Öljyä, presidentti Obama

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama ilmoitti viime viikolla sallivansa öljynporauksen uusilla alueilla, Alaskasta Meksikonlahdelle ja itärannikolle. Ympäristöaktivistit eivät poraamisesta perusta, mutta päätös on poliittisesti järkevä.

Baseball, grillatut hot dogit, sekä valitus bensan hinnasta ovat varmoja kesän merkkejä Yhdysvalloissa. Polttoaineen hinta nousee lämpimien kelien ja lomakauden myötä, kun perheet aloittavat autolomailun. Öljymarkkinoiden asiantuntijat veikkaavat bensiinin hintojen nousevan pian yli kolmen dollarin gallonalta.

Korkeat hinnat avaavat republikaaneille uuden hyökkaysrintaman marraskuun vaaleja varten, mutta uusien rannikkoalueiden avaaminen poraamiselle vie kritiikiltä pahimman terän. Uudet porausalueet eivät tuota öljyä tämän kesän tarpeisiin, mutta Obama ja demokraatit pystyvät nyt vastaamaan republikaanien syytöksiin huonosta energiapolitiikasta sekä öljyntuotannon ylenkatsomisesta.

Jo kampanjan aikana Obama painotti tasapainoisen ja omavaraisen energiapolitiikan etuja. Uusien ja vihreiden energiamuotojen kehitys on elintärkeää sekä merkittävä tulevaisuuden kasvuala, mutta läpimurtoja odotellessa energia on löydettävä muualta.

Helmikuussa Obama ilmoitti liittovaltion takaavan miljardiluokan lainat kahden uuden ydinvoimareaktorin rakentamiseksi. Georgian rannikolle nousevat voimalat ovat ensimmäiset uudet reaktorit sitten 1970-luvun. Lupaus uusista öljynporausalueista on toinen kädenojennus perinteisemmän energiantuotannon suuntaan.

Presidentin kauppaama sekoitus uutta ja vanhaa energiapolitiikkaa on Obamalle tyypillinen maltillinen kompromissi. Se ei miellytä radikaaleimpia ympäristöaktivisteja eikä rajoittamattoman öljynporauksen nimiin vannovia shiia-republikaaneja, mutta maltillinen keskitie on tyytyväinen Valkoisen talon praktiseen idealismiin.

Soundtrack: Stealers Wheel, Stuck in the Middle with You.