marssijoiden kantamat Yhdysvaltain liput olivat pyrkimysten symboli sekä varma rasistien raivostuttaja.

W.E.B. DuBoisin klassikko, The Souls of The Black Folk, kuvailee skitsofreenista tuskaa, jonka kilpailevat ja ristiriitaiset identiteetit sekä mustaihoisena että amerikkalaisena pakottivat afroamerikkalaisten mieliin.

Valitettavan monille ajatus afroamerikkalaisesta Valkoisessa talossa on mahdoton. Silti, uudet arvot sekä yleinen soveliaisuus estävät suorat rodulliset solvaukset. Monet Obaman syntyperän epäilijöistä myös kiistäisivät rasisti-syytökset sekoituksella epäuskoa ja suuttumusta.

Silti, minun on vaikea uskoa, että näin monet Etelän asukkaat ovat riittävän kajahtaneita uskoakseen höyrypäisiä teorioita Obaman kenialaisesta syntymästä sekä salaliitoista sen pimittämiseksi. Teoria vain antaa heidän (usein alitajuiselle) uskolleen mustan presidentin mahdottomuudesta jonkin sortin oikeutuksen.

Soundtrack: Bruce Hornsby, The Way It Is.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Marko, Ei tarvitse kuin lukea kauppalehden USAn kirjeenvaihtajan kolumneja, ja uomata, että kaikupohjaa huuhaalle löytyy Suomestakin. Ei ihan puhtaasti mutta epäsuorasti oikeistolaiset talk-radio ajatukset (ja ne ovat jotakin ihan muuta kuin meidän Kokoomuksemme) saavat ainakin osittaista kannatusta.

Sama taktiikka toistuu Republikaanien pelikirjassa vuodesta toiseen eli kyseenalaistetaan amerikkalaisuus ja isänmaallisuus.Esim.John Kerry joka oli sotasankari niin hänenkin isänmaallisuutensa kyseenalaistettiin presidentin vaaleissa.Republikaanit ovat kovaa vauhtia menossa pienpuolueeksi tätä vauhtia.He vieraannuttavat vähemmistöt ja tervejärkiset puolueestaan.On esitetty syntymätodistus sekä kaksi Havaijilaista sanomalehteä on julkaissut lehdessään hänen syntymänsä vuonna 1961.

Tässä vaiheessa näyttäisi todella typerältä jos Obama julkaisisi syntymätodistuksensa-parempi vaieta asia kuoliaaksi onhan se nyt ala-arvoista ja selkeästi rasistista,että presidentti The Change himself,joutusi esittämään kunnollisen syntymätodistuksen.
Epäileekö ne typerykset,ettei sellaista ole vain sillä perusteella,että sitä ei ole..siis esitetty julkisesti.
Seuraavaksi ne varmaan epäilevät ettei Obamalla ole oikeaa isovarvasta vain siksi,ettei hän ole julkisesti esitellyt paljaita jalkojaan. Mokomat aasit ..siis norsut.