Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obaman valinta ja protestanttien alamäki

Marko Maunula
Blogit Americana 10.5.2010 11:56

Presidentti Obama valitsi tuomarin Korkeimpaan oikeuteen. Elena Kagan, on pätevä ehdokas, mutta hänen valintansa merkitsee historiallista tilannetta Korkeimmassa oikeudessa: istuimessa ei ole nyt yhtään protestanttia.

Kagan, Harvardin oikeustieteellisen entinen dekaani ja liittovaltion asianajaja, on laajalti arvostettu lain tuntija ja akateemikko, poliittisesti maltillinen keskitien kulkija, sekä henkilönä pidetty. Olisi yllätys, mikäli senaatti ei vahvistaisi hänen nimitystään.

Jos senaatti vahvistaa Kaganin, Korkeimmassa oikeudessa palvelee kuusi katolista (Antonin Scalia, Anthony Kennedy, Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor, John Roberts) ja kolme juutalaista (Ruth Bader Ginsburg, Stephen Breyer, Elena Kagan).

Modernit konservatiivit usein pitävät katolisista ehdokkaista kirkon ja useimpien katolisten abortin vastaisen sekä keskitetyn vallan hyväksyvän maailmankatsomuksen vuoksi. Juutalaiset ovat valtaosin liberaaleja ja vahvasti edustettuja amerikkalaisissa oikeuslaitoksissa, eli demokraattiset nimitykset ovat viime vuosina olleet usein juutalaisia.

Korkeimman oikeuden kuudesta katolisesta ainoastaan yksi, Obaman nimittämä Sotomayor, on demokraattinen nimitys, ja Kaganin myötä kaikki kolme juutalaista ovat demokraattisia valintoja. Kaksi oikeustieteellistä, Harvard ja Yale, ovat kouluttaneet jokaisen KO-tuomarin.

KO:n rakenne todistaa vahvasti Yhdysvaltain demograafisesta muutoksesta. Protestanttisten valkoisten miesten valta on murentunut jo vuosikymmeniä; nyt he ovat menettäneet KO:n sekä Valkoisen talon.

Metapolitiikan tasolla kehitys on vaivannut valkoisia miehiä jo vuosikymmeniä; siitä lisää seuraavassa blogissa.

Soundtrack: USA for Africa, We Are the World.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

SK – nr. 18/7.5.2010 Isoveli urkkii

Kiitos Teppo Tiilikaiselle erittäin kokonaisvaltaisesta Googlen `palvelupaketista `. Eipä nämä kaikki käyttömahdollisuudet olleet tälläisen tavallisen nettikäyttäjän tiedossa, toisaalta yksityisyyden suoja ei todella ole taattu. Kuljetaan laillisuuden rajamailla, lainsäädäntö laahaa aina perässä, odotan mielenkiinnolla Suomen Akatemian tutkintoa mihin tietoyhteiskunta on meitä viemässä.Mikähän olisi uusavuttomuuden seuraava vaihe ?

Onko realistista ajatella, että joku Korkeimman oikeuden tuomareista olisi jo lähivuosina ateisti tai agnostikko?