Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Occupy-liikkeen isä: Mielenosoitukset ovat haitaksi aktivismille

Marko Maunula
Blogit Americana 29.3.2017 11:21
Micah White, Occupy Wall Streetin isä, julistaa Occupy-liikkeen epäonnistuneeksi. National Public Radion haastattelema White asuu nykyisin Oregonin maaseudulla. Hän on vaihtanut katuprotestit kunnallispolitiikkaan ja pyrkii nyt ajamaan muutosta ruohonjuuritasolla. Elämä ja kunnallistason aktivismi 2...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Aika meni tästä nimestään huolimatta mustasta ”Occupy Wall Streetin” toisesta puuhamiehestä ohi. Muistan nähneeni tuota pääosin nuorta porukkaa Nysen läheisessä pienessä Zuccotti-puistossa, joka oli karmean roskaisessa kunnossa. Kommunistien, Greenpeacen ym banderollit heiluivat Härkäpatsaan vierellä.

Whitea kaivelee kun kukaan ei puhu vallankumouksesta vaan pelkästä muutoksesta. Trumpin pääneuvoja Bannon kyllä puhuu mutta Trumpin kannattajat eivät ole mitään vallankumouksellisia vaan vähän koulutettuja,valkoisia ja eläkeläisiä pääosin. Heihin upposi Trumpin tyyli ja suoranainen valehtelu. Vähän samanlainen ilmiö kuin Brexitiä-äänestäneiden joukko. Eivät hekään mitään vallankumouksellisia olleet, yksinkertaisia maahanmuuttovastaisia pikemminkin.

White osallistui vallankumousteemallaan jopa kaupunkipahasensa pormestarin vaaliin, ei valittu.

Mielenosoitukset ovat siirtyneet pääosin nettiin kuten ”Impeach Trump now”, joka on kerännyt tähän mennessä n miljoona nimeä. Tänään ei mennä leiriytymään puistoihin vuosikausiksi vaan porukka kutsutaan netissä paikalle kuten esim.naisten marssi oli ja ensi kuun 15.pvä ”tax day march”.

Toisinsanoen Occupy-tyylisiä marxilaisia ei enää löydy. Eikä äärioikeisto (Altright,Breitbart) edusta vasemmistolaista vallankumousta vaan lähinnä fascismia.

Muistuipa vielä mieleeni että Nysen edessä oli ”Occupy”-liikkeen juutalaisvastaisia banderolleja, jotka muistuttivat enemmän Nürnbergin puoluepäiviä 1930-luvulla.
Ei ihme jos vallakumous ei menestynyt.