Olympialaiset: hohto on mennyttä

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Nämä kisat eivät juuri jaksa kiinnostaa. Olympialaiset lässähtivät kun kommunismi kaatui.”

Shakkikaverini Bill tuhahti television olympialähetykselle. Pikaluistelu ei sytyttänyt paatunutta penkkiurheilijaa. Myönsin olevani pitkälti samaa mieltä.

Olin pitänyt omaa välinpitämättömyyttäni olympialaisiin henkilökohtaisena ilmiönä, mutta Billin kommentti sekä rupattelu opiskelijoiden kanssa osoitti, että kisakuume ei ole levinnyt ainakaan Atlantassa.

Vancouverin kisat ovat keränneet enemmän katsojia Torino neljä vuotta sitten, kiitos suotuisten lähetysaikojen, mutta kiinnostus on luonteeltaan haaleaa. Suurten olympiavuosien hurma on mennyttä.

Kylmän sodan aikana olympialaiset olivat tärkeät kisat. Bill kertoi seuranneensa kommarit vastaan länsi -taistelua palavalla kiinnostuksella. USA:n miracle on ice -lätkävoitto Neuvostoliitosta nostatti ihon kananlihalle ja toi palan kurkkuun. Mitalitilastot olivat urheilusivujen tärkein anti.

Olympialaisista on tullut vain yksi urheilutapahtuma muiden joukossa. Ne eivät sytytä amerikkalaisia kuin ennen. Nationalistinen hurmos on hiipunut; urheilijat edustavat nykyisellään enemmän itseään kuin kansakuntaa.

Tämä on tietenkin hyvä asia. Mutta aikaisemman elämyksen intensiteettiä tulee ajoittain ikävä.

Soundtrack: R.E.M., Feeling Gravity’s Pull.