Oikeistokristittyjen tuki Donald Trumpille vie liikkeen teologiseen konkurssiin

On absurdia väittää, että pornotähtien kanssa vehtaava naimisissa oleva mies edustaa vahvoja kristillisiä arvoja.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Pete Buttigiegin ehdokkuus saa minut heikkoina hetkinäni tukemaan pahantahtoisuuden politiikkaa. Haluaisin nähdä, miten evankelistiset oikeistokristityt kiemurtelisivat tuomitessaan Buttigiegin homoseksualismin ja viitatessaan kintaalla presidentti Donald Trumpin synneille.

Pahantahtoisuuden politiikka on ollut osa amerikkalaista yhteiskunnallista keskustelua ainakin sata vuotta. Keskittyminen vastustajan murskaamiseen enemmän kuin oman ideologian ja edun ajamiseen ja oman edun uhraaminen pahanteon hyväksi ovat pahantahtoisuuden politiikan ytimessä.

Esimerkki politiikasta on vaikkapa historiallinen Etelän työväenluokkaisten valkoisten poliittinen käyttäytyminen. He ovat toistuvasti äänestäneet omaa etuaan vastaan, koska he ovat tienneet äänestyspäätösten vahingoittavan afroamerikkalaisia vielä enemmän. Wanhojen huonojen päivien äänestysvero iski myös köyhiin valkoisiin, mutta he silti tukivat ajatusta.

 

Buttigieg on pätevä, kiistattoman älykäs, koulutettu, hauska ja miellyttävä ihminen. Hän on myös sotaveteraani, patriootti, kirkossakäyvä kristitty – ja miehen kanssa naimisissa oleva avoin homoseksuaali.