Olympialaiset? Hohhoijjaa, sanoo Amerikka

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kun KOK julkisti vuoden 2016 olympiaisännän eikä se ollut Chicago, amerikkalaiset reagoivat uutiseen syvällä haukotuksella. Chicagon yritys kisaisännäksi ei ollut varauksettoman suosittu idea edes kaupungissa itsessään. Muulle maalle se oli liki yhdentekevä projekti.

Amerikkalaisten sitoutuminen olympialaisiin on, olympialiikkeen taloudellista tulevaisuutta ajatellen, valitettavan heikko. Olympialaiset eivät ole enää Tapaus, vaan yksi kisa muiden urheilutapahtumien joukossa. Michael Phelps nosti viime kisojen katsojamääriä, mutta sitä ennen kisojen suosio oli laskenut liki pari vuosikymmentä.

Yksi syytekijä on NBC:n luokaton ohjelmatuotanto. Kanavan ylituotettu ohjelmapaketti on huonoa ja masentavaa urheilu-saippuaoopperaa urheilijoiden vastoinkäymisistä, tekodraamaa pahimmillaan. Pitkät juonnot, urheilijoiden viulut soimaan -elämänkerrat, sekä huono ohjaus tekevät kisoista pahimmillaan liki luokatonta katsottavaa. Ei ihme, että monet Kanadan rajalla asuvista katsovat mielummin Kanadan teeveen lähetyksiä kisoista.

Toinen merkittävä syy on, uskoisin, Kylmän sodan loppuminen. Läntinen blokki vastaan kommarit, USA vastaan Neuvostoliitto teki olympialaisista aidosti dramaattisen ja poliittisesti ladatun tapahtuman. Kommunismin kaatumisen myötä olympialaisista katosi niiden ideologinen kilpailuasetelma.

Olympialaiset ovat menettäneet gloriansa amerikkalaisten katsojien parissa. Moukarin karsinta on aniharvalle yhtä kiinnostavaa kuin jenkkifutiksen pleijarit – varsinkin jos moukarin dramatiikka rajoittuu pelkkään urheiluun. Kansainvälisen olympialiikkeen pitäisi ehkä hioa markkinointi-strategioitaan.

Soundtrack: Gerry and the Pacemakers, You’ll Never Walk Alone.