Obaman virhe ja politiikan tulevaisuus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Terveydenhoidon uudistuksen sisäänajo on osoittautunut liki katastrofaaliseksi mokaukseksi Obaman hallinnolle ja demokraateille. Sähläys vahingoittaa demokraattien koko hallinnollista ideologiaa.

Vakuutusmarkkinoiden kauppapaikka, healthcare.gov, aukesi lokakuun alussa. Liki 500 miljoonaa dollaria maksanut sivusto oli (ja on) surkea. Toistuvat tekniset ongelmat tekivät kirjautumisen ja vakuutusvaihtoehtojen etsimisen liki mahdottomaksi. Ensimmäisenä kuukautena ainostaan 106 000 amerikkalaista onnistui edes rekisteröitymään sivuille, ja heistäkin vain osa lopulta hankki itselleen vakuutuksen sivuston kautta.

Lisäksi, presidentti Obaman kampanjalupaus osoittautui valeeksi. Kampanjan aikana presidentti toistuvasti vakuutteli, että ”jos pidät nykyisestä vakuutuksestasi, saat pitää sen.” Lupausten vastaisesti miljoonat amerikkalaiset ovat joko menettäneet tai vaarassa menettää vakuutuksensa. Jopa monet demokraattiset poliitikot, kuten Bill Clinton, ovat julkisesti kommentoineet hallinnon virheitä ja kehoittaneet Obamaa pitämään sanansa.

Viime kuukausi on syönyt presidentin arvovaltaa ja luotettavuutta. Ei ole kovikaan presidentillistä ilmestyä televisioon harva se päivä puhumaan webbisivustosta tai lupaamaan korjauksia itse aiheutettuihin ongelmiin. Obaman kansansuosio on hänen uransa pohjalukemissa.

Mikään ei ole koskaan niin hyvin tai huonosti kuin miltä se näyttää. Median ja politiikkojen joukkohysteria rauhoittuu hetken päästä. Terveydenhoidon uudistuksen virheet ovat korjattavissa, ja taivas ei ole vieläkään pudonnut. Uudistus on, puutteistaan huolimatta, parempi kuin sitä edeltänyt astronomisen kallis ja tehoton järjestelmä, joka jätti yli 40 miljoonaa amerikkalaista ilman sairasvakuutusta.

Mokatun uudistuksen pahimmat ongelmat demokraateille ovat meta-politiikan tasolla.

Eräs amerikkalaisen politiikan keskeisiä, laajoja kysymyksiä koskee suhtautumista julkishallintoon. Amerikkalaiset ovat historiallisesti vierastaneet keskushallintoa, ja koko Yhdysvallat syntyi kapinasta keskitettyä hallintoa vastaan.

Konservatiivit uskovat, että keskushallinto ei ole pelkästään vaarallinen kansalaisten itsemääräämisoikeudelle: se myös kaventaa demokratiaa ja on tehoton. Republikaanien mukaan valtio ei osaa tehdä juuri mitään oikein.

Demokraatit uskovat, että keskitetty hallinto kykenee paitsi suojelemaan heikompia amerikkalaisia osavaltioiden mielivallalta, mutta se voi myös operoida tehokkaasti ja tarjota amerikkalaisille apua ja palveluita ihan yhtä hyvin tai paremmin kuin yksityiset yritykset tai paikallishallinnot.

Obaman keskeinen ideologia ja agenda ovat perustuneet hänen uskoonsa, että liittovaltio ja sen hallinto voivat olla positiivinen voima amerikkalaisten elämässä. On vaikeampaa kuvitella tehokkaampaa Obaman vastaista argumenttia kuin terveydenhoidon uudistuksen surkea toteutus. Jos Obama, aktiivisen liittovaltion kaunopuheisin puolustaja ja edustaja, kiistattoman älykäs ja kompetentti politiikko, ei saa oman presidenttikautensa keskeistä saavutusta toimimaan kunnolla, mitä ihmettä hallitus osaa tehdä oikein?

Tämä kysymys kaikuu entistäkin voimakkaampana ensi vuoden kongressivaaleissa ja vuoden 2016 presidenttikisassa.

Soundtrack: Pink Floyd, Fearless.