Oikeusvaltio vaatii viritystä

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Suomi on oikeusvaltio, mutta suomalainen oikeusjärjestelmä tarvitsee yhden uudistuksen: double jeopardy -suojan. Tapaus Anneli Auer on jälleen muistuttanut uudistuksen tarpeesta.

Suomalainen oikeuslaitos on valtaosin tehokas ja humaani, ja siihen on hyvä luottaa. Silti, yksi tahra häiritsee suomalaista oikeuskäytäntöä: syyttäjien oikeus valittaa tuomioista, sekä sen seurauksena syntyvä pitkäaikainen epäilyksen ja vankilan varjo syyttömiksi julistettujen ihmisten ylle.

Ottamatta mitenkään kantaa Anneli Auerin syyllisyyteen tai syyttömyyteen, uutiset poliisin kotietsinnästä Auerin asuntoon, vain viikkoja hovioikeuden tuomion jälkeen, sopii huonosti ymmärrykseeni länsimaisesta oikeuskäsityksestä.

Amerikkalaisessa oikeuslaitoksessa on puutteensa, mutta sen double jeopardy -suojaus on hieno periaate: epäiltyä ei voi syyttää kahdesti samasta rikoksesta. Jos oikeus on todennut henkilön syyttömäksi, virkavallalla ei ole oikeutta yrittää naulata epäiltyä uudelleen samassa tai eri oikeusistuimessa.

Poliisilla ja syyttäjillä on liki aina hallussaan huomattavasti puolustusasianajajia ja syytettyjä paremmat resurssit. He kykenevät pistämään satoja tai jopa tuhansia miestyötunteja yhteen tapaukseen, selvittäen tapauksen jokaisen mahdollisen käänteen tai todistuskappaleen perinpohjaisesti. Ei olisi liikaa odottaa, että he saapuvat oikeuteen valmiin ja lopullisen syytepaketin kanssa.

Jos poliisi ja syyttäjä häviävät oikeudessa, on melko turvallista olettaa, että heidän argumenttinsa ja todistuskappaleensa eivät olleet vakuuttavia, ja tuomio ”syytön” on helppo ymmärtää. Siksikin tuntuu liki mielivallalta, että vuosia tapahtuneen rikoksen jälkeen ja vain viikkoja hovioikeuden päätöksen jälkeen poliisi, jälleen, tekee kotietsintöjä ja valmistautuu uuteen kierrokseen käräjäsaleissa.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu–tai pitäisi kuulua–että syyttömäksi tuomitulla henkilöllä on oikeus rakentaa elämäänsä rauhassa, ilman jatkuvaa pelkoa uudesta pidätyksestä ja oikeudenkäynnistä. Suomalainen systeemi antaa liikaa valtaa poliiseille ja syyttäjille, johtaen ääritapauksissa jopa henkilökohtaisiin virkavallan vendettoihin.

Soundtrack: Big Bill Broonzy, You Better Cut That Out.