Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Olympialaiset: hohto on mennyttä

Marko Maunula
Blogit Americana 17.2.2010 20:52

”Nämä kisat eivät juuri jaksa kiinnostaa. Olympialaiset lässähtivät kun kommunismi kaatui.”

Shakkikaverini Bill tuhahti television olympialähetykselle. Pikaluistelu ei sytyttänyt paatunutta penkkiurheilijaa. Myönsin olevani pitkälti samaa mieltä.

Olin pitänyt omaa välinpitämättömyyttäni olympialaisiin henkilökohtaisena ilmiönä, mutta Billin kommentti sekä rupattelu opiskelijoiden kanssa osoitti, että kisakuume ei ole levinnyt ainakaan Atlantassa.

Vancouverin kisat ovat keränneet enemmän katsojia Torino neljä vuotta sitten, kiitos suotuisten lähetysaikojen, mutta kiinnostus on luonteeltaan haaleaa. Suurten olympiavuosien hurma on mennyttä.

Kylmän sodan aikana olympialaiset olivat tärkeät kisat. Bill kertoi seuranneensa kommarit vastaan länsi -taistelua palavalla kiinnostuksella. USA:n miracle on ice -lätkävoitto Neuvostoliitosta nostatti ihon kananlihalle ja toi palan kurkkuun. Mitalitilastot olivat urheilusivujen tärkein anti.

Olympialaisista on tullut vain yksi urheilutapahtuma muiden joukossa. Ne eivät sytytä amerikkalaisia kuin ennen. Nationalistinen hurmos on hiipunut; urheilijat edustavat nykyisellään enemmän itseään kuin kansakuntaa.

Tämä on tietenkin hyvä asia. Mutta aikaisemman elämyksen intensiteettiä tulee ajoittain ikävä.

Soundtrack: R.E.M., Feeling Gravity’s Pull.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olisikohan myös niin etteivät amerikkalaiset tässä maantilanteessaan jaksa oikein muilta depressioiltaan innostua seuraamaan kisoja, edes taitavien ja nimekkäiden urheilijoiden yksilösuorituksia.

Mutta annahan kun päästään jääkiekon loppupeleihin, eiköhän siitä jonkinlaista tohinaa ja lohtua kuitenkin löydy USA:nkin joukkueelle. Kulta maistuisi varmaan niin meille kuin heille?

Tuskinpa kukaan kuitenkaan aivan tosissaan kaipaa enää kylmän sodan aikaisia kaikin keinoin huipulle doupattuja voittajia ja kisoja. Paras voittakoon, mutta rehellisin keinoin.

No jokohan nyt alkaa kisat jenkeille maistua.
Maa on mitalilistan kärjessä ja miesten jääkiekon kultakin kouran ulottuvilla.