Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Onko afroamerikkalainen amerikkalainen?

Blogit Americana 1.8.2009 06:34
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uusi gallup osoittaa, että enemmistö Etelän asukkaista sekä republikaaneista epäilee Obaman amerikkalaisuutta.

23 prosenttia Etelän asukkaista ei usko Obaman syntyneen Yhdysvalloissa, 30 prosenttia ei ole varma asiasta. Republikaanien parissa lukemat ovat 28 ja 30 prosenttia.

Numerot ovat ikävää luettavaa, varsinkin ottaen huomioon asenteiden taustan. Ne heijastavat rasistien historiallista taipumusta kyseenalaistaa afroamerikkalaisten amerikkalaisuuden.

Eräs sisällissodan katalysaattoreista oli Korkeimman oikeuden historian ehkä huonoin päätös, ns. Dred Scott -tuomio, jossa KO totesi, että mustaihoiset eivät ole amerikkalaisia, eikä heillä ole siten oikeuksia, joita amerikkalaisten tuomioistuimien pitäisi kunnioittaa.

Kansalaisoikeusliike oli pohjimmiltaan afroamerikkalaisten yritys päästä nauttimaan Yhdysvaltain kansalaisten kaikista oikeuksista. Marssijoiden kantamat Yhdysvaltain liput olivat pyrkimysten symboli sekä varma rasistien raivostuttaja.

W.E.B. DuBoisin klassikko, The Souls of The Black Folk, kuvailee skitsofreenista tuskaa, jonka kilpailevat ja ristiriitaiset identiteetit sekä mustaihoisena että amerikkalaisena pakottivat afroamerikkalaisten mieliin.

Valitettavan monille ajatus afroamerikkalaisesta Valkoisessa talossa on mahdoton. Silti, uudet arvot sekä yleinen soveliaisuus estävät suorat rodulliset solvaukset. Monet Obaman syntyperän epäilijöistä myös kiistäisivät rasisti-syytökset sekoituksella epäuskoa ja suuttumusta.

Silti, minun on vaikea uskoa, että näin monet Etelän asukkaat ovat riittävän kajahtaneita uskoakseen höyrypäisiä teorioita Obaman kenialaisesta syntymästä sekä salaliitoista sen pimittämiseksi. Teoria vain antaa heidän (usein alitajuiselle) uskolleen mustan presidentin mahdottomuudesta jonkin sortin oikeutuksen.

Soundtrack: Bruce Hornsby, The Way It Is.