Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obaman valinta ja protestanttien alamäki

Blogit Americana 10.5.2010 11:56
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama valitsi tuomarin Korkeimpaan oikeuteen. Elena Kagan, on pätevä ehdokas, mutta hänen valintansa merkitsee historiallista tilannetta Korkeimmassa oikeudessa: istuimessa ei ole nyt yhtään protestanttia.

Kagan, Harvardin oikeustieteellisen entinen dekaani ja liittovaltion asianajaja, on laajalti arvostettu lain tuntija ja akateemikko, poliittisesti maltillinen keskitien kulkija, sekä henkilönä pidetty. Olisi yllätys, mikäli senaatti ei vahvistaisi hänen nimitystään.

Jos senaatti vahvistaa Kaganin, Korkeimmassa oikeudessa palvelee kuusi katolista (Antonin Scalia, Anthony Kennedy, Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor, John Roberts) ja kolme juutalaista (Ruth Bader Ginsburg, Stephen Breyer, Elena Kagan).

Modernit konservatiivit usein pitävät katolisista ehdokkaista kirkon ja useimpien katolisten abortin vastaisen sekä keskitetyn vallan hyväksyvän maailmankatsomuksen vuoksi. Juutalaiset ovat valtaosin liberaaleja ja vahvasti edustettuja amerikkalaisissa oikeuslaitoksissa, eli demokraattiset nimitykset ovat viime vuosina olleet usein juutalaisia.

Korkeimman oikeuden kuudesta katolisesta ainoastaan yksi, Obaman nimittämä Sotomayor, on demokraattinen nimitys, ja Kaganin myötä kaikki kolme juutalaista ovat demokraattisia valintoja. Kaksi oikeustieteellistä, Harvard ja Yale, ovat kouluttaneet jokaisen KO-tuomarin.

KO:n rakenne todistaa vahvasti Yhdysvaltain demograafisesta muutoksesta. Protestanttisten valkoisten miesten valta on murentunut jo vuosikymmeniä; nyt he ovat menettäneet KO:n sekä Valkoisen talon.

Metapolitiikan tasolla kehitys on vaivannut valkoisia miehiä jo vuosikymmeniä; siitä lisää seuraavassa blogissa.

Soundtrack: USA for Africa, We Are the World.