Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Oman puolueen senaattori haukkuu Trumpin – Presidentin holtittomuus voi johtaa maailmansotaan

Blogit Americana 10.10.2017 11:11
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tennesseen republikaanisenaattori Bob Corkerin ja presidentti Donald Trumpin julkinen riita kiteyttää Washingtonin tämän hetkisen halvauksen.

Aiemmin Corker oli yksi ensimmäisistä Trumpin julkisista tukijoista. Kun republikaanien johto vielä piti etäisyyttä Trumpiin, ulkopolitiikasta kiinnostunut Corker kehui Trumpin ulkopoliittisia linjanvetoja ja uskoi ehdokkaan kykenevän oppimaan kansainvälisen kentän kiemurat.

Trumpin vaalivoiton jälkeen Corkerin nimi oli hetken esillä ulkoministerispekulaatioissa. Lopulta virka meni kuitenkin Corkerin kanssa hyvissä väleissä olevalle Rex Tillersonille

Corker vaikutti olevan tyytyväinen rooliinsa senaattorina.

 

Viime kuukausina Corker on kuitenkin kääntynyt Trumpia vastaan – ensin varovasti, mutta viime aikoina yhä kärkevämmin.

Hiljattain Corker ilmoitti vetäytyvänsä politiikasta kuluvan vaalikauden jälkeen. Hänen ei siis enää tarvitse piitata uransa jatkosta. Kritiikkiä voi tuoda esiin vapaasti.

Corker on haukkunut Trumpin Valkoiseen taloon luomaa hallintokulttuuria. Hän on kyseenalaistanut, kykeneekö presidentti hitaaseen ja pitkäjänteiseen työhön, jota varsinkin diplomatia edelyttää.

Corker vaikuttaa turhautuneen erityisesti siihen, että Trump on toistuvasti kyseenalaistanut yhdysvaltalaisdiplomaattien ja ulkoministeri Tillersonin työn.

Lokakuun ensimmäisellä viikolla Corker kuvasi Tillersonia, valkoisen talon kansliapäällikkö John Kellyä ja puolustusministeri Jim Mattisia turvaksi kaaosta vastaan.

Kaaos oli presidentti Trump.

Trump hyökkäsi Twitterissä.

Tavoilleen uskollisena presidentti Trump vastasi hyökkäämällä Corkeria vastaan Twitterissä.

Trump väitti Corkerin päätöksen vetäytyä politiikasta johtuvan siitä, että Trump ei ollut suostunut tukemaan Corkerin uudelleenvalintakampanjaa. Presidentti myös syytti Corkeria Iranin ydinsopimuksesta.

Corker vastasi twiitillä, jossa valitti Valkoisen talon muuttuneen aikuisten ihmisten päiväkodiksi.

Trumpin twiitit hän kuittasi sanomalla, että joku päiväkodin työntekijöistä oli ilmeisesti jättänyt työvuoronsa väliin. Corker myös ihmetteli miksi presidentti toistuvasti sanoo asioita, jotka eivät ole totta.

Corker pitää Trumpia kyvyttömänä virkaansa. Hän kertoo tietolähteidensä kuvanneen, miten Valkoisen talon henkilökunta käy päivittäistä taistelua pitääkseen impulsiivisen presidentin hallinnassa.

Corker sanoo pelkäävänsä Trumpin holtittomuuden seurauksia. Hänen mukaansa presidentti, joka johtaa maata kuin tosi-TV ohjelmaa ja uhkailee aikansa kuluksi muita valtioita, voi kykenemättömyyttään synnyttää jopa kolmannen maailmansodan.

Corker ei ole ainoa.

Trumpin ja Corkerin riitely osoittaa hyvin, miksi Trumpin ajama politiikka ei ole edennyt kongressissa.

Bob Corker on senaatin vaikutusvaltaisen ulkopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja. Miten Trump kuvittelee saavansa tahtonsa läpi esimerkiksi Iran-sopimuksen suhteen, jos hän solvaa julkisesti näin arvovaltaisella paikalla istuvaa senaattoria?

Eikä Corker ole ainoa.

Lista Trumpin julkisesti kritisoimista ja/tai haukkumista senaatin keskeisistä republikaaneista on pitkä: Ted Cruz, Marco Rubio, Mitch McConnell, Lisa Murkowski, Susan Collins, Jeff Flake, John McCain ja Lindsey Graham.  Maalitauluksi on joutunut myös Trumpin itsensä nimittämä oikeusministeri Jeff Sessions.

 

Alkaneella viikolla Yhdysvaltain mediassa oli tarkoitus keskustella Trumpin maahanmuuttopolitiikasta. Keskustelu on kuitenkin jäänyt Corker–Trump-kiistan varjoon. 

Kuten varapresidentti Mike Pencen sunnuntainen tempaus amerikkalaisen jalkapallon ottelussa osoitti, Trumpin hallinto on taitava luomaan riitoja ja jännitteitä, jakamaan amerikkalaisia ja siten hallitsemaan uutisia.

Mutta hallita se ei osaa.

 

Soundtrack: Wilco, You Are My Face.